Novembra beigās Irbenē Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūtā “Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs” (VeA IZI VSRC) ieradās Somijas Ģeodēzijas institūta vadošais pētnieks Jāko Makinens (Jaakko Mäkinen), lai pirmo reizi veiktu absolūtos gravimetriskos mērījumus.

Tie nākotnē kalpotu par pamatu vienotai augstuma sistēmas uzturēšanai teritorijā ap Baltijas jūru, kā arī speciālo zemes mākslīgo pavadoņu kalibrēšanai un jūras līmeņa piesaistei.

 

Kā skaidro VeA IZI VSRC vadošais pētnieks Dr.habil.phys. Juris Žagars, “tiek veikti mērījumi, lai iegūtu nepieciešamo precizitāti brīvā krišanas paātrinājuma vērtībai, ko mums skolā māca, ka tā ir 9,8 m/s2.. Istenībā tās vērtība ir mainīga – gan tikai trešajā zīmē aiz komata. Gravimetrijā šīs mērvienības pieņemtais nosaukums ir Gal un sasniedzamā mērījumu precizitāte ir labāka par 5 µGal, kas atkarīga ne tikai no Saules un Mēness izraisītām plūdmaiņām, bet arī no atmosfēras spiediena un gruntsūdeņu stāvokļa, kā arī vēl citiem daudz smalkākiem efektiem”.

Gravimetriskie mērījumi tiek veikti VeA IZI VSRC Irbenē speciāli ierīkotā vietā – tas ir atsevišķā telpā uz 3 m3 liela betona balsta. Šī vieta ir arī Eiropas kombinētā ģeodēziskā tīkla sastāvdaļa, kas palīdz izzināt Fennoskandijas pēc ledus laikmeta pacelšanās efektu un sekot līdzi citiem zemes garozas pārvietojumiem.

 

Sakarā ar to, ka šajā vietā bez gravimetriskiem mērījumiem notiek arī nepārtraukti GPS novērojumi, kā arī notiek astronomiskās un ģeodēziskās ļoti garas bāzes interferometrijas speciālie seansi, šādam valsts nozīmes atbalsta punktam un tur veiktajiem darbiem ir nozīmīga vieta gan Eiropas, gan pasaules nozares profesionāļu vērtējumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: