E-klase Latvijas skolās darbojas kopš 2005. gada, un pašlaik lielākā daļa skolu izmanto e-žurnālus. toskait arī Ventspilī un novadā.

Pilsētā vislielākā pieredze e-klases ieviešanā ir 1. ģimnāzijai – vispirms elektroniskos žurnālus izmēģināja atsevišķas klases, bet visā skolā tos izmanto trešo gadu. Pērn fakultatīvajām nodarbībām paralēli pastāvēja arī papīra žurnāli, bet šogad arī to vairs nav.

Ilze Kuciņa, direktores vietniece mācību darbā, uzskata, ka tas arī nav vajadzīgs – informāciju par sekmēm kā skolēns, tā viņa vecāki var iegūt ar interneta starpniecību. Joprojām pastāv arī dienasgrāmatas un reizi mēnesī (mazākajās klasēs – divreiz) skolotājs sagatavo sekmju izrakstu papīra formātā.

Šo skolvadības sistēmu no šā mācību gada izmanto visās Ventspils vispārizglītojošajās skolās, izņēmums ir 2. vidusskolas 1. klase un 2. pamatskolas speciālās apmācības klases. 6. vidusskolā pagaidām paralēli pastāv arī klasiskie žurnāli. Ventspils novadā e-klasei šobrīd nav pieslēgušās trīs skolas – Ancē, Zūrās un Jūrkalnē; zūrenieki domā to izmēģināt, sākot ar janvāri. Kuciņas novērojumi liecina, ka šī sistēma motivē skolēnus mācīties un nekavēt stundas, jo vecāki katru brīdi var ieskatīties e-žurnālā un noskaidrot šo informāciju.

Arī pašai kā klases audzinātājai tagad esot vieglāk sekot savu audzēkņu gaitām. Savukārt novada Izglītības pārvaldes vadītāja Aina Klimoviča uzsver, ka šī sistēma disciplinē arī skolotājus: atzīmes e-žurnālā jāieraksta uzreiz, regulāri jāanalizē mācību rezultāti.

Arī Ventas Balss aptaujātie vecāki jaunievedumu vērtē pozitīvi. 6. klases skolēna Ulda mamma atzīst, ka sava darba režīma dēļ nevar bieži aiziet uz skolu, bet e-žurnāls ļauj viņai sekot dēla gaitām katru dienu, tāpat ir iespēja elektroniski sazināties ar ikvienu skolotāju.

Pēc gadījuma, kad zēns neattaisnoti kavējis stundas, viņa pieslēgusi maksas programmu, un tagad var sekot arī viņa skolas apmeklējumam. Tā kā šogad skolā sācis iet otrs bērns, izdevīgs esot Ģimenes komplekts – tas maksā 7 latus gadā neatkarīgi no tā, cik bērnu un kādā skolā mācās. 

Ja mācību iestāde izvēlējusies e-klasi, visu audzēkņu vecāki saņem uzaicinājumu izmantot e-žurnāla bezmaksas programmu, kas nodrošina iespēju redzēt kārtējās un nākamās dienas stundu sarakstu, uzdotos mājas darbus, izliktās atzīmes.

Kavējumi, reitingi un citas paplašinātās iespējas ir Ģimenes komplekta lietotājiem. To, ka jaunās tehnoloģijas ieņēmušas stabilu vietu, apliecina fakts, ka pagājušā mācību gada beigās e-klasi ik dienu apmeklēja vidēji 30 000 vecāku.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: