VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" rīkoja izbraukumu pie Ventspils pilsētas un novada uzņēmumiem, kuri veiksmīgi realizējuši projektus un biznesa plānus, izmantojot valsts attīstības programmu aizdevumus.

"Hipotēku banka" pašlaik piedāvā piecas kreditēšanas valsts atbalsta mērķprogrammas dažādām uzņēmēju vajadzībām.

Ventspils novada Vārves pagasta zemnieku saimniecība "Oši", kas nodarbojas ar cūku audzēšanu, izmantojusi atbalstu, ko sniedz Lauksaimniecības investīcijas aizdevumu valsts atbalsta programma. Kā pastāstīja "Ošu" saimnieks Andris Krūmiņš, zemnieku saimniecība dibināta 1992.gadā un jau gandrīz kopš pašiem pirmsākumiem tā izmantojusi dažādus aizdevumus modernizācijai - fermas būvniecībai, mēslu krātuves izveidošanai, ventilācijas sistēmu, malšanas iekārtu izveidei, traktoru un kombainu iegādei u.tml.

"Ošu" cūku fermā iespējams turēt līdz pat 2000 cūku. Tā kā cūku fermas modernizācijā ieguldīti lieli līdzekļi, daudzas darbības iespējams veikt automatizēti, un zemnieku saimniecībā uz nepilnu slodzi strādā tikai četri darbinieki, pastāstīja Krūmiņš.

Izmantojot Mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmes aizdevumu programmas aizdevumu - ap 85 000 latu, SIA "Santande" vēsturiskā ēkā Ventspilī izveidojusi viesu namu, skaistumkopšanas salonu un restorānu "Kupfernams".

Savukārt interneta pakalpojumu sniedzējs SIA "Kurzemes datorcentrs" izmantojis valsts atbalsta programmas aizdevumu komercdarbības sācējiem.

SIA "Dendrolight Latvija" septembra beigās Ventspilī sāks unikāla masīvkoka šūnu materiāla sērijveida ražošanu. Ražotnes izveidei izmantots Komersantu konkurētspējas uzlabošanas valsts atbalsta programmas aizdevums.

Komersantu konkurētspējas uzlabošanas programma paredzēta maziem, vidējiem un lieliem uzņēmumiem, kuriem ir ekonomiski pamatoti turpmākās darbības plāni, bet nav pieejams kredītiestāžu finansējums paaugstināto risku dēļ. Šajā programmā līdz 2013.gada beigām pavisam pieejami 140 miljoni latu. Līdz šī gada 31.augustam piešķirti 343 aizdevumi par 134 miljoniem latu.

Starta programma biznesa sācējiem paredzēta topošajiem un esošajiem jaunajiem uzņēmumiem. Programmas apjoms līdz 2013.gada vidum ir 18,5 miljoni latu, un līdz šī gada augusta beigām piešķirti 175 aizdevumi par 2,54 miljoniem latu.

Savukārt Apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programmā lauksaimniecības produkcijas ražotājiem lauksaimniecības uzņēmumi var saņemt apgrozāmo līdzekļu aizdevumus lauksaimniecības produkcijas ražošanai. Programma apjoms līdz 2011.gada beigām ir 10 miljoni latu, bet līdz šī gada 31.augustam piešķirti 126 aizdevumi par 3,9 miljoniem latu.

Mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmes aizdevumu programmā finansējumu var saņemt mazie un vidējie komersanti un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kam ir ekonomiski pamatoti turpmākās darbības plāni, bet nav pieejams finansējums paaugstinātu risku dēļ. Programmas apjoms līdz 2011.gada 31.oktobrim ir ir 70,3 miljoni latu, un līdz šim piešķirti 83 aizdevumi par 5,4 miljoniem latu.

Jau vairāk nekā gadu turpinās arī Latvijas mazo un vidējo komersantu mikrokreditēšanas programma, kas nodrošina mikrokredītu pieejamību neliela biznesa sākšanai vai attīstībai. Programmas apjoms līdz šī gada beigām ir 740 000 latu, un līdz šī gada 31.augustam piešķirts 231 aizdevums par 639 000 latu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: