Balvu "Lielais Jēkabs 2017", kas ir Kurzemes Tūrisma asociācijas iedibināta kvalitātes gada balva, divās nominācijās saņēma Ventspils novads. Par dižu ieguldījumu Kurzemes tūrisma attīstībā tā pasniegta mūziķim un māksliniekam Igo, bet interesantākais eksponāta stāsts atrasts Zūru novadpētniecības ekspozīcijā.

Zūru novadpētniecības ekspozīcija pārsteidza tūrisma profesionāļus ar unikālu eksponātu – Latvijas pirmās cukurfabrikas cukurgalvas atliešanas formu, kas ir ar koka stīpām apdarināts māla konuss. Cukurfabrika Zūrās tapa 1838. gadā, pateicoties grāfa Gustava fon Lambsdorfa uzņēmēja talantam. Viņš no Vācijas ieveda Latvijā pirmās cukurbiešu sēklas, iestādīja tās 100 pūrvietās un uzaicināja speciālistu cukura ražotnes atvēršanai. Saražotā produkcija galvenokārt noderēja paša grāfa spirta brūzim, bet pie salduma tika arī citi pirktspējīgie interesenti.

Igo un Jūrkalnes stāsts aizsākās 2003. gadā, kad mūziķis un mākslinieks sadarbībā ar Jūrkalnes pagasta padomi, ko toreiz vadīja Māris Dadzis, organizēja pirmo tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu un talku. Iedvesmojies no teikas par latviešu tautu un tās garu, kas piedzimis pie jūrnieku iekurtā ugunskura pēc brīnumainas izglābšanās no vētras, par to, kā visos vējos rūdītais latvieša gars kļuva stiprs un nelokāms un atjaunojās ikreiz, kad latvieši īstenoja savu vēlmi sanākt kopā, Igo rosināja jūrkalniekus radīt vietu kopā sanākšanai.

Katru gadu talcinieki no Jūrkalnes un visas Latvijas tiek aicināti, lai kopā strādātu un pilnveidotu brīvdabas kultūras centru. Ugunspļava, Vēja sēta, zaļais ugunskrūms, baznīcas ābeļdārzs, lapenes, sacensību "Zelta mopēds" atceres vieta, saules pulkstenis, dabas takas mežā, laivu skulptūras ir tikai daļa no objektiem, kas tapuši šo gadu laikā, rīkojot talkas. Vietā, kas reiz bija aizaugusi pļava, nu tiek svinēti vieni no plašākajiem vasaras saulgriežiem Latvijā, notiek dažādi koncerti un zaļumballes, arī starptautiskie mākslas plenēri.

Kopš balvas iedibināšanas Ventspils novads apbalvots divas reizes. Balvas saņēma Usmas minizoo nominācijā "Dižais Kurzemes zoo 2014" un uzņēmums "Daba Laba" Ancē nominācijā "Dižā Kurzemes laiva 2014".

Kurzemes tūrisma asociācijas kvalitātes balva tiek pasniegta kopš 2004. gada. "Lielā Jēkaba" balva ir vērtīga dārgmetāla medaļa, kuru veidojis Liepājas mākslinieks Reinis Kuncītis pēc Hercoga Jēkaba 1644. gadā Jelgavā kaltā sudraba dāldera līdzības.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: