Lai mazinātu tiešu naftas produktu cenu ietekmi uz siltumenerģijas pašizmaksu, siltums uzsācis abu siltumavotu Brīvības ielā 38 un Talsu ielā 69 rekonstrukciju projekta realizāciju.

Rekonstrukcijas laikā fosilais kurināmais (mazuts) tiks aizstāts ar atjaunojamajiem energoresursiem (koksnes biomasu).

Tomēr projekta ietekmi siltumenerģijas patērētāji izjutīs tikai pēc darbu pabeigšanas.

Pagaidām siltumapgādes uzņēmums joprojām ir spiests vairāk kā 50% siltumenerģijas ražot, izmantojot mazutu, kurš ir tiešs naftas pārstrādes produkts un tāpēc tā cena atkarīga no naftas cenām pasaulē. Naftas cenu pasaules tirgū ir svārstīga un to nosaka daudzi objektīvi un subjektīvi faktori - Ķīnas, ASV un eirozonas ekonomiskās tendences, neskaidrība par Irānas naftas piegādēm, naftas produktu patēriņa pieaugums pasaulē, ierobežojumi naftas produktu ieguvē iespējamie naftas produktu piegāžu traucējumi, sezonālās svārstības u.tml.

Tabulu ar mazuta cenām Eiropas biržā skatīt šeit.


Lai gan pēdējās nedēļas laikā naftas cena pasaules tirgū ir kritusies, tā joprojām ir daudz augstāka nekā pašreizējā siltumenerģijas tarifā iekļautā - 363 USD/t. Šajā gadā mazuta cena par tonnu biržā svārstījās no 600 līdz 774 USD. Un lai arī kurināmā iegādei, lētākās cenas noteikšanai, tiek rīkoti konkursi, mazutu nācās iepirkt par augstāku cenu, nekā siltumenerģijas tarifā iekļautā. Naftas cenas pieauguma dēļ, siltumapgādes uzņēmums atrodas ļoti saspringtā situācijā. Kurināmā izmaksas ir lielākais uzņēmuma izdevumu postenis un sastāda 70% no visām izmaksām.

Situāciju būtiski nespēj uzlabot arī 2006. gadā katlu mājā Brīvības ielā uzstādītais šķeldas katls un katlu mājā Talsu ielā 69 uzstādītais ogļu katls, kuru uzdevums ir mazināt mazuta cenas ietekmi. Līdz šim šķeldas un ogļu īpatsvara palielināšana ražošanā ļāva noturēt Ventspilī vienu no zemākajiem siltumenerģijas tarifiem Latvijā. Tomēr kurināmā izmaksu struktūrā mazuta izmaksas sastāda 76% no visām kurināmā izmaksām. Kurināmā cenā ietilpst mazuta iegādes cena, dzelzceļa transporta pakalpojumi, ievedmuitas nodoklis un akcīzes nodoklis. Pie gandrīz dubultas mazuta cenas pieauguma, iespējams, būs jāizšķiras par siltumenerģijas tarifa palielināšanu.

Naftas cenu līmenis būtiski ietekmējis arī tos siltumapgādes uzņēmumus, kuri kā kurināmo izmanto dabas gāzi. Atšķirībā no Ventspils 2012. gada sākumā augstāku cenu nekā pērn par siltumenerģiju ir spiesti maksāt iedzīvotāji Rīgā, Rēzeknē, Liepājā u.c. Tarifa celšanos prognozē Rīgas, Daugavpils un Jēkabpils siltumapgādes uzņēmumi, bet Jelgavā tarifs jau paaugstināts.

Tabulu ar siltumenerģijas tarifiem Latvijas lielākajās pilsētās skatīt šeit.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: