No 11. līdz 13. jūnijam Ventspils Augstskolā norisināsies “Baltijas-Ziemeļvalstu vasaras skola neiroinformātikā” (“Baltic-Nordic School on Neuroinformatics - BNNI 2018”), kurā piedalīsies 26 labākie doktorantūras un maģistrantūras studenti no 13 dažādām Eiropas valstīm.

Vasaras skolas ietvaros dalībnieki gūs vērtīgas zināšanas par tēmu “Izprotot smadzenes: no neirozinātnes līdz dziļās apmācības metodēm” (“Understanding the Brain: from Neuroscience to Deep Learning”).

Vasaras skola tiek organizēta sesto gadu pēc kārtas un katru gadu tās organizēšanu uzņemas cita valsts. Pagājušajā gadā mācības notika Lietuvā, savukārt šogad tās organizēšanu uzņēmusies Ventspils Augstskola un Ventspils Augstskolas Viedo tehnoloģiju pētniecības centrs (VTPC).

Jaunajiem pētniekiem intensīvs apmācību kurss norisināsies trīs dienu garumā.

Pirmajā dienā tiks prezentēti jaunākie pētījumi par neiroinformātikas atklājumiem, koncentrējoties uz dažādiem neirozinātnes bioloģiskajiem, ķīmiskajiem un matemātiskajiem aspektiem. Tiks apskatīti vairāki neironu modelēšanas aspekti ar mērķi izprast smadzeņu darbības mehānismus, kas noder dažādos klīniskos pielietojumos, pētot smadzeņu patoloģijas. Šādu pētījumu viens no galvenajiem ieguvumiem ir iespēja izstrādāt efektīvākus medikamentus patoloģiju ārstēšanai, tādējādi palielinot mūsdienu medicīnas kapacitāti.

Pirmās dienas noslēgumā jaunie pētnieki prezentēs savus pētījumus un līdzšinējos sasniegumus.

Otrajā dienā studenti papildus neirozinātnes tēmām apgūs elektroencefalogrammas un stereo-elektroencefalogrammas (EEG/SEEG) signālu klīniskos un matemātiskos aspektus ar uzsvaru uz epilepsijas pētījumiem, ko pasniegs pētnieki no Nansī Lorēnas Universitātes (Francijas), kur doktoru grādu ieguvuši trīs VTPC pētnieki.

Vasaras skolas dalībnieki Ventspilī ieradīsies no tādām valstīm kā Vācijas, Francijas, Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas, Lietuvas u.c. Vasaras skolas apmācību procesu nodrošinās prominentākie neiroinformātikas nozares pētnieki no dažādām Eiropas valstīm.

Mācībām “BNNI 2018” kopumā reģistrējās 52 kandidāti, no kuriem tika atlasīti 26 labākie. Ņemot vērā plašo tirgus un dažādu pētniecības jomu pieprasījumu pēc mašīnmācīšanās metožu pielietojuma datu apstrādē, trešajā dienā “BNNI 2018” dalībniekiem tiks pasniegts dziļās mašīnmācīšanās (Deep Learning) ievadkurss, ko nodrošinās Ventspils Augstskolas Viedo tehnoloģiju pētniecības centra pētnieki.

Neiroinformātika ir starpdisciplinārs pētniecības virziens, kas apvieno tādas nozares kā neirozinātni, datorzinātnes, matemātisko modelēšanu, bioloģiju, ķīmiju un pat gēnu inženieriju. Tieši starpdisciplinaritāte ir neiroinformātikas sarežģītības pamatā, kas ir galvenais iemesls, kādēļ neiroinformātikas problēmu risināšanā jāiesaista dažādi starpnozaru pētnieki.

Kā atzīst VTPC vadošais pētnieks Ph.D. Gundars Bergmanis-Korāts: “VTPC darbības virziens saistīts ar signālapstrādi, mašīnmācīšanos un datu analīzi, tādēļ šāda starpnozaru sadarbība ir īpaši svarīga gan pašam centram, gan augstskolai kopumā. Organizējot BNNI 2018 norisi Latvijā, Latvijas pētniekiem tiek dota iespēja iegūt jaunus kontaktus un veicināt jaunus ilgtermiņa sadarbības virzienus.”

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: