16. janvārī Ventspils pilsētas domes sēdē apstiprināts Ventspils pilsētas pašvaldības 2015. gada budžets.

Darbs pie Ventspils pilsētas pašvaldības 2015. gada budžeta sagatavošanas sācies līdz ar pašvaldības vidēja termiņa budžeta 2014.-2017. gadam izskatīšanu 2014. gada augustā-septembrī, un tālākajā izstrādes gaitā pašvaldības 2015. gada budžeta projekts izskatīts 24 attiecīgās nozares komisiju sēdēs, budžeta izstrādes procesā bijuši iesaistīti kopumā vairāk nekā 400 pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību darbinieki, nevalstisko organizāciju pārstāvji un citu organizāciju pārstāvji. Ventspils pilsētas pašvaldības 2015. gada budžets veidots, lai īstenotu Ventspils pilsētas attīstības programmā noteiktos mērķus un uzdevumus, aptverot visas pilsētas attīstībai nozīmīgās nozares.

Pašvaldībai ir būtiski sniegt palīdzību mazaizsargātākajiem pilsētas iedzīvotājiem – trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, pensionāriem, invalīdiem, bāreņiem. Sociālās nozares izdevumi 2015. gadā plānoti 4,5 milj.euro apmērā, kas nodrošina visu apstiprināto 48 sociālo pabalstu un pakalpojumu veidu un to apmēru saglabāšanu 2014. gada apmērā. Piemēram, Dzīvokļa pabalstam – siltumenerģijai (55% no ikmēneša maksājuma) un kurināmā iegādei (86.8 euro gadā), ūdens un kanalizācijas pakalpojumiem (50% no ikmēneša maksājuma), īres maksai sociālajos dzīvokļos (2/3 daļas no ikmēneša maksājuma) un daudzbērnu ģimeņu mājokļiem, ar veselības aprūpi saistīto izdevumu daļējai kompensācijai - medikamentu iegādei (35 euro gadā), pacientu iemaksām, zobārstniecības pakalpojumiem (54 euro gadā), kompensācija mēnešbiļešu iegādei braukšanai pilsētas sabiedriskajā transportā 50% vai 90% apmērā, kā arī saglabāts noteiktais pabalsta apmērs uz Lieldienām 28 euro un uz Ziemassvētkiem 42 euro apmērā.

Izglītības nozarei paredzētais izdevumu apjoms ir 15,5 milj.euro jeb 29% no kopējiem budžeta izdevumiem. Pašvaldība 2015. gadā plāno turpināt iesākto Rīcības programmu mācīšanas kvalitātes uzlabošanai pašvaldības izglītības iestādēs. 2015. gadā paredzēts turpināt skolotāju apmācības pedagogu darba efektivitātes paaugstināšanai, kā arī tiks turpināta pedagogu motivācijas programma. Programmas ietvaros paredzēts iegādāties 23 multimediju projektorus, 8 interaktīvās tāfeles, 19 dokumentu kameras. Tādējādi 2015. gadā ar multimediju aprīkojumu būs pilnībā nokomplektētas visas vispārizglītojošo skolu 1.-4.klases, kā arī daļēji pirmsskolas izglītības iestādes un skolu mācību kabineti, kuros tiek pasniegti mācību priekšmeti ar centralizētajiem noslēguma eksāmeniem.

2015. gadā Ventspilī plānota Jauniešu mājas izveide Kuldīgas ielā 13, kurā paredzētas dažādas jauniešu interesēm atbilstošas aktivitātes - tematiski informatīvo, izglītojošo un atpūtas pasākumu veidošana, kā arī Ventspils pilsētas jauniešu neformālās izglītības aktivitātes. Kopumā Jauniešu mājas izveidei un saturisku pasākumu nodrošināšanai Ventspils pilsētas pašvaldības budžetā plānots finansējums 110 tūkst.euro apmērā.

2015. gadā plānoti izglītības iestāžu kapitālie un kārtējie remontdarbi kopumā 935 tūkst.euro apmērā, realizējot iekšējo ūdens un kanalizācijas tīklu sakārtošanas darbus 2. vidusskolā, izremontējot 3. vidusskolas zēnu mājturības un tehnoloģiju kabinetu, 4.vidusskolas zēnu un meiteņu mājturības tehnoloģiju kabinetus, nomainot 42 logu blokus 4. vidusskolas gaiteņos un veicot kosmētisko remontu 1. stāva gaitenī un foajē. Paredzēts izremontēt deviņas mācību klases un kabinetus Ventspils vispārizglītojošās skolās, t.sk., piecas 1.

klases.

Pirmsskolas izglītības iestādēs 2015. gadā plānots veikt četru grupu telpu remontu, pabeigt mūzikas zāles remontu pirmsskolas izglītības iestādē „Eglīte”, izremontēt aktu zāli pirmsskolas izglītības iestādē „Zvaigznīte”, veikt veselības punkta remontu pirmsskolas izglītības iestādē „Rūķītis”, uzklāt jaunu jumta segumu ēkas pirmajam korpusam pirmsskolas izglītības iestādē „Margrietiņa”. Izglītības pārvalde 2015. gadā plāno izlases veidā turpināt atjaunot pirmsskolas izglītības iestāžu un vispārizglītojošo skolu fasādes, ieejas lieveņus un inventāru iestāžu teritorijās.

Augstākās izglītības jomā, īstenojot sadarbības līgumā ar Ventspils Augstskolu nospraustos mērķus, no pašvaldības budžeta šai iestādei 2015. gadā plānoti līdzekļi 1,43 milj.euro apmērā. Šo finansējumu paredzēts novirzīt augsti profesionāla akadēmiskā un zinātniskā personāla piesaistei, pasākumiem studiju kvalitātes pilnveidošanai un jaunu studentu piesaistei, kā arī atbalstam Eiropas savienības līdzfinansēto projektu realizēšanai.

2015. gadā tiek turpināta atbalsta programma Ventspils Augstskolas personāla akadēmiskā doktora grāda iegūšanai, paredzot šim mērķim no pašvaldības līdzekļiem piešķirt 47,8 tūkst.euro kopumā 4 stipendiātu mērķstipendijām. Jāatzīmē, ka līdz 2014. gadam doktora zinātnisko grādu jau saņēmuši 2 pašvaldības stipendiāti, bet 2015. gada laikā doktora zinātnisko grādu plāno iegūt vēl 5 augstskolas darbinieki, kuriem pašvaldības stipendijas piešķirtas laikā no 2012. gada līdz 2014. gadam.

Pašvaldība ir ieinteresēta Ventspils Augstskolas esošo studiju programmu pilnveidošanā un jaunu programmu izstrādē, ļaujot iegūt konkurētspējīgu augstas kvalitātes augstāko izglītību. No 2015. gada 1. septembra Ventspils Augstskola ar pašvaldības finansiālu atbalstu 65.5 tūkst.euro apmērā plāno uzņemt pirmos studentus jaunajā akadēmiskajā maģistra studiju programmā „International Business export management” („Starptautiskais bizness un eksporta menedžments). Šī programma tiek veidota kopīgi ar Kremsas (Austrija) Pielietojamo zinātņu universitāti un ir atzīta par vienu no labākajām šāda veida programmām Austrijā. Iegūtās izglītības augsto kvalitāti garantēs ar Kremsas Pielietojamo zinātņu universitāti (FH Krems University of Applied Sciences) kopīgi īstenota kvalitātes vadības sistēma, nodrošinot Austrijas standartiem atbilstošu izglītības līmeni. Tā kā analogas programmas šobrīd nav visā Baltijā, Ventspils Augstskola cer piesaistīt studentus šai programmai arī no citām valstīm.

Kopš 2012. gada pašvaldība atbalsta Ventspils Augstskolas „Uzņēmējdarbības, inovāciju un reģionālās attīstības centra” darbību, kam 2015.gadā paredzēts pašvaldības līdzfinansējums 83 tūkst.euro apmērā. Turpmākajos gados paredzēta vērienīga centra attīstība, gan piesaistot pasaulē atzītus ārvalstu lektorus un zinātniekus, gan piedaloties dažādu izglītības attīstības projektu īstenošanā ar Eiropas Komisijas fondu finansējumu.

Būtisks ir Ventspils Augstskolai sniegtais pašvaldības atbalsts dažādu Eiropas Savienības fondu investīciju un pētniecisko projektu īstenošanai, kam 2015. gadā kopumā plānoti 488 tūkst..euro, no kuriem 164 tūkst.euro ir līdzekļi projektu līdzfinansējumam, bet 324 tūkst.euro - projektu priekšfinansēšanai, plānots tos atgūt pēc projektu pabeigšanas. Minētais atbalsts paredzēts četriem projektiem, no kuriem kā nozīmīgākais atzīmējams augstskolas zinātniskā institūta „Ventspils Starptautiskais Radioastronomijas centrs” radioteleskopu kompleksa attīstības projekts, kura ietvaros Ventspils novada Irbenē plānots izveidot modernu kosmisko datu apstrādes centru. Tā kā zinātnisko projektu realizācijā ir iesaistīti Ventspils Augstskolas zinātnieki un jaunie pētnieki, tiek gūta vērtīga pētījumu projektu īstenošanas praktiskā pieredze, veicināta sadarbība ar komersantiem un nodrošināta Ventspils pilsētas, kā zinātnes centra atpazīstamība tādās jomās, kā satelītu signālu uztveršana, modernās telekomunikācijas un satelīttehnoloģijas.

Kā būtiskākie pilsētvides attīstības pasākumi 2015. gadā paredzēti apjomīgi iekškvartālu rekonstrukcijas darbi (Embūtes iela 49, Celtnieku iela 6, Lielais prospekts 68A,72, P.Stradiņa iela 17A,7A, P.Stradiņa iela 8), veicot brauktuvju, autostāvvietu un ietvju seguma atjaunošanu. Plānots izbūvēt jaunu Bērnu rotaļu laukumu Virves ielā 3, kā arī turpināt papildināt un uzlabot bērnu rotaļu laukumus un elementus Bērnu pilsētiņā, bērnu parkā „Fantāzija”, Pārventas Mežaparkā un Jūrmalas parka Džungļu takā. Tiks turpināti citi pilsētvides sakārtošanas darbi – pilskalna labiekārtošana pie Livonijas ordeņa pils, pludmales labiekārtošana, papildus veloturētāju uzstādīšana un nomaiņa, soliņu un urnu nomaiņa. Kopumā pilsētvides uzlabošanas pasākumiem 2015. gada budžetā plānoti līdzekļi kopumā 2,95 milj.euro apmērā.

Ņemot vērā iedzīvotāju ieinteresētību par daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iekškvartālu sakārtošanu, arī 2015. gada budžetā paredzēti līdzekļi pašvaldības līdzfinansējumam (50% - 80% apmērā no kopējām izmaksām) daudzstāvu daudzdzīvokļu mājām piesaistīto privāto zemesgabalu labiekārtošanai.

Pašvaldība 2015. gadā turpinās jau iesāktos darbus pie Lielā laukuma rekonstrukcijas- 2014.gadā pabeigta teritorijas celiņu, apgaismojuma un daļēja laukuma seguma izbūve, savukārt 2015.gadā paredzēts pilnībā pabeigt Lielā laukuma izbūvi, kā arī plānota strūklakas izveide un apzaļumošanas darbi.

Plānots uzsākt projekta „Ventspils mūzikas vidusskola ar koncertzāles funkciju, 1.kārta” realizāciju, 2015. gadā veicot ēkas būvprojekta izstrādi. Projekts paredz būvprojekta tehniskās dokumentācijas izstrādi, kas nepieciešama, lai varētu īstenot Ventspils Mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju būvniecību, kas tiks veikta projekta otrajā kārtā. Projekts radīs priekšnosacījumus izglītības un kultūras pakalpojumu pieejamības uzlabošanai Ventspils pilsētā un Kurzemes reģionā. Tas ietver gan kultūras pakalpojumu klāsta un kvalitātes uzlabojumu, gan Ventspils mūzikas vidusskolas infrastruktūras attīstību, lai nākotnē varētu nodrošināt kvalitatīvu izglītības iestādes mācību procesu.

Kultūras jomā 2015. gadā papildus jau ikgadējiem pasākumiem, t.sk. sadarbībai ar Latvijas profesionālajiem teātriem, plānoti tādi jauni pasākumi, kā piemēram, antīko auto rallijs un parāde sadarbībā ar Antīko automobiļu klubu, kā arī Smilšu skulptūru festivāls ”Zelta smilšu graudi”. Savukārt, Tilta svētkus plānots iekļaut LR proklamēšanas gadadienas pasākumu programmā 18.novembrī, saglabājot pasākuma norises vietu Tilta dārzā.

2015. gadā plānots sadarboties ar starptautiska mēroga festivāliem Latvijā – „Starptautiskais pianisma zvaigžņu festivāls”, „Baltijas baleta festivāls”, Krievijas labāko teātra izrāžu festivāls „Zelta Maska Latvijā”, pasaules mūzikas festivāls „Porta” u.c.

Lai paplašinātu Ventspils iedzīvotāju, īpaši jaunatnes un skolēnu izpratni par mākslas žanru daudzveidību, teātra nams „Jūras vārti” plāno sadarbību ar Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotajiem teātra festivāliem “Homo Novus” un “Homo Alibi”, kas piedāvā jaunā cirka, objektu teātra un mūsdienu dejas izrādes izcilu ārzemju mākslinieku izpildījumā. Jauniešiem paredzētos pasākumu ietvaros, tiks turpināta sadarbība ar Ģertrūdes ielas teātri un Dirty Deal Teatro.

2014. gada otrajā pusē darbu uzsāka jauns kamerkora “Ventspils” un Ventspils kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Aigars Meri, kurš 2015. gadā kamerkorim un kamerorķestrim ieplānojis sagatavot 6 jaunas oriģinālprogrammas, kas atspoguļo gan latviešu, gan pasaules mūzikas komponistu daiļradi. Diriģents veiks regulāru un intensīvu mēģinājumu procesu, strādājot 2 pilnas dienas nedēļā, bet koncertprogrammu laikā mēģinājumu grafiks paredzēts vēl intensīvāks. Viena no programmām ir paredzēta bērnu auditorijai, kas ir svarīgs uzdevums jaunās paaudzes iepazīstināšanai ar akadēmisko mūziku. Kamerkoris “Ventspils” 2015. gadā plāno piedalīties starptautiski nozīmīgā koru konkursā Igaunijā, kas ir jauns izaicinājums kora māksliniecisko kvalitāšu novērtējumam. Valsts svētku programmās galvenais akcents tiks likts uz latviešu komponistu mūziku, kā arī vienu no programmām paredzēts veidot, sadarbojoties ar Ventspils Big Band mūziķiem. Gan orķestrī, gan korī liels mūziķu īpatsvars ir ventspilnieki.

Lai veiktu Piejūras brīvdabas muzeja ekspozīcijas uzturēšanu un tālāku attīstību, 2015. gadā plānots uzsākt mūsdienīgas muzeju darbības un būvniecības normām atbilstošas krājuma glabāšanas, ekspozīcijas un darbu telpu (t.sk. restaurācijas) ēkas un laivu nojumju projektēšanu, kā arī izveidot jaunu rotaļu laukumu.

Lai turpinātu Ventspils bibliotēku tīkla pilnveidošanu un tālāku attīstību, nodrošinot operatīvus un kvalitatīvus sabiedrības vajadzībām atbilstošus informācijas pakalpojumus, kā arī, ņemot vērā Pārventas bibliotēkas veiksmīgi izveidoto modeli – bibliotēka kā mikrorajona kultūras un sabiedriskais centrs, 2015. gadā paredzēts uzsākt Gāliņciema bibliotēkas celtniecības būvprojekta izstrādi.

Ņemot vērā pilsētas attīstīto sporta infrastruktūru un veselīga dzīvesveida nozīmību, arī 2015. gadā pašvaldības finansējums plānots sporta pasākumu organizēšanai, interešu izglītības programmu sportā atbalstam, kā arī sporta nodarbību nodrošināšanai Ventspils Augstskolas studentiem, Ventspils Tehnikuma audzēkņiem, kā arī bērniem un jauniešiem 33 pilsētas sporta klubos, kopumā iesaistot 1 670 dalībniekus, t.sk. 1 162 bērnus un jauniešus un 508 pieaugušos.

2015. gadā tiks turpināta veiksmīgi iesāktā tradīcija – tautas sporta pasākums „Nāc un sporto!”, kura ietvaros iedzīvotājiem ir iespēja bez maksas nodarboties ar peldēšanu, slidošanu, veselības skrējieniem, orientēšanos, slēpošanu, riteņbraukšanu, dažādām sporta un galda spēlēm. Pašvaldības budžetā ir paredzēti līdzekļi vairāk nekā 51 sporta pasākumu norisei, t.sk. jau iepriekšējos gados iedzīvotāju atsaucību ieguvušie un par tradīciju kļuvušie (Ventspils piedzīvojumu parka pusmaratons, Nūjošanas festivāls, Tūrisma sezonas atklāšanas pasākums u.c.), kā arī ir paredzēts finansējums Dragreisa čempionātam Pilsētas svētku ietvaros. Sadarbībā ar Latvijas sporta federācijām plānots Latvijas čempionāts vieglatlētikā, Latvijas Basketbola līgas Zvaigžņu spēle, Latvijas ziemas čempionāts loka šaušanā un Baltijas ziemas čempionāts loka šaušanā, Latvijas kauss snovbordā un frīstaila slēpošanā “Lemberga Hūtē”, Starptautiskais ielu kultūras, sporta un mūzikas festivāls “Ghetto Games festivāls Ventspilī” un citi pasākumi.

Lai sekmētu IKT nozares izaugsmi Ventspilī, atzīstot IKT izšķirošo lomu ekonomikas un inovācijas attīstībā un labi apmaksātu darbavietu izveidē, Ventspils pilsētas dome 2014. gada 21. novembrī apstiprināja IKT nozares attīstības plānošanas dokumentu “Ventspils IKT nozares attīstības stratēģija un rīcības plāns 2014.-2020. gadam”. IKT nozares attīstība noteikta kā viena no Ventspils pilsētas pašvaldības prioritātēm, tādējādi apņemoties sekmēt saimniecisko darbību un pilnveidot uzņēmējdarbības vidi Ventspils pilsētā, paredzot pasākumus IKT nozares straujākai izaugsmei. Saskaņā ar stratēģiju plānots attīstīt Ventspils pilsētu kā Eiropas līmeņa viedo tehnoloģiju centru.

Ventspils pilsētas pašvaldības 2015. gada budžeta ieņēmumi plānoti 48.73 milj.euro apmērā. Naudas līdzekļu atlikums uz 2015. gada 1. janvāri ir 12.12 milj.euro. Līdz ar to pašvaldībai 2015. gadā pieejami finanšu resursi 60,8 milj.euro apmērā. Pašvaldības kopējie izdevumi likumdošanā noteikto funkciju nodrošināšanai, t.sk. iestāžu uzturēšanai, pilsētas labiekārtošanai un sociālo funkciju veikšanai 2015. gadā plānoti 52.3 milj.euro apmērā. Kopā ar maksājumiem pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 2,76 milj.euro (5% no kopējiem budžeta izdevumiem), pašvaldības izdevumu kopsumma veido 55 milj.euro.

Pašvaldības galvenais ieņēmumu avots ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ko 2015. gada budžetā plānots saņemt 25,57 milj.euro apmērā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu apjomu šajā gadā visbūtiskāk ietekmēs nodokļa likmes samazināšana no līdzšinējiem 24% uz 23% no 2015. gada 1. janvāra. Izmaiņu ietekme uz kopējiem visu pašvaldību iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem (negūtie ieņēmumi) prognozēta 49,3 milj., t.sk.Ventspilij 1 milj.euro, bet valsts budžetā negūtie ieņēmumi būs vien 12,3 milj.euro.

Nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi, kas ir otrs lielākais pašvaldības ieņēmumu avots, 2015. gadā plānoti 3,67 milj.euro apmērā. Lielāko īpatsvaru kopējos nodokļa ieņēmumos veido nodoklis par zemi - 49 % jeb 1,78 milj.euro, nodoklis par ēkām un būvēm veido 42% jeb 1,55 milj.euro, bet mājokļa nodokli plānots iekasēt 0,33 milj.euro apmērā, kas veido 9% no kopējiem šī nodokļa ieņēmumiem.

Nodokļa piemērošanā 2015. gadā pašvaldība saglabājusi iepriekšējā gada nodokļa piemērošanas nosacījumus – atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem nodoklis netiks piemērots dzīvojamo māju palīgēkām (izņemot garāžas), paaugstinātais nodoklis (3%) tiks piemērots vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm. Līdzšinējā apmērā saglabāti arī visi nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi, tai skaitā trūcīgām un maznodrošinātām personām – atvieglojumi būs attiecīgi 90% un 70% apmērā, un nodokļa maksātājiem, kuru ģimenēs ir 3 un vairāk bērni – 50% apmērā - par dzīvošanai izmantotajām ēkām un zemi. Nodokļa atvieglojumus, izpildot pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktos kritērijus, arī 2015.gadā būs tiesīgi saņemt nodokļa maksātāji - par īpašumiem, kas tiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai noteiktā jomā, piemēram, īpašumi viesu izmitināšanas pakalpojumu sniegšanai, pašvaldības deleģēto funkciju veikšanai kultūras un sporta u.c. jomās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: