No 1. janvāra stājas spēkā grozījumi likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas paredz ieviest samazināto PVN likmi 5% apmērā Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem.

Zemkopības ministrijā (ZM) informēja, ka PVN 5% likmi piemēros tikai svaigiem, tostarp mazgātiem, mizotiem, lobītiem, grieztiem un fasētiem, bet ne termiski vai kā citādi apstrādātiem produktiem. Tas nozīmē, ka samazināto likmi piemēros arī mizotiem, grieztiem kartupeļiem vakuuma iepakojumā vai fasētiem, sagrieztiem kāpostiem un burkāniem iepakojumā. Taču ne saldēti, ne konservēti, ne sālīti, ne marinēti, ne žāvēti augļi, ogas vai dārzeņi nav atbilstoši PVN 5% likmes piemērošanai.

PVN 5% likmi piemēros visiem iepriekš minētajiem augļiem, ogām un dārzeņiem neatkarīgi no to turpmākās izmantošanas veida, kā arī visiem sarakstā minētajiem produktiem neatkarīgi no to izcelsmes valsts.

PVN 5% likmi nepiemēros tādiem augļiem, ogām un dārzeņiem, kurus Latvijā neaudzē, kā arī tādiem produktiem, kurus audzē nelielos apjomos.

Bet, kā norādīja ZM, PVN likmes atbilstoša piemērošana Latvijai raksturīgajiem augļiem, dārzeņiem un ogām ir tirgotāju godaprāta jautājums.

Ministrijā skaidroja, ka ZM bija iniciatore PVN likmes samazināšanai Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem, un ZM, Finanšu ministrija, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija un Latvijas Tirgotāju asociācija parakstīja sadarbības memorandu par samazinātās 5% PVN likmes piemērošanu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem.

Tomēr saskaņā ar ZM norādīto, cenas veikalos un PVN atbilstoša piemērošana nav ZM kompetences jautājums, bet pašu tirgotāju godaprāta jautājums un nodokļu piemērošanu kontrolējošo finanšu iestāžu kompetence.

Vienlaikus ZM norādīja, ka ministrija par katru negatīvu signālu informē tirgotāju asociācijas, kuras ir parakstījušas memorandu un apņēmušās nodrošināt, ka samazinātā 5% PVN likme tiks godprātīgi piemērota jau no šā gada 1. janvāra tirdzniecības vietās visā valstī.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -1
    No malas 04.01.2018, 12:29:32

    Kaut kā šodien nemanīju,ka Supernetto veikalā būtu dārzeņi lētāki tapuši,tie,kuriem rakstīts,ka Latvijas...

  • 0
    Pilsēta 04.01.2018, 12:38:44

    Samazina cenu par 3 centiem un tagad domā, ka ar to aizlāpīs lielo caurumu.

  • -1
    karlito 04.01.2018, 15:25:23

    Jā savādi,šodien veikalā ieraugu,ka iepriekš kartupeļi maksājuši 52centus kg...tagad mazliet lētāk...nemaz nezināju,ka iepriekš bijuši tik dārgi kartupeļi...Un kas tagad ir lētāks????

  • -2
    Ridzinieks.. 04.01.2018, 16:07:43

    Tieši kā lopiem nepieciešams. DĀRZEŅI UZ ATLAIDI, NU IR ZAEBISJ! :D
    Labāk lai samazina PVN piena produktiem, gaļai, zivīm un miltu izstrādājumiem. :)

  • 0
    Vilis Skuja 04.01.2018, 16:20:30

    Kādēļ?
    Zivis var katrs pats saķert,iedod tik makšķeri (tā Lembergs).
    Gaļa-vai mazums gaļas vēl dzīvā veidā skraida apkārt?

  • -4
    Latvija pāri visām! 04.01.2018, 16:12:32

    To būs nolobējuši visi tie jaunmodīgie zaļbarības ēdāji - vegāni vai kā nu tur viņus visus...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: