Pagājušā gada decembrī, salīdzinot ar 2014. gada decembri, kopumā cenas palielinājās par 0,3%, savukārt lielākā ietekme uz vidējo patēriņa līmeni gada laikā bija elektroenerģijas cenu kāpumam saistībā ar tirgus atvēršanu, vērtē Ekonomikas ministrijā.

Gada griezumā elektroenerģijai cenas pieauga vidēji par 27,6%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,9 procentpunktiem. Mājokļu grupā cenas pieauga arī ūdens piegādei un citiem ar mājokli saistītiem pakalpojumiem - par 1,7%. To daļēji kompensēja cenu kritums siltumenerģijai un gāzei, attiecīgi par 12,7% un 9,5%.

Kopumā mājokļa uzturēšanas grupā cenas ir pieaugušas par 1,7%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,3 procentpunktiem.

Cenu kāpumu ietekmēja arī akcīzes nodokļa likmes paaugstināšana alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai, kam cenas gada laikā pieauga par 4,3% un kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,4 procentpunktiem.

Savukārt lielākā cenas pazeminošā ietekme gada laikā bija degvielas cenu kritumam. Neskatoties uz pasaules naftas cenu kāpumu februārī-maijā, kopš jūnija naftas cenām bija vērojams straujāks kritums, kopumā cenām gada laikā samazinoties gandrīz par 40%.

Pārtikai cenas gada laikā samazinājās par 0,8%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,2 procentpunktiem. Būtiskākā ietekme bija cenu kritumam pienam un piena produktiem. Pasaules pārtikas cenas 2015.gadā turpināja samazināties ceturto gadu pēc kārtas, un gada laikā tās samazinājās par 17%, ko ietekmēja cenu kritums visās galvenajās pārtikas produktu grupās. Lielais piedāvājums kopā ar vājo pieprasījumu un augstā ASV dolāra vērtība bija galvenie iemesli pasaules pārtikas cenu kritumam.

Saistībā ar šā gada prognozēm EM norāda, ka sagaidāma mērena inflācija, bet tā būs augstāka nekā vidējais rādītājs 2015.gadā - 0,2%. To ietekmēs dažādi faktori saistībā ar nodokļu palielināšanos, kā arī pieprasījuma kāpums, ko veicinās ekonomisko aktivitāšu un atalgojuma pieaugums.

Vienlaikus inflācija joprojām lielā mērā būs atkarīga no pasaules naftas un pārtikas cenu svārstībām. Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā gada vidējā inflācija var būt ap 1,2% ar nosacījumu, ka pasaules naftas un pārtikas produktu cenas saglabās mērenu dinamiku un nav sagaidāmas to straujas izmaiņas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: