Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa premjera amatam izvirzītais Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķis Māris Kučinskis aicina partiju "Vienotība" nepamest valdošo koalīciju un strādāt viņa vadībā.

Premjera amata kandidāts norādīja, ka aicina "Vienotības" frakciju pirmdien, 18.janvārī, uz sarunām. Viņa lielākā vēlēšanās esot, lai valdību veidotu pašreizējie trīs koalīcijas partneri.

Kučinskis apgalvoja, ka jaunveidojamajā valdībā nebūs ne kodols, ne arī nāks klāt jauni spēki, lai arī vēl vakar viņš runāja par iespējamu ZZS un VL-TB/LNNK kodolu jaunajā valdībā.

Kā norādīja Kučinskis, viņš ir gandarīts par lielo uzticību, ko viņam izteicis prezidents. Šis būšot sākumposms jaunam darbam.

Jaunā valdība būtu jāveido pašreizējās koalīcijas trīs partijām, norādīja Kučinskis (ZZS). Viņš uzsvēra, ka gaidīs partijas "Vienotība" atbildi par to, vai tā ir gatava strādāt politiķa vadītā valdībā, un līdz sarunām ar "Vienotības" pārstāvjiem Kučinskis pagaidām "izslēdz" iespēju runāt ar mazajām partijām.

Politiķis atgādināja par vakardienas neformālo sarunu ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kas rada pārliecību par 38 balsīm viņa kandidatūrai premjera amatam.

Kā ziņots, Vējonis pēc šodienas tikšanās ar iespējamo "Vienotības" premjera amata kandidātu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju Kārli Šadurski un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) nominēto premjera amata kandidātu Māri Kučinski ir nolēmis uzticēt premjera pienākumus Kučinskim.

Prezidents atteicās sniegt skaidrojumus, kāpēc atbildīgajam amatam nominējis tieši Kučinski.

Vējonis informēja, ka ir runājis ar daudziem iespējamajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, kuri izskanējuši "gan publiski, gan ne tik publiski". Visiem viņiem viņš izsakot paldies, bet īpaši - finanšu ministram Jānim Reiram (V), Valmieras mēram Jānim Baikam un Cēsu mēram Jānim Rozenbergam (V).

Prezidents pateicās arī "Vienotības" premjera amata kandidātam Kārlim Šadurski par apņemšanos veidot valdību un aicināja viņu palikt aktīvam Budžeta komisijas vadītājam, sadarbojoties ar jauno valdību.

Tālākajā valdības veidošanas procesā prezidents aicināja partijas būt apdomīgas un enerģiskas.

Vējonis šī gada sākumā tikās ar vairākiem iespējamiem premjera amata kandidātiem, vairums no kuriem atteicās no piedāvājuma. Tāpat viņš vakar Melngalvju namā uzņēma koalīcijas partiju pārstāvjus, kuri izklāstīja savu redzējumu par nākamās valdības darbiem un prioritātēm, tomēr šodien prezidents informēja par izvēlēto kandidātu.

Tagad koalīcijas partneriem būs jāmēģina vienoties par darbu valdībā Kučinska vadībā, kas būs sarežģīti, jo "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa ir paziņojusi, ka "Vienotība", visticamāk, neatbalstīs ZZS premjera amata kandidātu. Tāpat koalīcijas partijām būtu jāvienojas par jaunās valdības sastāvu, atbildības jomu sadalījumu un ministru amata kandidātiem, par ko neformālās sarunās arī iezīmējušās asas domstarpības. Par jaunās valdības apstiprināšanu jābalso Saeimai.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: