Arī luterāņu Baznīcas Liepājas diecēzē trīs mācītāji reģistrējušies bezdarbniekos, tostarp viens Piltenes prāvesta iecirkņa palīgmācītājs.

Viņš, tāpat kā daži citi garīdznieki, kas papildinājuši bezdarbnieku rindas, turpina kalpošanu, tikai – bez atlīdzības, jo uzticība Dievam ir goda lieta. Liepājas diecēzes arhibīskaps Pāvils Brūvers cer, ka situācija var uzlaboties pēc gada vai diviem, un nenoliedz, ka daļa viņa kolēģu kļuvuši par bezdarbniekiem.

Brūvers atgādina: «Pirms vairākiem gadiem mācītāju vidējā alga bija 100 latu, kas bija par maz, lai uzturētu sevi un ģimeni, tāpēc daudzi piepelnījās citviet. Savukārt tādējādi cieta draudzes, jo mācītāji nespēja veltīt tām tik daudz laika un spēka, cik būtu vajadzīgs. Lai mainītu situāciju uz labo pusi, apsekojām visus Baznīcas īpašumus, secinot, ka pēc 2007. gada cenām to vērtība ir vismaz 100 miljonu latu.» Toreiz nolemts daļu īpašumu pārdot, ieguldot naudu uz procentiem mācītāju algu fondā, lai virsvalde varētu atbalstīt tos garīdzniekus, kas saņem niecīgu atalgojumu.

Nenojaušot, ka pavisam drīz Latvijā būs finanšu krīze un kritīsies nekustamo īpašumu cena, Baznīca aizņēmās 3 miljonus latu no partneriem ASV, lai maksātu garīdzniekiem vairāk. Šajā laikā Baznīcu uzrunājis kāds investors, kas divus gadus solījis iegādāties visus pārdodamos īpašumus, bet arī viņa plānus, iespējams, iztraucējusi krīze. «Bijām spiesti pārdot dažas ēkas par neizdevīgiem noteikumiem, bet neviens nevarēja iepriekš paredzēt, kas notiks. Kad bijām aizņēmušies no partneriem Amerikā naudu un maksājām mācītājiem krietni labākas algas, daļa no viņiem uzņēmās kredītsaistības jeb, vienkārši sakot, paņēma bankā kredītu kādu lietu iegādei. Nu, kad sākās grūti laiki un vairs nevarējām atbalstīt mācītājus, kā iepriekš, viņi sāka izjust finanšu trūkumu, tāpēc daži nolēma kļūt par bezdarbniekiem,» neslēpj Brūvers.

Viņš cer, ka tuvāko gadu laikā situācija mainīsies uz labo pusi. Jau šobrīd tā dēvētais mācītāju algu fonds sācis nest nelielus augļus, nedaudz atdzīvojies arī īpašumu tirgus, tāpēc Liepājas diecēzes bīskaps izsaka cerību, ka Baznīca pēc laika atkal varēs atbalstīt garīdzniekus, kurus nespēj uzturēt draudze. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: