Šodien plkst. 18.00 Galvenajā bibliotēkā notiks Ingas Žoludes stāstu krājuma „Mierinājums Ādama kokam” atvēršana.

   

Krājumā „Mierinājums Ādama kokam” apkopoti 13 stāsti, kurus vieno kopēja noskaņa - izstāstīt dzīvi un nāvi. Literatūras kritiķis Rimands Ceplis: „Šajā biedējoši talantīgās autores grāmatā gan stipri, gan paguruši, bet pārsteidzoši dzīvi tēli cenšas noskaidrot skaudro patiesību par “šeit un tagad”.

Sapratuši, ka pasaules kārtība nav dabiska, bet konstruēta, viņi pūlas naturalizēt pieņēmumus par to, kas ir loģisks. Žolude neskandē dziesmiņas, nesludina, bet koķeti pārrada apnikušās realitātes brīžus, un valoda kļūst par tādu jauneklīgu īstenību, kādu neesam raduši tik koncentrēti piedzīvot.”


Ingas Žoludes (1984) stāsti no 2002. gada regulāri publicēti periodiskos izdevumos un kopkrājumos gan Latvijā, gan tulkojumos ārvalstīs. 2008. gadā tika izdots rakstnieces pirmais romāns “Silta zeme”, kuru komentējot Dace Sparāne raksta: “Drosmīgs stāsts par incesta dabu. Nevis tīksmināšanās par detaļām, bet iedziļināšanās. Autore mēģinājusi ieskatīties zem tabu šķietami koķetā plīvura un izstāstīt stāstu, gudri pirmajā plānā izvirzot nevis fiziskās mīlestības naivos par un pret (šie apraksti, lai arī nostādīti marginālā pozīcijā, gan ir tikpat dzīvi un koši kā viss romāna teksts), bet gan atklājot dziļāko, sāpinošāko vientulības un tās radīto monstru iemeslu — dvēseliska siltuma trūkumu, alkas pēc zemes siltuma. Šis ir izcils debijas romāns.”
Inga Žolude ieguvusi maģistra grādu angļu filoloģijā Latvijas Universitātē,  studējusi doktorantūras programmā ASV.


Autore saņēmusi godalgas «Kultūras Dienas» konkursā «Stāstu tramvajs» un festivālā «Prozas lasījumi», iesaistījusies arī citos konkursos un literatūras un kultūras projektos, kā arī ieguvusi vairākas stipendijas – Fulbraita stipendiju, Ziemeļvalstu Ministru padomes stipendiju „Baltijas Slepinirs” u.c.


Regulāri raksta recenzijas par latviešu un ārzemju autoru darbiem. Atdzejojusi F. Larkina, R. Kroforda un citu autoru dzeju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: