Saeima šodien kā steidzamus otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ventspils un Rīgas brīvostas likumā, kas novērsīs šo likumu neatbilstības ar Administratīvā procesa likuma un citu normatīvo aktu normām.

Ar šiem grozījumiem Ventspils un Rīgas brīvostas likumā arī iekļauts izņēmums no vispārējā principa, ka administratīvā akta apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

Grozījumi Ventspils brīvostas likumā attiecībā uz Brīvostas pārvaldes tiesībām personālservitūtu nodibināšanā nepieciešami, jo ostu pārvaldes, ņemot vērā ostas perspektīvās attīstības plānus, pašas var izvērtēt nepieciešamību nodibināt personālservitūtu uz juridiskajām vai fiziskajām personām piederošo zemi ostas teritorijā, jo personālservitūts uz visām ostas teritorijā esošajām zemēm nav nepieciešams.

Tāpat Ventspils brīvostas likumā veikti grozījumi, lai atvieglotu nodokļu administrēšanu. Grozījumi precizē - kapitālsabiedrības, kuras nav noslēgušas līgumu par licencētu komercdarbību brīvostas teritorijā, var sniegt pakalpojumus licencētām kapitālsabiedrībām.

Grozījumi Ventspils brīvostas likuma 16.pantā savukārt nepieciešami, lai novērstu pretrunu ar Civilprocesa likumu, kas noteic, ka šķīrējtiesā var nodot jebkuru civiltiesisku strīdu, izņemot strīdu, kurā kaut viena puse ir valsts vai pašvaldības iestāde. Likums par ostām paredz, ka ostas pārvade ir iestāde, kuru izveido attiecīgās pilsētas dome vai pagasta dome - Ventspils brīvostas pārvalde ir Ventspils pašvaldības izveidota iestāde -, tātad strīdi, kur iesaistīta Ventspils brīvostas pārvalde, nav piekritīgi šķīrējtiesām.

Grozījumi atvieglos kapitālsabiedrību darbības uzsākšanu Ventspils un Rīgas brīvostās, it īpaši ražošanas kapitālsabiedrībām, jo tās ne vienmēr vēlas atrasties brīvajā zonā, bet labprāt izmantotu likumā "Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās" paredzētos nodokļu atvieglojumus. Turklāt kapitālsabiedrībai, darbojoties brīvās zonas režīmā, rodas papildu izdevumi saistībā ar muitas režīma piemērošanu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: