Ventspils puses bitenieki jauno medu sola uz Jāņiem. Taču sestdienās tirgū nopērkams pirmais šīs vasaras medus no Talsiem.

«Pirmais medus vākts ziemas rapša laukos, kas uzziedēja ap 10. maiju, pieneņu pļavās un ābeļdārzos,» spriež biškopis Gints Gredzens. Viņa bišu dravā ir 20 stropu. Tajos medus vēl nogatavojas, jo no ienesuma līdz brīdim, kad nektārs pārvēršas par medu jāpaiet vismaz 2 – 3 nedēļām. Biškopis spriež, ka viņa dravā pirmais medus būs uz Jāņiem. Taču tālāk no jūras, pavasaris visās tā izpausmēs atnāk agrāk, rezultātā – arī medus kāres var atvākot ātrāk.

Medus sastāvā ūdens nedrīkst pārsniegt 18%, pretējā gadījumā medus bojāsies – sarūgs. Varbūt nepacietīgākie biškopji, vēloties ātrāk iepriecināt savus klientus, nenogaida, līdz medus ir nogatavojies? Gredzens to noliedz – sevi cienoši bitenieki tā nedara. «Tie, kuri produkcijas marķējumā raksta uzvārdu, ar savu labo slavu neriskē. Kārtīgie biškopji pārdod tikai gatavu medu.»

Ienesums ir produktīvs medu 2 – 3 kilometru rādiusā ap stropu. Medus iegūst to ziedu nosaukumu, kuros bitītes ganījušās – rapšu, pavasara ziedu. Skaidrs, ka šobrīd velti meklēt viršu medu. Tiem vēl laiks. Jūlijā sāks ziedēt avenes, liepas un griķi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: