Bez valsts atbalsta mazajiem un vidējiem, jo īpaši mikrouzņēmumiem grūti cerēt uz veiksmīgu attīstību, kur nu vēl uz veiksmīgu konkurenci preču un pakalpojumu tirgū.

Vairākas valsts atbalsta programmas īsteno Hipotēku banka. Kopš pagājušā gada novembra Hipotēku banka izsniedz kredītus tikai uzņēmumu valsts atbalsta programmām. Pašlaik banka īsteno piecas tādas programmas, toskait mazo un mikrouzņēmumu atbalstam. Ventspils komersanti izmanto šīs iespējas. Pagājušajā nedēļā Hipotēku banka organizēja izbraukumu pasākumu Ventspilī, lai pārliecinātos, kā valsts atbalsta programmas darbojas reālajā dzīvē.

SIA Kurzemes datortcentrs, kas sniedz ventspilniekiem sakaru un interneta pakalpojumus, sāka darboties Ventspils Augsto tehnoloģiju parka Biznesa inkubatorā un biznesa uzsākšanai izmantoja Hipotēku bankas kredītu uzņēmējiem iesācējiem valsts atbalsta programmas ietvaros. Šogad Kurzemes datorcentrs saņēmis atbalstu 300 tūkstošu latu apmērā no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, lai varētu ieviest projektu, kas saistīts ar interaktīvo TV internetā.

Hipotēku bankas kredītus savas ražotnes attīstībai un modernizācijai jau vairāk nekā 15 gadus izmanto lauksaimnieks Andris Krūmiņš. Viņa zemnieku saimniecība Oši nodarbojas ar cūkkopību. Krūmiņa saimniecība sastāv no mūsdienīgas fermas, kurā ir aptuveni 2000 sivēnu, un vairāk nekā 300 ha zemes, uz kuras aug barība sivēniem.

Par Hipotēku bankas kredītu SIA Santande dibinātājs Raitis Dauburs atjaunoja vienu no vecākajām Ventspils ēkām, kas būvēta 1820. gadā. Pateicoties tam, Kupfernama ēkā jau vairākus gadus darbojas ventspilnieku iecienīta kafejnīca, tiek izīrētas viesu istabas un darbojas skaistumkopšanas salons Jasmīne.

No vienas puses, bankas atbalsts – tas pats kredīts vien ir, kas komersantam ar laiku ir jāatdod. No otras puses, kā saka paši uzņēmēji, bez kreditēšanas viņi nevarētu īstenot lielāko daļu savu projektu, toskait arī ar ES fondu piesaisti. Viens no Eiropas fondu finansējuma nosacījumiem tieši paredz bankas garantiju par kredīta piešķiršanu.

Jo projektiem ar ES līdzfinansējumu vispirms jābūt realizētiem un tikai pēc tam – izpildot visus nosacījumus – var rēķināties ar Eiropas naudas saņemšanu. Tā kā ir grūtības tikt pie kredītiem, daži Ventspils uzņēmumi nav varējuši saņemt finansiālo atbalstu no Eiropas Savienības un atvērt jaunas ražotnes. Piemēram, uzņēmums Ekoplast.

Sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte saka, ka Hipotēku bankas programmas mazajiem un mikrouzņēmumiem atšķiras ar elastīgākajiem kreditēšanas nosacījumiem. Piemēram, mazo un vidējo uzņēmumu mikrokreditrēšana neprasa no komersantiem obligāto līdzfinansējumu, bet Starta programma uzņēmējiem iesācējiem paredz līdzfinansējumu 10% apmērā. Eglīte saka, ka, izsniedzot komerckredītus, banka pieprasa daudz lielāku līdzfinansējumu no aizņēmēja. Turklāt Starta programma mazajiem un mikrouzņēmumiem paredz grantu saimnieciskajai darbībai un kredīta dzēšanai.

Eglīte saka, ka Kurzemes uzņēmēji diezgan aktīvi izmanto kreditēšanas iespējas. Piemēram, Starta programmas uzņēmējiem iesācējiem ietvaros kopš pagājušā gada izsniegti 24 kredītu kopsummā par 412,7 tūkstošiem latu. Bet mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmei banka šogad vien piešķīrusi Kurzemē 17 kredītus kopsummā par 1,36 miljoniem latu.

Pateicoties Hipotēku bankas kredītam, pilsētas centrā jau vairākus gadus darbojas mājīga kafejnīca Kupfernams. Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: