„Osta ir saliedēts mehānisms, kuras visas šūniņas jeb tās dalībnieki ir savstarpēji saistīti un zināmā mērā atkarīgi cits no cita”, uzskata kuģu aģentūras „Seatrans” valdes priekšsēdētājs Juris Legzdiņš.

„Kuģu aģentūras sadarbojas kā ar stividorsabiedrībām, tā arī ar Ventspils brīvostas pārvaldes dienestiem. Tā kā „Seatrans” ir viena no pirmajām Ventspilī izveidotajām kuģu aģentūrām, tad var sacīt, ka arī mūsu sadarbība ar ostas dienestiem turpinās ilgāk nekā citām.

Mūsu sadarbības pieredze apstiprina, ka Ventspils brīvostas pārvaldē kopumā un toskait Kuģu satiksmes dienestā strādā profesionāļi, kas labi pārzina savu darbu. Pēc personīgās pieredzes varu spriest, ka Kuģu satiksmes dienests Ventspils ostā strādā pasaules līmenī! Dienesta funkcijas var salīdzināt ar Ceļu policiju (šajā gadījumā, precīzāk, ar Ūdens) – tā regulē kuģu kustību ostā. Bez Kuģu satiksmes dienesta atļaujas ostā nevar ienākt un no tās iziet neviens kuģis.

Kuģu aģentūra pirmā uzzina, ka ostā ienāks kāds kuģis. Kuģa īpašnieks vai fraktētājs izvēlas konkrētu aģentu ostā, un kuģa kapteinis sazinās ar viņu, informējot par gaidāmo ienākšanu ostā. Pēc kuģa pieprasījuma mēs informējam to par kravas esamību un brīvajām piestātnēm ostā. Kad krava un piestātne ir sagatavotas darbam, kuģu aģents informē Kuģu satiksmes dienestu par datumu un laiku, kad kuģis ienāks ostā. Agrāk, lai saņemtu atļauju kuģa ienākšanai, mums vajadzēja uzrādīt ostas dienestiem ne¬skaitāmus dokumentus. Tagad darbu atvieglo globālā interneta programma Safe Sea Network.

Kuģu aģentūra „Seatrans” savu darbību uzsāka tajā pašā gadā, kad tika izveidota arī Ventspils brīvostas pārvalde. Šogad mums aprit 20 gadu. Ja nedaudz atskatās vēsturē, tad atcerēsimies, ka padomju laikos Ventspils ostā darbojās divas lielas kuģu aģentūras – Inflot un Transflot. Pirmā veica ārzemju kuģu aģentēšanu, otrā – padomju. Tagad kuģu aģentūras nedala kuģus pēc piederības principa. Aģentūras Seatrans dibinātājs Jānis Legzdiņš kādreiz vadīja Inflot darbu, turpat arī strādāja lielākā daļa pašreizējo Seatrans darbinieku. 90. gadu sākumā Ventspilī sāka darboties divas kuģu aģentūras – Seatrans un Ventamarine. Šobrīd ostā ienākošajiem kuģiem savus pakalpojumus piedāvā 23 aģentūras! Proporcionāli aģentūru skaita pieaugumam samazinājies kuģu daudzums, ko katra no tām aģentē. Vēl pirms desmit gadiem mēs apkalpojām 600–700 kuģu gadā, tagad vien 60–70. Mūsu aģentūra pārsvarā apkalpo ķīmisko kravu tankkuģus.”

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: