Sarunās ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) pagaidām neesot tapis skaidrs, kur internātskolu audzēkņi izglītību varētu iegūt turpmāk, ja skolas tiks likvidētas, apgalvoja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Gints Kaminskis.

Saeima atbalstīja Izglītības likuma grozījumus, paredzot, ka nākamgad internātskolu uzturēšanu vēl daļēji iecerēts finansēt no valsts budžeta, taču jaunu internātskolu dibināšana no 2018. gada 1. janvāra nebūs atļauta. Internātskolas, kas nodibinātas līdz minētajam datumam, būs tiesīgas turpināt savu darbību līdz 2019. gada 31. jūlijam.

Kaminskis norādīja, ka šis ir jautājums, par kuru ar pašvaldībām vajadzēja konsultēties pirms lēmuma pieņemšanas, nevis meklēt risinājumus pēc tam. Pašlaik ar pašvaldībām nesot apspriests scenārijs par to, kur šo izglītības iestāžu audzēkņi izglītību saņems turpmāk.

"Nav skaidrības, kas ar šiem bērniem notiks - vai viņus plānots apmācīt vispārizglītojošās skolās vai kur citur. Šobrīd ir internātskolas, taču ne jau nosaukums ir svarīgs. Svarīgi ir, kur šie bērni turpmāk mācīsies, taču IZM savu redzējumu par to mums pagaidām nav paudusi," skaidroja priekšsēdis.

Tāpat Saeima vakar galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas paredz iespēju valdībai noteikt minimālo skolēnu skaitu vidusskolas klasēs, nevis visās klašu grupās un tas noticis galvenokārt pateicoties pašvaldību iesaistei.

Kaminskis apgalvo, ka respektē šo vienošanos un pagaidām process, kādā plāno ieviest likuma grozījumus šajā jomā, ir pareizs. Viņš skaidro, ka Aizkrauklē plānotajā Novadu dienu pasākumā, kur piedalīsies arī izglītības ministrs Kārlis Šadurskis, sarunas par izglītības reformu turpināsies.

Tāpat LPS joprojām no IZM gaidot priekšlikumus par to, kā turpmāk būtu jārisina ministrijas un LPS sarunas par šīs reformas ieviešanu dzīvē. "Šobrīd likums ir pieņemts konceptuāli, bet skaidrības par daudziem jautājumiem joprojām nav, tāpēc ļoti gaidām, kad ministrija nāks pretī un skaidros kritērijus, pēc kādiem pašvaldības varēs pieņemt attiecīgos lēmumus saistībā ar šiem grozījumiem," pauž Kaminskis.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • 0
    gunča 23.11.2017, 15:43:44

    Slēgt,neatbalstīt,aizliegt,neizmaksāt,noraidīt-veiksmes stāsts.

  • 0
    lilija Valds (Upite)Ventspils 23.11.2017, 16:49:06

    Mūsu Valdība citu neko nevar izgudrot kā slēgt likvidēt un tādā garā mēs dzīvojam..Kur loģiskā domāšana kur tie bērni mācīsies,,.. Ne visa Latvija sastāv no Rīgas.Jo tā jau bērni brauc pie trīsdesmit un vēl vairāk kilometri lai nokļūtu skolā..Domājiet kungi ar savām gudrajām galvām ne ar resnajām pakaļām..

  • 0
    Nah Nahs. 23.11.2017, 17:21:58

    Taisni otrādi vajadzētu-pie esošajām skolām arvērt internātus,kur skolasbērniem pa nedēļu dzīvot,jo drīz jau vairs izbraukāt nevarēs,kad daudzas skolas likvidēs.

  • -1
    DaceDucite 23.11.2017, 20:09:01

    Atnemt bernam,a bergmanim atdot lai taisa bazes usai,tada politika

  • 0
    Ieva Zelmane 23.11.2017, 22:22:33

    Nepietiek ar to, ka likvideja vakarskolas. Kur bërni lai måcãs!??!

  • 0
    Ilze Kolunga 24.11.2017, 01:14:30

    Slegt un slegt,bet labak valdiba butu pagrozijusi ar smadzenem,lai neslegt skolas! Un kad valdibas durvis slegs? Kauns par tadu valdibu!

  • 0
    gunča 24.11.2017, 03:56:41

    Nu vispār jākaunas ir ne tikai par valdību.Valdību apstiprina Saeima,Saeimu ievēl tauta.Ir vēl arī pašvaldības.

  • 0
    Anita 24.11.2017, 07:54:34

    Jā, jā vajag slēgt visas skolas un internātskolas , bet pirms tam, ieliekot brangu naudu ,lai tās skolas nosiltina un nomaina visus logus, kā tas daudzviet tiek darīts.Varētu vēl arī graustos pirms nojaukšanas salikt jaunus pakešu logus , tad būtu pavisam jauki.Tāds stulbums laikam ir tikai Latvijā.

  • 0
    Vigil 26.11.2017, 23:33:27

    Paši vainīgi. Paši tādus ievēlēja vai vispār nevēlēja. Un ja nevēlēja, tad nav ko pīkstēt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: