Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), šodien viesojoties biodīzeļdegvielas ražotnē "Bio-Venta", solīja ar Eiropas Komisiju (EK) risināt problemātisko jautājumu par valsts atbalsta shēmu biodegvielas ražotājiem.

Apskati fotogrāfijas!

No valsts puses netiek pildītas saistības - valsts parāds "Bio-Ventai" jau pārsniedzis 12 miljonus latu, ziņo LETA

Zemkopības ministrija (ZM) informē, ka sarežģījumi ar nozares atbalstu veidojas arī Briselē. Atbalsta shēma jāsaskaņo ar EK, un tā jau divas reizes pieprasījusi sniegt papildinformāciju. ZM iesniegtos paskaidrojumus EK ir tiesīga vērtēt līdz augusta beigām, taču biodīzeļdegvielas ražošanas un pārkraušanas kompleksam "Bio-Venta" katra dīkstāves diena nozīmē 33 000 latu zaudējumu, šodien ziņo laikraksts "Neatkarīgā".

"EK faktiski ir sasaistījusi kopā divas lietas - šo netiešo atbalstu jeb akcīzes nodokļa atlaides un valsts atbalsta shēmu," problēmas būtību šodien, apmeklējot biodegvielas ražotni Ventspilī, skaidroja Dombrovskis.

"Attiecībā uz akcīzes nodokļa atlaidēm iebildumi ir radušies pēc "Mažeiķu naftas" sūdzības, kuri sūdzas, ka nodokļu atlaides saņem tikai Latvijā sajauktā biodegviela. Valsts arguments ir, ka mēs nediskriminējam ražotājus, tātad jaukt var jebkādu degvielu, jebkur ražotu, bet tam ir jānotiek mūsu kontrolē mūsu akcīzes noliktavās, lai mēs zinātu, kas ir tas produkts, par ko mēs atvieglojam akcīzes nodokli," pastāstīja premjers.

Dombrovskis atklāja, ka būtu jāpanāk, lai EK nodalītu atsevišķi šos divus jautājumus. "Vajag nodalīt jautājumu par akcīzi, kas ir strīdus jautājums, kur ir sūdzība saņemta, un, no otras puses, atdalīt šos biodegvielas atbalsta maksājumus, kuriem Ministru kabineta noteiktā apjomā šie līdzekļi ir paredzēti. [.. ]Par šo jaukšanu un akcīzi varētu būt arī ilgākas diskusijas, bet tajā pašā laikā tas nedrīkstētu kavēt šo atbalsta shēmu," sacīja Dombrovskis.

Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") sarunā ar premjeru pauda viedokli, ka vajadzētu precizēt, kura no trim ministrijām - Zemkopības, Ekonomikas vai Finanšu - ir atbildīgā, kam šis jautājums būtu jārisina. "Vajadzētu tomēr precīzi nozīmēt, kas ir tā atbildīgā ministrija. Jo, kā te minēja, ir trīs ministrijas, neviena īpašu degsmi neizrāda," pie Dombrovska vērsās Lembergs.

"Jebkurā gadījumā par visām valsts atbalsta shēmām attiecībā uz atjaunojamiem energoresursiem pamatā atbild Ekonomikas ministrija. Es pieļauju, ka viņi varētu būt arī atbildīgie. Kāpēc Finanšu ministrija piesaistīta? Saistībā ar nodokļu politiku. Varbūt Finanšu ministrijas problēmu vajadzētu nodalīt no Ekonomikas ministrijas problēmas, katra varētu nodarboties ar savu," uz Lemberga sacīto atbildēja Dombrovskis.

Lembergs atzina, ka tas būtu labs risinājums un papildus neko nemaksātu - tas prasītu tikai organizatorisku darbu.

"Bio-Ventas" vadība vērsās pie premjera ar vairākiem lūgumiem, tostarp noteikt saprātīgus termiņus valsts atbalsta izmaksāšanai, kā arī līdz 2011.gada jūlijam samaksāt solītās subsīdijas.

Dombrovskis solīja, ka Ekonomikas ministrija un ZM strādās pie jautājuma par kopējo maksājumu apjomu - valsts atbalstu biodīzeļdegvielas ražotājiem pēc 2010.gada.

"Es domāju, tur arī būs risinājumi. Apsolīt, ka līdz 2011.gada jūnijam varētu atmaksāt visas šīs subsīdijas, manuprāt, nav sevišķi reāli, ņemot vērā 2011.gada budžeta situāciju, kurā mēs turpināsim fiskālo konsolidāciju," teica Dombrovskis.

"Līdz ar to šajā brīdī neņemos apsolīt, ka būs kaut kādi ievērojami izdevumu palielinājumi noteiktām pozīcijām, kur mēs varēsim iet virs pagājušā gada Ministru kabineta noteikumos noteiktā apjoma. Tātad šajā noteiktajā apjomā strādāsim pie tā, lai ar Eiropas Komisiju būtu saskaņojums - lai būtu nodalīts tas tiešām reāli strīdīgais jautājums, un šos līdzekļus, kas ir paredzēti, varētu arī reāli izmaksāt," sacīja Dombrovskis.

"Bio-Venta" vadība prezentācijā premjeram iezīmēja galvenās uzņēmuma problēmas. Situācija uzņēmumā tika raksturota kā kritiska. Tas ilgstoši - jau trešo mēnesi - atrodas dīkstāvē, jo nav iespējams piesaistīt apgrozāmo kapitālu no komercbankām.

Bankām situācija uzņēmumā nevieš uzticību, jo valsts nepilda savas saistības pret biodīzeļdegvielas ražotājiem un birokrātisko šķēršļu dēļ nav iespējams saņemt solīto valsts atbalstu. Nav iespējams plānveidīgi iegādāties izejvielas, slēgt pārdošanas līgumus un izveidot biodīzeļdegvielas krājumus.

Kā ziņots, Ministru prezidents Dombrovskis šodien uzturas vizītē Ventspilī, lai klātienē iepazīstos ar Ventspils uzņēmumu ražotnēm, kā arī pārrunātu uzņēmējdarbības un pilsētas attīstības iespējas.

Dombrovskis apmeklēja Ventspils starptautisko radioastronomijas centru, "Bio-Venta" biodīzeļdegvielas ražošanas kompleksu un SIA "Dendrolight" masīvkoka šūnu materiāla ražotni.

Vizītes laikā Dombrovskis apmeklēja arī SIA "Bau-How Baltic" moduļu konstrukciju ražotni un SIA "Bucher Schoerling" komunālo automašīnu ražotni.

Noslēgumā Dombrovskis Ventspils brīvostas pārvaldē iepazīstinās ar prezentāciju "Ventspils pilsētas industrializācija, iespējas, risināmie uzdevumi".

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: