Ventspils pašvaldība turpina iepazīties ar pasīvo māju būvniecības pieredzi ārvalstīs.

 Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks no 28.maija līdz 30.maijam dosies uz Drēzdeni Vācijā, lai piedalītos pasīvo māju konferencē "14th International Passive House Conference 2010".

Dalība šajā konferencē Ventspilij palīdzēs realizēt koncepciju par zemas enerģijas ēku būvniecību un rekonstrukciju. Konferences laikā būs iespēja iepazīties ar vadošajiem Austrijas un citu valstu pašvaldību pārstāvjiem, kas atbild par energoefektivitāti.

Pasīvo māju konferences laikā tiks skatīti globāli svarīgi jautājumi par klimata aizsardzību un energoefektivitāti kā par izeju no ekonomiskās krīzes. Globālās krīzes laikā klimata aizsardzība bieži tiek uzskatīta par sekundāru. Tomēr ekonomiskos ienākumus ir iespējams gūt, izmantojot arī videi draudzīgas tehnoloģijas. Viena no šīm tehnoloģijām ir pasīvās mājas.

Pasīvās mājas ir reģionālās ekonomikas dzinējspēks, uzsver Ventspils pašvaldība. Saksijas reģions Vācijā jau ir apzinājies pasīvo māju lomu, stiprinot reģionālo ekonomiku un atbalstot augstas efektivitātes ēku būvniecību.

Ir izveidoti pasīvo māju inovāciju un ieviešanas tīklu paraugprojekti. Saksijas banka piedāvā subsīdiju programmu, kurai pateicoties Saksijas reģions katram nākotnes mājas īpašniekam piedāvā piepildīt viņa sapņus par pasīvo māju apmēram par tām pašām izmaksām, kas nepieciešamas tradicionālās mājas būvniecībai.

Konferencē runās par pasīvo māju tehnoloģijām un standartu, kas var radīt ievērojamu ieguldījumu ekonomiskās krīzes pārvarēšanai.

Skatīs arī reģionālo ekonomiku, kuru var stiprināt, pielietojot augstas efektivitātes standartus, un vietējos ieguldījumus un ģenerētos apgrozījumus, kas var izraisīt strauju attīstību neatkarīgi no globālās ekonomiskās situācijas, bet ar ilgtspējīgu efektu uz pasaules klimatu. Tiks aplūkotas arī Centrāleiropas un Austrumeiropas aktivitātes pasīvo māju jautājumā.

Šī gada aprīlī Ventspils pašvaldības delegācija jau apmeklēja pasīvo bērnudārza ēku Valgā, Igaunijā. Tas ir pirmais bērnudārzs Baltijas valstīs, kas renovēts pēc pasīvo ēku standarta. Minētajā bērnudārzā vidējais enerģijas patēriņš, ieskaitot apkuri, silto ūdeni un elektroenerģiju, bija 41 kilovatstunda par kvadrātmetru (kWh/kv.m), bet siltumenerģijas patēriņš - 15 kWh/kv.m.

Ventspilī daudzdzīvokļu ēkām tikai apkurei vidēji tiek tērēts 176 kWh/kv.m gadā. Pēc realizētās koncepcijas par zemas enerģijas ēku būvniecību un rekonstrukciju apkures enerģijas patēriņš ievērojami samazināsies, uzsver pašvaldībā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: