Mainīts vairāku pilsētas teritoriju izmantošanas mērķis. Aptuveni 100 hektāru Ostas meža un 41 hektārs Maurciemā turpmāk paredzēti rūpniecības attīstībai. Taču līdz teritoriju transformēšanai rūpnieciskam izmantojumam vēl jāveic virkne likumā paredzētu procedūru.

Brīvosta vairākkārt lūgusi Ventspils domi mainīt izmantojuma veidu daļai brīvostas teritorijas – lai, attīstot šajās platībās saimniecisko darbību, veicinātu un dažādotu pilsētas ekonomiku.

Pagājušā gada nogalē ar domes lēmumu nr. 245 no meža uz rūpniecisku teritoriju mainīts izmantošanas mērķis daļai Maurciema un Ostas meža teritorijas. Brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis atgādina, ka jau 1995. gadā, nosakot robežas, šīs platības tikušas iekļautas Ventspils brīvostas teritorijā ar vienu mērķi – perspektīvā tās izmantot rūpniecības attīstībai.

«Pretējā gadījumā – kāpēc tās brīvostai būtu vajadzīgas?» vaicā Imants Sarmulis.

Nākamais solis – šo teritoriju transformācija – būs jāsper konkrētajiem nomniekiem, izejot no ieplānoto investīciju projektu prasībām.

Pilsētas domes Vides uzraudzības nodaļas vadītāja Ilga Zīlniece skaidro, ka līdz pilsētas domes apstiprinātam lēmumam par grozījumiem teritorijas plānošanā ejams garš ceļš – process varētu ilgt aptuveni gadu, iekļaujot sevī arī divas sabiedriskās apspriešanas. Lai izvērtētu teritorijas izmantojuma mērķa maiņas iespējamo ietekmi uz pilsētas vidi, piesaistīta vides konsultāciju kompānija ar attiecīgu nozaru speciālistiem.

Izvērtējot minēto teritoriju dabas vērtības, speciālisti konstatējuši, ka Ostas mežs ir ap 100 gadu vecs priežu mežs, kurā atrodas arī aizsargājamie biotopi – slapjie virsāji, purvu mirte, pārejas purvi un slīkšņas. Šie biotopi arī rūpnieciskajā teritorijā būs jāsaglabā.

Maurciemā izmantojuma mērķi paredzēts mainīt tikai meža zemēm, kas no vides viedokļa ir neapgūtas, purvainas zemes, neskarot apdzīvotas teritorijas. Minētās teritorijas no Baltijas jūras atdala uzņēmums Ventspils nafta, bet starp Staldzeni tiks izveidota buferzona.

Visiem lielajiem rūpnieciskajiem objektiem, kas varētu tapt brīvostas teritorijā, tiks veikts ietekmes uz vidi novērtējums, kurā būs definēti kompensējamie pasākumi – starp tiem arī jaunu koku stādījumi izzāģēto vietā.

Zīlniece uzsver, ka minētajā lēmumā izmantošanas mērķis mainīts piecām teritorijām Ventspilī. Viens no tiem arī pretējā virzienā – no apbūves teritorijas uz mežu, Būšnieku ezera austrumu krastā. Uz meža rēķina paplašināti arī Meža kapi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: