Ventspils Augsto tehnoloģiju parks rūpējas par iespēju Latvijas uzņēmumiem vieglāk iesaistīties reģionālajos un starptautiskajos piegāžu tirgos.

Veidojot sadarbības tīklus jeb klasterus Baltijas un Ziemeļjūras reģiona uzņēmumu starpā, iespējas piedalīties dažādos iepirkumos, iesaistīties piegāžu tirgū ir daudz lielākas, nekā darbojoties katram par sevi. Tieši šī iemesla pēc Ventspils Augsto tehnoloģiju parks kopā ar vairākiem starptautiskiem sadarbības partneriem iesaistījies projektā BalticSupply.

Kopīgiem spēkiem tiek veikta Baltijas jūras reģiona un piegāžu tirgus analīze, kā arī izveidots portāls un uzņēmumu datu bāze. Būtiskākais ieguvums no šāda veida Baltijas un Ziemeļjūras reģiona nozares uzņēmumu sadarbības pamata izveides būs dalības iespēja lielajos iepirkumos, tostarp Eiropas līmeņa tenderos.

BalticSupply klasteros iesaistīties piedāvā uzņēmumiem, kas saistīti ar ostu darbību un jūrniecību, enerģētiku un sabiedrisko infrastruktūru, kā arī pārtikas ražošanu, farmāciju un medicīnu.

«Ja pirms gadiem desmit ekonomikas un biznesa vadības teorijās tika runāts par sadarbības tīkliem un to ietekmi uz uzņēmumu un valsts vispārējo attīstību, tad šobrīd varētu teikt, ka šī teorija ir evolucionējusi un nonākusi līdz klasteru attīstībai, kur, savukārt, klasteri tiek uzskatīti par vienu no perspektīvākajiem ekonomikas attīstības instrumentiem,» skaidro Ventspils Augsto tehnoloģiju parka valdes loceklis Igors Udodovs, kā veiksmīgāko piemēru Latvijā minot Informācijas tehnoloģiju klasteri.

Udodovs norāda, ka projekta pamatideja ir vērsta uz to, lai mudinātu, nevis, kā tipiskiem kurzemniekiem ierauties sevī un darboties vienam, bet iesaistīs tirgū uz godīgas, savstarpēji izdevīgas sadarbības pamatiem. Sadarbība klastera ietvaros var būt starp diviem līdzīgiem vai vienas nozares uzņēmumiem, lai iegūtu apjomīgāku pasūtījumu, kā arī sadarbība starp izglītības iestādi un uzņēmumu. «Būtībā klasteris ir daudzu saistītajā nozarē strādājošu uzņēmumu un institūciju sadarbības tīkls, kuru ietvaros sadarbojoties kopīgiem spēkiem tiek veicināta katra atsevišķā uzņēmuma un attiecīgi kopā visas nozares izaugsme.»

BalticSupply pulcējis kopā 16 partnerus no visām Baltijas jūras reģiona ES dalībvalstīm. No Latvijas līdztekus VATP iesaistījusies arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Universitāte.

Projekts Baltic Supply tiek finansēts no Baltijas jūras reģiona transnacionālās programmas 2007-2013. Projekta īstenošanas periods ir līdz 2012.gadam. VATP projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 183 126,76 EUR, no kurām 85% sedz ERAF.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: