Šī gada pirmajos sešos mēnešos Ventspils brīvostā strādājošie termināļi pārkrāvuši 6,8 miljonus tonnu kravu. Lielāko ietekmi uz kravu apjomu ostā atstājušas izmaiņas akmeņogļu pārkraušanā, kas Ventspils ostā tirgus konjunktūras izmaiņu un arī siltās ziemas dēļ būtiski samazinājusies.

Tikmēr ģenerālkravu apjoms ostā pat nedaudz palielinājies. Brīvostas pārvaldes pamatdarbības ieņēmumi pirmajā pusgadā bija 8,9 miljoni eiro.

2019. gadā akmeņogles Ventspils ostā bija gandrīz trešā daļa visu kravu. 2020. gada pirmajā pusē pieprasījumu pēc akmeņogļu kravu apstrādes Ventspilī ietekmēja ne vien Krievijas politika pārorientēt kravas uz savām ostām, bet arī siltā ziema un Covid-19 krīzes izraisītā rūpnīcu darba bremzēšanās. Sešos mēnešos Ventspils ostā pārkrauti tikai 245 tūkstoši tonnu akmeņogļu, kas ir par 3,6 miljoniem tonnu jeb 94% mazāk nekā pagājušā gada pirmajā pusgadā.

Arī naftas produktu segments zemo tirgus cenu dēļ atrodas stagnācijā, kā rezultātā tirgū ir pieprasījums pēc uzglabāšanas jaudām, kas samazina šī produkta pārkraušanu daudzās pasaules ostās. Ventspilī, kur naftas produkti ir lielākā kravu grupa, pirmajā pusgadā pārkrauti 4,3 miljoni tonnu naftas produktu, kas ir par 9% mazāk nekā pirms gada.

Vienlaikus ģenerālo kravu - Ro-Ro un kokmateriālu apjomu izdevies saglabāt pagājušā gada līmenī un pat nedaudz palielināt. Kokmateriālu kravu apjoms palielinājies par 25%. Palielinājies arī pārkrauto rapša, koksnes, kliju, cukurbiešu granulu, kūdras, šķeldas kravu apjoms, kas neatstāj būtisku ietekmi uz kopējo kravu apjomu, bet ir pozitīva tendence no kravu diversifikācijas viedokļa.

No Ventspils brīvostā strādājošajiem termināļiem, salīdzinot ar pagājušo gadu, vislabākos rādītājus uzrādījis AS ''Ventbunkers'', kas palielinājis kravu apjomu par 28%. Par 20% vairāk nekā pirms gada pārkrauts SIA ''Ventplac'' kokmateriālu pārkraušanas terminālī.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Pornieks 06.08.2020, 11:36:26

    Dažiem ventspilniekiem par to visnotaļ prieks.
    Piemēram, mana palodze šķiet noputējusi toties aizkari pagaidām tīri, mīļš paldies.

  • 0
    Beshenij Karasj 06.08.2020, 12:35:34

    Ar Rīgas gejzagļu bandas ielikteņiem ostā jābrīnās ka kritums nav 300 % !

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: