Valsts augstskolu studenti par labām sekmēm tiek atbalstīti– viņi katru mēnesi saņem minimālo 70 latu stipendiju. Tomēr ne vienmēr nauda tiek studentiem, kuriem ir visaugstākais vidējais vērtējums.

Saskaņā ar LR MK noteikumiem nr. 740 Par stipendijām ikmēneša stipendiju var saņemt budžeta vietu studenti, kas sekmīgi nokārtojuši nepieciešamos eksāmenus un ieskaites semestra beigās.

Taču tālāk seko piebilde, kas likusi būt neapmierinātiem daudziem Ventspils Augstskolas studentiem, kas bija rēķinājušies ar stipendiju, taču tā arī nav to saņēmuši: prioritāte valsts stipendijas piešķiršanā ir studējošiem bāreņiem, mazturīgajiem, studentiem no daudzbērnu ģimenes vai tiem, kam ir savi bērni.

Tāpēc ir pilnīgi likumsakarīgi, ka pēc stipendiju sadales uz 2010./2011. gada rudens semestru Ventspils Augstskolas interneta forumā studenti izvērsuši plašu diskusiju par to, cik taisnīga ir valsts noteiktā kārtība par stipendiju piešķiršanu, izvirzot jautājumu, kas svarīgāks: izcils vērtējums vai sociālais statuss?

Paustie viedokļi ir dažādi – studenti nosacīti sadalījušies divās frontēs. Dažiem, neraugoties uz viņu cītīgumu, šķiet, ka stipendija ir kaut kas nesasniedzams: «... 2. kursu ekonomistiem ir 8 stipendijas, no kurām tikai 1 (!!!) ir dēļ atzīmes! Es tiešām jūtos apdalīts, ne pirmo reizi!»

Citiem pastāvošā stipendiju piešķiršanas kārtība šķiet pareiza: «Kā var savas atzīmes vērtēt augstāk par cilvēkiem no trūcīgām ģimenēm, kuriem nav naudas un jādzīvo mūžīgā depresijā sava statusa dēļ, kas, iespējams, arī ir iemesls sliktām atzīmēm.»

Pirmā viedokļa paudēji pārsvarā stipendiju uzskata par morālu gandarījumu, pelnītu balvu par darbu, bet saskaņā ar otru viedokli – 70 lati mēnesī ir būtisks finansiāls atbalsts prioritārajai studentu kategorijai.

Ventspils Augstskolas prorektors administratīvajos un finanšu jautājumos Aleksandrs Dupats šo situāciju Ventas Balsij komentē šādi: «Uzskatu, ka stipendijai ir jābūt kā stimulam, kas veicina studentu vēlmi  mācīties ar labām un izcilām sekmēm, nevis jāpilda sociālā pabalsta funkcija, līdz ar to domāju, ka minētajos MK noteikumos būtu izdarāmi grozījumi par prioritāti stipendijas saņemšanai, izvirzot studenta sekmju līmeni, nevis sociālo stāvokli.»

Savukārt Ventspils Augstskolas mācību darba prorektore Egita Udodova norāda, ka Ventspils Augstskolai, neskatoties uz savām vēlmēm, ir jādarbojas saskaņā ar valsts likumiem, tāpēc viņa aicina neapmierinātos studentus nečīkstēt, bet, piemēram, vērsties Latvijas Studentu apvienībā. Tikai valsts noteiks, kādā kārtībā jāpiešķir stipendijas studentiem, bet pēdējiem ir jāsaprot, ka tieši zināšanas ir viņu lielākā bagātība.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: