Sākot ar 2010.gada 1. septembri degvielas tirgotājiem Latvijā būs jāmaksā naftas rezervju nodeva.

Tā tiks aprēķināta par katru pārdoto degvielas litru. Ekonomikas ministrija lēš, ka tādejādi valsts kasē ik gadu ienāks vairāk kā astoņi miljoni. Kā tas ietekmēs degvielas cenas, prognozes ir pretrunīgas.

Ekonomiste Raita Karnīte uzskata, ka kārtējās izmaiņas likumdošanā varētu būt par iemeslu mēģinājumam cenas celt. Tas, ka šī brīža situācijā degvielas cenas vēl arvien ir izdevies noturēt tikpat augstas kā citās Eiropas valstīs, pierāda, ka degviela ir īpašs tirgus. Tajā pašā laikā ekonomiste ir pārliecināta, ka cenas nevarēs pacelt vairāk kā tirgus var izturēt. To pierāda pēdējie mēģinājumi cenas celt.

Degvielas tirgotāji, tajā skaitā Ventspils degvielas tirdzniecības uzņēmums Sumata par šādu valdības soli ir gandarīti. Līdz šim rezerves nodrošināja tikai tirgotāji. Valsts savas saistības, kas noteiktas Eiropas Savienības direktīvā nepildīja. Uzņēmējiem tas nozīmēja papildus izmaksas, jo nācās maksāt par naftas produktu glabāšanu. Kā atzīst Sumatas tirdzniecības direktors Elans Strazdiņš, tagad finanšu plūsma tiks atvieglota. Tas ir būtiski mazajiem un vidējiem degvielas tirgotājiem.

Par to, vai jaunā nodeva ietekmēs degvielas cenas, tirgotāju runā piesardzīgi. Latvijas degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis uzskata, ka par to varēs spriest pēc tam, kad valdība pieņems grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām un citos saistītajos normatīvajos aktos. Ekonomikas ministrijas enerģētikas resursu un degvielas nodaļas vadītājs Kristaps Stepanovs stāsta, ka šonedēļ šie jautājumi tiek skatīti Ministru Kabinetā. Viņš uzskata, ka lēmums pašai valstij uzņemties degvielas rezervju glabāšanu, palīdzēs noturēt degvielas cenas esošajā līmenī.

Jāpaskaidro, ka saskaņā ar ES direktīvu dalībvalstīm jāuzglabā degvielas rezerves 90 dienu iekšējā patēriņa apjomā. Lai izvairītos no sankcijām par šīs prasības nepildīšanu, Ekonomikas ministrija izstrādājusi Valsts naftas produktu rezervju izveides koncepciju. Tā paredz, ka turpmāk par naftas produktu rezervju uzturēšanu atbildīga būs Ekonomikas ministrija. Degvielas uzglabātājam, kuru noskaidros iepirkumā šī gada vasarā, ministrija maksās no līdzekļiem, ko iekasēs kā jauno nodevu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: