Nākamajā mācību gadā Ventspils 2.vidusskola 10. klasē atvērs jaunu mācību programmu, kas orientēta uz komerczinību apguvi un kurā mācības notiks latviešu valodā.

Jaunā vispārējās vidējās izglītības matemātikas, dabaszinību un tehnikas virziena programma (matemātika un komerczinības) vidusskolas klašu audzēkņiem papildus vispārizglītojošiem mācību priekšmetiem piedāvās apgūt septiņus jaunus priekšmetus: komerczinību pamatus, tirgzinības pamatus, grāmatvedības pamatus, tiesību pamatus, biznesa angļu valodu, sociālās prezentācijas mākslu un audiovizuālo komunikāciju. Ventspils 2. vidusskolas direktore Ludmila Volodina informē, ka šo priekšmetu standarti ir apstiprināti Valsts izglītības satura centrā, kā arī Kvalitātes dienestā, kurā licencē jaunās mācību programmas.

Līdz šim Ventspils 2. vidusskola īstenoja mazākumtautību programmas, un arī nākamajā mācību gadā iecerēts tās saglabāt, vidusskolā piedāvājot jauniešiem apgūt vispārizglītojošo programmu un matemātikas virziena programmu. Savukārt komerczinību programma domāta ikvienam jaunietim, kuram šī joma interesē, jo mācības notiks latviešu valodā.

Jauno komerczinību virzienu skola izvēlējusies sadarbībā ar Izglītības pārvaldi. Tās vadītāja Ineta Tamane stāsta, ka 2. vidusskola ir viena no izglītības iestādēm, kurā labi darbojas skolēnu mācību uzņēmumi, kas ir viens no aspektiem, kāpēc šāds virziens tiek veidot tieši šajā izglītības iestādē. Izglītības pārvaldes vadītāja vērš uzmanību, ka nākamajā mācību gadā, gatavojoties jaunā mācību satura ieviešanai, visām vidusskolām būs jādomā par «izvēļu groziem» jeb mācību priekšmetiem, kurus skolēni varēs apgūt padziļināti. 2. vidusskola, kas jau septembrī ieviesīs jauno komerczinību programmu, tādējādi būs soli priekšā pārējām skolām.

Tamane neslēpj, ka šis ir arī mēģinājums skolai piesaistīt vairāk audzēkņu. Pēdējo gadu laikā arvien vairāk skolēnu no mazākumtautību skolām pēc pamatskolas izlemj turpināt mācības Ventspils Valsts 1. ģimnāzijā, Ventspils Tehnikumā vai citā skolā, kur mācības notiek latviešu valodā. Tādējādi nokomplektēt 10. klases mazākumtautību skolās kļūst arvien grūtāk. Ventspils 3. vidusskola, kā to paredz jau iepriekš realizēts Eiropas Savienības finansēts infrastruktūras attīstības projekts, ar 2020. gadu tiks reorganizēta par pamatskolu, tāpēc jau šā gada septembrī 10. klase tajā netiks uzņemta. Arī 6. vidusskolā jau vairākus gadus zemā pieprasījuma dēļ vidusskolas klases ar krievu mācību valodu netiek veidotas, kaut pamatskolas posmā skolā ir divas plūsmas. 2. vidusskola turpmāk piedāvās dažādas izglītības programmas – gan turpinās mācīt bilingvāli, gan ieviesīs programmas ar latviešu mācību valodu. Jau šobrīd skola bija gatava atvērt 1. klasi ar latviešu mācību valodu, tomēr vecāki lēma, ka gribētu bilingvālu apmācību.

Jāpiezīmē, ka mazākumtautību skolās visā valstī notiek pakāpeniska pāreja uz mācībām latviešu valodā. Nākamajā mācību gadā 1.-6. klasē mācības notiks bilingvāli, 7. klasē 80% mācību satura būs latviešu valodā, bet 10.-12. klasē mācību saturs vēl tiks piedāvāts gan latviešu, gan mazākumtautību valodā. 9. klašu skolēni valsts pārbaudes darbus nākamgad kārtos latviešu valodā. 2020./2021. mācību gadā pamatskolas posmā saglabāsies līdzīgs modelis (80% satura latviešu valodā būs 7. un 8. klasē), savukārt 10. un 11. klasē mācības būs tikai latviešu valodā. Savukārt 2021./2022. mācību gadā jau visā vidusskolas posmā – no 10. līdz 12. klasei – mācības notiks latviešu valodā.

Komerczinību virziena programmā nozīmīgas būs arī valodu stundas. Izglītības pārvaldes vadītāja piebilst, ka biznesa vidē svarīgas ir gan angļu valodas, gan krievu valodas zināšanas, tāpēc izsaka cerību, ka valodu apguvei, tostarp krievu valodai, arī turpmāk tiks pievērsta uzmanība.

Izglītības pārvaldes vadītāja piezīme, ka pārmaiņas skolā ietekmēs arī skolotāju kolektīvu, un izsaka cerību, ka mācīt jaunās komercprogrammas priekšmetus pieteiksies kāds Iespējamās misijas skolotājs. Izglītības pārvalde šajā skolā aicina darbā arī angļu valodas, matemātikas, ģeogrāfijas un vācu valodas skolotāju.

Nākamajā mācību gadā skolai būs arī jauns direktors. Patlaban Izglītības pārvalde ir izsludinājusi jau atkārtotu konkursu uz vakanto skolas direktora amatu, kurā pretendentus ar atbilstošu izglītību un darba pieredzi aicina pieteikties līdz 7. jūnijam. Līdzšinējā direktore Ludmila Volodina atklāj, ka ir izlēmusi pensionēties. Domājot par sava darba turpinātāju, viņa saka: «Skolai ir vajadzīgs cilvēks, kas pieņem jauno un iet tālāk.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: