Ventspils pašvaldība piedalīsies starptautiskā projektā „Tīra (atjaunojamā) enerģija".

 Ventspils dome projektā piedalīsies kā projekta partneris kopā ar Kurzemes plānošanas reģionu un sadarbības partneriem no Lietuvas un Igaunijas.

Projektā plānots noskaidrot, kādi ir piemērotākie kultūraugi rūpnieciskai biomasas ražošanai Ziemeļkurzemē, biomasas rūpnieciskās ražošanas iespējas un tās potenciālu, kā arī salīdzināt rūpnieciski ražotas biomasas priekšrocības un trūkumus salīdzinājumā ar mežistrādes koksnes atkritumiem.

Tāpat arī plānots izvērtēt biomasas potenciālo pieprasījumu siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanā Kurzemes reģionā.

Pamatojoties uz izpētes rezultātiem, plānots ierīkot izmēģinājuma plantāciju Ventspils novadā 20 ha platībā. Tajā pētīs biomasas ikgadējo pieaugumu, agrotehniskās īpatnības un ražas novākšanas īpatnības divām kokaugu sugām (kārkli un apse) un trim lakstaugu sugām (ziloņzāle, mieža brālis un kaņepes). Izmēģinājuma rezultātā plānots noskaidrot, kura no kultūrām ir vispiemērotākā biomasas ražošanai Ziemeļkurzemē.

Projekta kopējās izmaksas tā īstenošanas laikā no 2011.līdz 2013.gadam plānotas gandrīz 81 tūkstotis latu, no tiem 82.02% paredzēts ERAF fonda līdzfinansējums, 5% - valsts budžeta dotācija un 12.98% - Ventspils pašvaldības līdzekļi.

Proejktu plānots iesniegt atklātajā projektu iesniegumu atlasē Centrālās Baltijas INTERREG IV A 2007.-2013.gada programmā. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: