Pāris nedēļu laikā sīksīpoliņu cena uzlēkusi trīskārt. Stādmateriāls sāk pietrūkt, tāpēc tirgotāji steidz deficītpreci pārdot dārgi. 

«Sīksīpoliņu mums šogad vairs nebūs,» saka tirgus sēklu kioska pārdevēja Dzintra un skaidro to ar pagājušās sezonas sliktajiem laika apstākļiem un zemo ražu. Pēdējie pārdoti aprīļa sākumā, un tad to cena bijusi ap Ls 2. Tie, kas iepirkuši lielākus krājumus, tagad ir zirgā, un mazos sīksīpoliņus, kas vēl pirms trim nedēļām maksājuši pāris latu kilogramā, nu tirgo par Ls 6,50.

Par sīksīpoliņu stādīšanu domājusi arī tirgū sastaptā Valda, kas agri pavasarī pirkumu atlikusi, bet nu vairs sīksīpoliņu nekur nav. Valda izlēmusi audzināt loku sīpolus, bet pēc tam ziemā sīpolus nopirks. Pie pārdevējas Karinas sīksīpoliņus tomēr atrodam, un to cena – jau nosauktā.

Arī bāzē sīpoliņu cena esot ļoti augsta, bet Rīgā Centrāltirgū tie maksājot Ls 8. Pārdevēja Ilze zina teikt, ka sīksīpoliņu augstā cena saistīta ar aizvadītās sezonas sliktajiem laika apstākļiem – Ungārijā, Slovākijā, Polijā un citās zemēs, kur iepērk stādmateriālu, sējumi applūduši un karstumā izdeguši.

Arī pašas Ilzes ģimenes saimniecībā pērn iestādītie mazie sīpoliņi tā arī nav izauguši un agri pavasarī iztirgoti kā sīksīpoliņi. Ne jau sīksīpoli vien, arī citas kultūras pērn nav padevušās – bietes sīkas, kāpostu raža niecīga, jo lielajā karstumā tos miglot pret kāpostu kāpuriem nevarēja. Gan kāpostu, gan sīpolu audzētāji cer, ka šogad daba ar laika apstākļiem lutinās vairāk.  

Foto: Juris Ģigulis    

Pārdevēja Karina sīksīpoliņus pērn tirgojusi par Ls 1,50,/kg, taču pēdējās nedēļās to cena izaugusi līdz Ls 6,50/kg.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: