Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ventspils daļas komandieris Andris Šulcs stāsta par mācībām ostā.

Mācības, kas notika paaugstinātas bīstamības objektā – terminālī Ventbunkers –, var uzskatīt par veiksmīgi aizvadītām, bet uzdevumus – par izpildītiem. Izlietie naftas produkti tika imitēti ar videi draudzīgu putu veidojošu šķidrumu palīdzību. Mācību laikā šķidrumu izdevās savākt pilnā apjomā un maksimāli ātri. Tika pārbaudīts iekārtu tehniskais stāvoklis un personāla gatavība likvidēt avāriju, kā arī dažādu dienestu savstarpējā sadarbība. Mācībās piedalījās arī ugunsdzēsēji – viņi sagatavoja izmantošanai norobežojošās bonas un ar glābšanas kuteri nogādāja tās uz imitētās avārijas vietu.

Civilās aizsardzības komitejas sēdē tika analizēts iespējamais lielāka mēroga scenārijs – ja noplūdušos naftas produktus neizdotos lokalizēt un savākt ostā un tie būtu iztecējuši atklātā jūrā, radot piesārņojumu Staldzenes piekrastē. Analīze sastāvēja no aprēķina par aptuvenajiem zaudējumiem apkārtējai videi un nepieciešamajiem līdzekļiem piesārņojuma likvidēšanai.

Ventspils ostā ir seši paaugstinātas bīstamības objekti. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem katrā objektā ne retāk kā reizi trīs gados jāveic civilās aizsardzības mācības, imitējot avāriju. Šogad tādas mācības jau notikušasVentamonjakaVentbunkera termināļos un gaidāmas vēl termināļos Ventall Termināls un Ventspils nafta termināls. Mācību laikā katrā objektā tiek izkopts savas iespējamās avārijas scenārijs. Tas nepieciešams, lai pilsētas un ostas dienesti būtu vienmēr gatavi mazākām vai lielākām iespējamajām ekoloģiskajām katastrofām. Avārijas situācijas, kas notiek reālajā dzīvē, apstiprina gan materiāltehnisko līdzekļu, gan personāla gatavību tām.

Avāriju seku likvidācijā ostā piedalās

 Naftas savācējkuģi Svēte, Rīva, Pilsupe, Ostupe

 Ar naftas produktiem piesārņoto ūdeņu savācējkuģis Užava

 Ātrgaitas kuteris Dokupe

 Ūdenslīdēju kuģis Neptūns

 Hidrogrāfijas kuģis Kapteinis Orle

 Gultnes dziļuma mērīšanas kuģis Skauts

 Loču kuģi

 VUGD glābšanas kuteris

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: