Režisors: Džo Raits

Jaunais angļu režisors Džo Raits, kas pazīstams ar filmām Lepnums un aizspriedumi un Izpirkums, pēkšņi nolēmis parotaļāties par tēmu ģenētiski modificēts superkareivis (!) un spiegu lietas, uzņemot savu franču režisora Luka Besona Ņikitas variantu. Citas jēgas piešķiršana iznākusi diezgan sakarīga.

 

Filmas galvenā varone – 16-gadīga sniegbaltā meitene Hanna (Sīršas Ronanas izpildījumā, sevi parādot Dārgajos pīšļos), uzaugusi dziļos Somijas mežos kopā ar savu tēvu. Hanna savas emocijas pārāk neizrāda, toties perfekti pārvalda tuvcīņu, ieročus, viņai ir spēcīgi attīstīts pašsaglabāšanās instinkts un viņa prot skaisti pārtraukt svešas dzīves.

 

Tomēr jaunās meitenes dzīvē iestājas brīdis, kad ir jānostājas nopietnas izvēles priekšā: palikt kaut kur dziļos sniegos, turpināt ķidāt briežus, nēsāt kažokus vai arī izrauties civilizācijā, bet līdz ar to arī riskēt ar visu un tikties ar niknāko ienaidnieku.

 

Mēle negriežas Hannu nodēvētu par grāvējfilmu. Tajā ļoti organiski apvienojas gan pusaudžu drāmas, gan road movie, gan detektīva, gan trillera elementi. Tā ir filma par to, kā cilvēks kļūst pieaudzis, iepazīst jauno un nezināmo – līdzības ar Alisi šur un tur pavīd. Ja nu vienīgi ar iesūnojušo un brutālo Alisi, kas nebaidās iedurt nazi kārtējam skūtgalvim kaklā vai kā nākas iezvelt rudajai maitai Keitas Blanšetas izpildījumā, kas šajā asinskārās lauvenes ampluā izskatās vienkārši lieliski.

 

Tās 3–4 asa sižeta ainas, kas tomēr ir iezagušās filmā, patiešām pelnījušas uzslavas un medaļiņu «Izcili, velns lai parauj!» Operatoru darbs neapšaubāmi ir viena no spēcīgākajām Raita pēdējā garabērna pusēm.

 

Operators Alvins Kuhlers asa sižeta ainas filmēšanu uztvēris ļoti atbildīgi. Hannas spraigas darbības ainas ir tālplāni, radot dramatiskus, pastiprinošus stāstījuma efektus un piešķirot notiekošajam realitātes izjūtu. Līdz ar to vajāšana un visdažādākie kautiņi izskatās gana dabiski, brutāli un saspringti. Bez tam visu šo skaistumu no sirds papildina šim žanram neraksturīgais oriģinālais saundtreks, kuru autors ir grupa The Chemical Brothers.

 

Īsts baudījums, bet galvenais – no Holivudas un lēta patosa nav ne smakas.

 

Spriedums: Labi. Droši iesakām noskatīties, kā Džo Raits cenšas iedragāt diemžēl jau pagurušā Luka Besona noteiktos Ņikitas un Leona kanonus.

 

Ko vēl noskatīties, ja iepatikusies Hanna: Ņikita, Užšķērdējs, Leons.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: