Jau pagājuši pieci mēneši kopš atcelta TEC būvniecības iecere. Pašvaldība cīnās, lai šķiršanās ar vācu investoriem notiktu Ventspilij pēc iespējas izdevīgi.

Abām pusēm – Ventspils pašvaldībai un Flensburgas komunālo pakalpojumu uzņēmumam Stadtwerke Flensburg GmbH ir atlicis sadalīt kopuzņēmuma Ventspils ENERGO aktīvus. Jāatgādina, ka vācieši uzņēmuma pamatkapitālā ieguldīja naudu trīs miljonu latu apmērā, bet Ventspils dome ieguldīja Pārventas katlumājas ēkas un zemi aptuveni trīs miljonu latu vērtībā, iegūstot uzņēmumā kontroli ar 51%.

 

Respektīvi, pašvaldība savu naudu projektā nav ieguldījusi un visas līdzšinējās izmaksas tikušas segtas tikai no vāciešu naudas. Arī no Kohēzijas fonda piešķirtie, projektā iztērētie 48 tūkstoši lati ir fondam atmaksāti no Ventspils ENERGO konta, proti, no vāciešu ieguldītajām investīcijām.

 

Ventspils domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Jānis Vītoliņš informē, ka sarunas ir iegājušas konstruktīvā gultnē un kārtējā tikšanās ar Stadtwerke Flensburgpārstāvjiem notiks nākamnedēļ. Lai sarunas iegūtu juridisku nodrošinājumu, Ventspils pašvaldība ir noalgojusi zvērinātu advokātu biroju Eversheds Bitāns, kas sarunās pārstāvēs pašvaldības intereses.

 

Vītoliņš cer, ka tuvāko mēnešu laikā, ar abu pušu juristu palīdzību kompromiss tiks panākts, pašvaldība savus īpašumus atgūs un attiecības tiks izbeigtas Ventspilij vēlamā virzienā. Ventspils vicemērs atklāj, ka Ventspils ENERGO šobrīd strādā vairs tikai viens valdes loceklis, kurš pārstāv domes pusi.

 

Ventas Balss rīcībā ir informācija, ka Ventspils ENERGO kontā ir palicis 1,6 miljons latu no vāciešu ieguldītās naudas. Un arī Ventspils pašvaldības ieguldītā īpašuma vērtība krīzes ietekmē ir kritusies līdz 1,6 miljoniem latu. Ja viss notiks kā iecerēts, iespējams, pašvaldība vēl saņems konkrētu naudas summu no vāciešu ieguldītajām investīcijām. Tā būtu kā kompensācija par izgāzto projektu, pieviltajām cerībām un ieguldīto darbu vairāku gadu garumā.

 

Lai arī TEC projektu īstenot neizdevās, pašvaldība nav atmetusi domu pāriet uz mazutam alternatīvu kurināmo veidu. Ir saņemts pozitīvs akcepts, lai saņemtu 50% līdzfinansējumu no ES Kohēzijas fonda abu katlu māju rekonstrukcijai, lai pārietu uz biomasu un koksnes šķeldu. Šobrīd notiek iepirkumi rekonstrukcijas darbu veikšanai, kas tiktu uzsākti jau šogad.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: