Ventspils Digitālais centrs aicina uzņēmējus pieteikties pilsētas pašvaldības informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pilotprojektu programmas konkursam un saņemt papildu atbalstu biznesa idejas īstenošanai.

IKT ir viena no straujāk augošajām nozarēm Latvijā un Eiropā, kas nodrošina jaunus, modernus risinājumus, pakalpojumus un produktus dažādās tautsaimniecības nozarēs.

Jau vēstīts, ka Ventspils IKT pilotprojektu programma tiek realizēta saskaņā ar pilsētas IKT nozares attīstības stratēģiju un rīcības plānu līdz 2020. gadam.

Lai piedalītos konkursā un pretendētu uz atbalsta saņemšanu, topošā projekta īstenotājam ir jābūt komersantam vai personai, kas reģistrēta Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu maksātāja reģistrā kā saimnieciskās darbības veicēja. Rezultātā uzņēmējiem ir iespēja saņemt atbalstu līdz pat 80% apmērā no kopējām projekta izmaksām.

Noteikts, ka viena pilotprojekta minimālais atbalsta apjoms ir 2 tūkstoši eiro, bet maksimālais – 15 tūkstoši eiro.

Svarīgi, lai konkursam iesniegtie projekti atbilstu vismaz vienai no sešām tēmām – vieda pārvalde, vieda ekonomika, vieda mobilitāte, vieda vide, viedi iedzīvotāji vai vieda pilsētvide.

Digitālā centra direktore Elīna Kroņkalne vērsa uzmanību, ka IKT pilotprojektu konkurss sniedz iespēju izmēģināt spēkus jaunu, nebijušu un, iespējams, arī nedaudz pārdrošu ideju realizēšanā. «Bieži ir tā, ka uzņēmumiem ir idejas un patiešām labas, bet pašu līdzekļi nav pietiekami, lai tās varētu realizēt un piedāvāt tirgum,» reālo situāciju raksturoja Kroņkalne. Viņa arī informēja, ka iepriekšējos gados IKT pilotprojektu konkurss tika izsludināts divās kārtās un izrādītā interese arvien esot līdzīga – vidēji divi līdz pieci pieteikumi vienā kārtā.

Savukārt, runājot par biznesa idejām un inovācijām, Digitālā centra direktore aicina tās sasaistīt ar pilsētas aktualitātēm un pašvaldības darbības jomām. Ventspils domes izpilddirektora vietnieks IKT jomā Egons Spalāns aicina uzņēmējus izmantot datorizētās signālu apstrādes iespējas, tostarp mašīnmācīšanos, datorredzi un mākslīgo intelektu.

Iepriekšējos gados Ventspils pašvaldības IKT pilotprojektu finansēšanas konkursa kārtās ir atbalstīti deviņi projekti par nepilniem 153 tūkstošiem eiro. Viens no veiksmes stāstiem attiecas uz pašmāju uzņēmumu SIA Aspired, kas par konkursā iegūto līdzfinansējumu realizējis trīs projektus – runājošās atkritumu urnas, mobilo aplikāciju Ventspils SOS un interaktīvas lielformāta grīdas spēles programmēšanas pamatprincipu apguvei. Aspired mārketinga projektu vadītāja Ginta Grīnberga pastāstīja, ka šīs un vēl citas idejas uzņēmums lolojis jau krietnu laiku iepriekš. Kad pašvaldība izsludināja konkursa pirmo uzsaukumu, uzņēmums saskatījis perspektīvas iespējas finansējuma piesaistē. «Tā ir iespēja pilnveidoties, augt un izkāpt no savas komforta zonas, jo jaunu produktu izstrāde nav viegls ceļš,» uzņēmējus iedrošina Grīnberga.

Veiksmīgi konkursā startējuši arī citi uzņēmumi. Piemēram, SIA Ģeodati radījusi ģeotelpisku datu glabāšanas vietu interneta vidē, savukārt SIA Mazzy izstrādājusi ēku monitoringa un resursu attālinātas uzskaites un sadalīšanas sistēmu. Uzņēmums EuroLCDs, saņēmis pašvaldības finansējumu, izstrādājis viedā loga–projekcijas ekrāna prototipu. Nesen arī vēstīts, ka SIA VN Univers uzsākusi gaisa kvalitātes monitoringa sistēmas uzstādīšanu un testēšanu Ventspils Centra sākumskolā.

Projektu pieteikumi Digitālajam centram jāiesniedz elektroniski līdz 30. aprīļa plkst. 16.

Ar IKT pilotprojektu finansēšanas konkursa nolikumu var iepazī­ties interneta vietnēs www.ventspils.lv, sadaļā Investīcijas un projekti, un www.digitalaiscentrs.lv, sadaļā Projekti.

Interesentiem nolikumu iespējams saņemt arī elektroniski, nosūtot pieprasījumu uz e-pastu: iktpilotprojekti@ventspils.lv.

Runājošā atkritumu urna, iemetot tajā lietošanai nederīgus priekšmetus, atraktīvā veidā piesaista cilvēka uzmanību. Pagaidām tās izvietotas piecās sabiedriskās vietās, tostarp arī Digitālajā centrā.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: