Iedzīvotāji un zaļo sabiedriskās organizācijas žēlojas par graudu putēšanu laikā, kad tos iekrauj kuģos pie Ventspils Grain Terminal piestātnes. Vakar beidzās uzņēmuma B kategorijas piesārņojošās darbības atļauja, kas izdota 2005. gadā.

Pilsētas Vides uzraudzības nodaļā ar sūdzību par graudu putēšanu vērsās iedzīvotāji no mājas Dzintaru ielā 34, kas no ostas atrodas pāri ielai. Sūdzība nosūtīta Ventspils reģionālajai vides pārvaldei. Šonedēļ Ventas Balss saņēma analoģisku sūdzību no sabiedriskās organizācijas Zaļai Ventspilij.

12. septembrī AS Ventspils Grain Terminal (VGT) piestātnē bija vērojama stipra putēšana no kuģa Powerful kravas tilpnes, kad tajā iekrāva graudus. «Vējš pūta Pārventas virzienā, un ar neapbruņotu aci varēja redzēt, kā putekļu mākonis nosēdās dzīvojamajā zonā Talsu un Dzintaru ielas rajonā,» pastāstīja Zaļai Ventspilij valdes priekšsēdētāja Irēna Terļecka.

Šonedēļ pēc iedzīvotāju sūdzības Ventspils reģionālās vides pārvaldes vecākā inspektore Daiga Mateviča apsekoja teritoriju ap graudu termināli, konstatējot, ka «piestātnē tika piekrauts kuģis un virs tā kravas tilpnes vienu divu metru augstumā pacēlās graudu putekļu mākonis». Taču vēja todien nebija, tāpēc mākonis izsējās termināļa darba zonā. Tomēr pat tad, ja vējš arī būtu aiznesis putekļu mākoni uz dzīvojamo zonu, formāli uzņēmums nebūtu pārkāpis dabas aizsardzības likumdošanu. B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujā nav noteikti nekādi darbības ierobežojumi atkarībā no laika apstākļiem.

Vakar beidzās termiņš B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujai, ko VGT izdevis Valsts vides dienests pirms pieciem gadiem. Mateviča paskaidroja, ka vecās atļaujas darbība pagarināta līdz jaunās izsniegšanai. Uzņēmums jau ir vērsies Ventspils reģionālajā vides pārvaldē ar iesniegumu par jaunas B kategorijas atļaujas saņemšanu, tomēr Ekspertīžu nodaļa ir pieprasījusi papildu informāciju.

Likums paredz, ka 60 dienu laikā no iesnieguma saņemšanas brīža ir jāizsniedz uzņēmumam jauna B kategorijas atļauja. Mateviča norādīja, ka reģionālā vides pārvalde ir tiesīga iekļaut jaunajā atļaujā punktu par nelabvēlīgajiem meteoroloģiskajiem apstākļiem, ja to pieprasīs Ventspils dome vai kādas kontrolējošās instances.

Ventspils – vienīgā pašvaldība Latvijā, kur piesārņojošo uzņēmumu darbību ierobežo nelabvēlīgie meteoroloģiskie apstākļi, kad piesārņojums apdraud dzīvojamo zonu. Vides uzraudzības nodaļas vadītājas vietniece Ilga Zīlniece apstiprināja, ka Ministru kabineta noteikumi to nepieprasa un piesārņojošo uzņēmumu darbības ierobežošanu nelabvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos iniciējusi pašvaldība. Ņemot vērā iedzīvotāju sūdzības par graudu putēšanu, Vides uzraudzības nodaļa rekomendēs iekļaut tādus pašus ierobežojumus arī graudu termināļa piesārņojošās darbības jaunajā atļaujā. Šī paša iemesla dēļ pilsētas dome pieprasīs VGT atļaujas sabiedrisko apspriešanu – sola Zīlniece.

Irēna Terļecka uzskata, ka jaunajā atļaujā nepieciešams iekļaut arī papildus putēšanas avotus, kādu nebija vecajā dokumentā. Kā būtisku avotu Terļecka min kuģa kravas telpu, no kurienes arī rodas galvenā putēšana. Atļaujā iekļautie stacionārie putēšanas avoti – aspirācijas iekārtas, ventilācijas šahtas – praktiski nerada redzamu putēšanu.

Mateviča paskaidroja, ka pie pašreizējiem graudu pārkraušanas apjomiem, kas nesasniedz pat pusi no plānotajiem, izmešu daudzums tāpat ir tālu no galējām normām. Jaunā atļauja paredzēs stingrākas prasības graudu termināļa darbībai, jo pašreizējā likumdošana prasa limitēt ne tikai putekļu daļiņas PM10, bet arī daudz mazākas daļiņas PM 5.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: