11. martā, notika Latvijas Būvniecības gada balvas laureātu paziņošana. Nominācijā ''Inženierbūve pārbūve'' 1. vieta piešķirta par Ziemeļu mola atjaunošanu Ventspilī.

Konkursam Latvijas Būvniecības gada balva šogad tika pieteikts 121 objekts 10 nominācijās, toskait trīs, kas būvēti pēc Ventspils brīvostas pārvaldes pasūtījuma: Ziemeļu mols, ražošanas ēka VATP7 un ražošanas ēka Ganību ielā 103.
Visaugstāko novērtējumu – 1. vietu savā grupā ''Inženierbūve pārbūve'' starp 12 būvēm žūrija piešķīra Ziemeļu molam.

Ziemeļu mola atjaunošanas darbus pēc Ventspils brīvostas pārvaldes pasūtījuma veica AS ''BMGS''. Projekta būvuzraugs – Firma L4, bet autoruzraugs - CHR Design Solutions. Kopējās mola atjaunošanas projekta izmaksas bija 12,3 miljoni eiro. Projektu līdzfinansē Eiropas Savienības Kohēzijas fonds.

Ziemeļu mols ir viena no stratēģiski nozīmīgākajām Ventspils ostas hidrobūvēm. Mols ir pusotru kilometru gara būve, kas no cietzemes iestiepjas jūrā un pasargā ostu no viļņiem, ledus un smilšu sanesumiem. Atšķirībā no Dienvidu mola Ziemeļu mols papildus pilda arī rūpnieciskas funkcijas, jo tur ierīkotas svarīgas komunikācijas, kas kalpo kuģu iekraušanai.

Ventspils ostas moli to tagadējā veidolā būvēti pirms vairāk nekā 100 gadiem. Pēdējie atjaunošanas un pārbūves darbi veikti no pagājušā gadsimta  70-tajiem līdz 90-tajiem gadiem, bet 2021. gadā pabeigtie ir visu laiku vērienīgākie mola atjaunošanas darbi. Ventspils Dienvidu mola 2,4 miljonus eiro vērtie atjaunošanas darbi noritēja 2018. gadā, bet Ziemeļu mola atjaunošana sākās 2019. gadā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: