Vācu tulku bakalaura programmā Ventspils Augstskolā (VeA) mācās 51 students, tie ir 15,5% no visu topošo tulku kopskaita.

Pirmajā VeA pastāvēšanas gadā vācu tulku programmā tika uzņemti 12 studenti, bet angļu 22. Ar laiku angļu tulku skaits pieauga līdz pat 80 studentiem, taču vācu valodu studējošo skaits palika apmēram tāds pats kā sākumā, skaidro Tulkošanas studiju fakultātes dekāns Jānis Sīlis. Viens no iemesliem šai tendencei, pēc profesora domām, ir tas, ka skolās angļu valoda tagad ir pirmā svešvaloda, bet kā otro svešvalodu daudzi izvēlas krievu, nevis vācu valodu.

Vācu tulku 3. kursa studente Sabīne Rusmane uzskata, ka tā ir priekšrocība, ka vācu tulku ir ievērojami mazāk nekā angļu, jo līdz ar to viņi ir vairāk pieprasīti. Pēc skolas beigšanas viņa labi zinājusi arī angļu valodu, taču apzināti izvēlējusies studēt vācu tulkos. Jaunieti piesaistījis arī vācu valodas īpašais skanējums.

Lai attīstītu vācu valodas virzienu VeA, sadarbībā ar Latvijas Universitāti un ārvalstu partneriem izstrādāta jauna maģistra studiju programma Starpkultūru ģermānistika. Programmas direktore Dzintra Lele-Rozentāle skaidro, ka programma ir mūsdienīga un interesanta un tā atšķiras no tradicionālām filoloģijas studijām.

Turklāt iestāties programmā varēs ne tikai tulki un filologi, bet arī citu disciplīnu pārstāvji, ja vien tie labi zina vācu valodu. Paredzēts, ka programma vienlaikus sniegs gan akadēmiskās zināšanas, gan darba tirgū nepieciešamās prasmes. Uzņemšanu jaunajā programmā plānots sākt nākamajā mācību gadā.

Pēc Leles-Rozentāles domām, Latvijas vēsture, ekonomika un kultūra ir cieši saistītas ar Vāciju, tāpēc vācu valodas un kultūras studijām Latvijā vienmēr būs sava vieta. Motivāciju mācīties vācu valodu var pastiprināt arī tas, ka Vācija tuvākajā laikā plāno atvērt savu darba tirgu.

Studentu sadalījums tulku programmās

Angļu tulku bakalaura programma – 64,2%

Vācu tulku bakalaura programma – 15,5%

Tulkošanas un terminoloģijas maģistra programma – 3,05%

Juridisko tekstu tulkošanas maģistra programma – 13,45%

Doktorantūra –3,66%

Foto: Juris Ģigulis

Ģermānistikas katedras vadītāja asociētā profesore Dzintra Lele-Rozentāle priecājas par katru studentu, kuru interesē vācu valoda.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: