Lai attīstītu augsto tehnoloģiju nozari, nevajag daudz. Bieži vien atslēgas vārdi ir plānošana, sadarbība un veiksmīgas idejas. Ventspilī ar skatu uz zvaigznēm strādā Augsto tehnoloģiju parks.

Lai arī Ventspils Augsto tehnoloģiju parks (VATP) darbojas jau kopš 2005. gada, daudziem ventspilniekiem, dzirdot vārdu savienojumu augstās tehnoloģijas, iespējams, rodas priekšstats, ka Pārventas zaļi oranžajā mājā strādā mazliet ķerti zinātnieki, mēģinot radīt robotiem līdzīgas ierīces. Jāatzīst – Silīcija ielejas pie mums Ventspilī vēl nav, bet VATP ir organizācija, kas dara visu iespējamo, lai attīstītu uz zināšanām balstītu uzņēmējdarbību un jau tuvākajā nākotnē nodrošinātu ventspilniekus ar labi apmaksātām darba vietām.

Nodibinājums cenšas piesaistīt dinamiskus uzņēmumus, kas strādā informācijas tehnoloģiju, telekomunikāciju, elektronikas, mašīnbūves, rūpnieciskās automatizācijas, datordizaina un kosmosa tehnoloģiju jomās. Šobrīd Augsto tehnoloģiju parkā strādā informācijas tehnoloģiju un elektronikas uzņēmumi, kā arī pētniecības iestādes. Ventspils Augstskolas Informācijas tehnoloģiju fakultātes absolventi VATP specializējas pat kosmosa tehnoloģijās, savukārt Ekonomikas vadības fakultātes studenti veiksmīgi strādā pie ES finansējuma piesaistes, vada dažādus projektus, kā arī, sadarbojoties ar Ventspils brīvostas pārvaldi, gādā aizvien jaunus investorus pilsētai.

2005. gadā, kad septiņas organizācijas, tajā skaitā Ventspils brīvostas pārvalde, kopīgi izveidoja nodibinājumuVentspils Augsto tehnoloģiju parks, visus vienoja iecere īstenot praksē modeli, kas veiksmīgi darbojas daudzviet pasaulē un sekmē inovatīvu uzņēmumu attīstību. Viss ģeniālais ir vienkāršs – atliek vien kopīgi strādāt zinātnes un pētniecības, izglītības iestādēm un uzņēmumiem, lai rezultāti neizpaliktu. Ne viens vien ārvalstu uzņēmējs, kas šobrīd darbojas Ventspilī, apgalvo, ka tieši zinātnieku un uzņēmēju sadarbība, kas iespējama Augsto tehnoloģiju parkā, bijis izšķirošais faktors lēmumam par labu investīcijām Ventspilī.

Arī dāņu uzņēmums Latvisoft, kas izstrādā programmnodrošinājumu dažādām elektroniskajām mobilajām ierīcēm, tieši šo savstarpējās sadarbības modeli, kurā iesaistīta arī Ventspils pašvaldība, minēja kā vienu no galvenajām Ventspils priekšrocībām. Savukārt VATP valdes priekšsēdētājs Ivars Eglājs norāda uz veiksmīgo sadarbību, kāda izveidojusies ar Ventspils brīvostas pārvaldi. «Īpaši nozīmīgs brīvostas pārvaldes devums bija VATP izveides sākumperiodā, kad 2006. gadā tieši tā piesaistīja gandrīz 40% no nepieciešamā finansējuma Augsto tehnoloģiju parka infrastruktūras 1. kārtas izbūvei. Atjaunojoties ekonomikas izaugsmei, Augsto tehnoloģiju parks un brīvostas pārvalde kopīgi strādā pie vairāku jaunu ārvalstu uzņēmumu piesaistes. Pateicoties brīvostas izstrādātajam atbalsta modelim infrastruktūras izbūvē, potenciālajiem ražotājiem Ventspilī varam piedāvāt daudz izdevīgākus nosacījumus salīdzinājumā ar apkārtējām pilsētām Latvijā un Baltijas jūras reģionā.»

Ventspils pašvaldība, Ventspils brīvostas pārvalde kopā ar pilsētas izglītības iestādēm un uzņēmējiem izveidojušas Ventspils Tehnoloģiju attīstības padomi, apzinoties, ka augsto tehnoloģiju uzņēmumiem svarīga ir ne vien ceļu un transporta infrastruktūra, bet arī cilvēkresursu attīstība.

Ventspils Augsto tehnoloģiju parks kļuvis par pionieri Latvijā kosmosa tehnoloģiju jomā. Sadarbībā ar Ventspils Augstskolu tapis Latvijas pirmais satelīts, kas pašlaik gaida savu startu kosmosā. VATP apzinājis un saliedējis uzņēmumus, izglītības un pētniecības iestādes Latvijā, kas jau darbojas vai nākotnē varētu darboties kosmosa lauciņā. Kā izrādās – lai to darītu, nav nepieciešams laist gaisā raķetes vai būvēt šeit Habla teleskopus. Dažkārt pietiek ar zināšanām informācijas tehnoloģijās, elektronikā, fizikā, matemātikā vai citās dabaszinātņu jomās, kuras atliek vien specifiski pielietot. Taču pievienotā vērtība, kas izpaužas arī iespaidīgos atalgojuma un peļņas ciparos, ir liela.

Tieši tādēļ, strādājot ar pētniecības iestādēm un uzņēmējiem, VATP neaizmirst jaunatni, no kuras vistiešākajā veidā atkarīgi nozares panākumi Latvijā. Interesanti, ka VATP kļuvis par iecienītu skolēnu ekskursiju vietu – līdztekus Piejūras parkam arī šo parku vidusskolēni iekļauj savā ekskursijas maršrutā. Lai vēl vairāk motivētu skolēnus izvēlēties dabaszinātnes, VATP speciālisti uzsākuši interaktīva un populārzinātniska demonstrāciju centra izveidi Ventspilī. Tas galvenokārt būs saistīts ar kosmosa un satelīttehnoloģiju jomu. Topošajā centrā gan ekskursantu grupas, gan ģimenes ar bērniem varēs uz savas ādas izmēģināt dažādas aizraujošas tehnoloģijas, tajā skaitā nofotografēties virtuālā kosmonauta tērpā uz kosmiskā fona.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: