Šogad neatmaksāto kredītu skaits valstī turpina augt, dzīves apstākļi pasliktinās un daudzi no Latvijas aizbrauc. Tomēr Ventspils pilsētā un novadā kredīti mājokļu iegādei ņemti apdomīgāk.

Kā apgalvo vairāki banku filiāļu vadītāji, nevienai ģimenei izlikšana uz ielas pagaidām nedraud.

SEB bankas komunikāciju vadītājs Ivars Svilāns atzina, ka parādniekus var iedalīt divās daļās. Vieni – kuru ikmēneša ienākumi pagājušajā gadā strauji samazinājās, bet darbs ir. Šajos gadījumos jau rasti risinājumi un situācija pamazām stabilizējas. Otra daļa ir tādi, kuriem bezdarbs draud ilgstoši. Šeit īpaši tiek pieminēti būvniecībā strādājošie, kuri zieda laikos pelnīja daudz un dzīvoja pāri saviem līdzekļiem. Šī klientu daļa radot vislielākās problēmas. Latvijas Krājbankas Ventspils filiāles vadītāja, Mārīte Otto, stāsta, ka kredīta maksājumus bieži kavē arī tie klienti, kuriem darba attiecības ir, bet darba devējs ilgstoši neizmaksā algas.

Valdības apturēto kredītņēmēju atbalsta programmu ne banku pārstāvji, ne kredītņēmēji nevērtēja, kā izeju no situācijas un par tās pārtraukšanu nožēlu nejūt. Latvijas kredītņēmēju apvienības valdes priekšsēdētājs Ainārs Gorenko apliecina, ka ilgtermiņā atbalsta programma kredītņēmēju stāvokli tikai pasliktinātu.

Programma gribēja uzspiest problēmās nonākušajiem darīt to, ko nedrīkst - aizņemties, lai atdotu. Bankas un kredītņēmēji paši meklē risinājumus – tiek atlikta pamatsummas atmaksa, pagarināti kredīta termiņi vai pat kapitalizēti procenta maksājumi un soda procenti.

Vislielākā cīņa bankām ir ar tiem kredītņēmējiem, kas ņēmuši kredītus jau sākotnēji rēķinoties, ka nemaksās un ļaunprātīgi izmanto krīzes situāciju.

Bankas Latvijā uzskata, ka valdībai vairāk jādomā par sociālā atbalsta pasākumiem. EUROSTAT pētījuma dati apliecina, ka vislielākās grūtības cilvēkiem, kas palikuši bez darba, ir veikt ikmēneša komunālos maksājumus.

Ventspils sociālā dienesta vadītāja, Dace Kaņepe piekrīt, ka starp tiem Ventspils iedzīvotājiem, kuri vēršas pēc sociālās palīdzība nav daudzi, kuriem ir problēmas ar hipotekārā kredīta nomaksu par vienīgo mājokli. Turklāt, izmaiņas MK noteikumos tagad tiem ļauj pretendēt uz trūcīgās personas statusu  un sociālo palīdzību. Tas dod iespējas atvieglot ģimenes finansu situāciju, piešķirot pabalstu vismaz komunālo maksājumu atmaksai.

2008 bija

2009 ir

2010 būs

Neatmaksātie kredīti

1%

30%

45%

Emigrācija

50 000

80 000

155 222 ≤ ?

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: