Krievijas ražotāja Pobeda, kas šā gada februārī atvēra Ventspils brīvostas teritorijā uzņēmumu, šokolāde un konfektes iekaro arvien lielāku popularitāti Latvijas pircēju, īpaši ventspilnieku, vidū.

Pēc Ventspils filiāles atvēršanas Pobedas produkcijas piegādes apjoms uz Latviju pieaudzis par 28%. Tikmēr Ventspils ražotnē pilnā gaitā notika receptūras noslīpēšana un personāla apmācība, tika uzstādīti papildu cauruļvadi šokolādes masai. Līdz jūnijam visi darbi bija pabeigti. Un šonedēļ no Pobedas konveijera tika noņemta produkcija, kas Ventspils konditorejas fabrikā izgājusi pilnu ciklu – no šokolādes masas sagatavošanas līdz gatavam, jau iesaiņotam produktam.

Ražošana

«Kopš Ventspils fabrikas atvēršanas šā gada februārī līdz jūnijam tajā notika receptūras noslīpēšana un papildu cauruļvadu uzstādīšana šokolādes masai. Apmācījām arī personālu – tā kā fabrikā ir modernākais aprīkojums, kas prasa īpašas zināšanas un prasmes,» pastāstīja ražotnes vadītājs Aleksejs Baranovs. Jāatgādina, ka ražotnes atklāšanas svinībās viesiem tika nodemonstrētas iekārtas darbībā un visi kļuva par lieciniekiem tam, kā no konveijera tika noņemtas glītas, spīdīgas šokolādes tāfelītes.

«Ventspils ražotnē darbojas vairākas līnijas. Viena – šokolādes masas izliešanas, šokolādes tāfelīšu un šokolādes konfekšu ar pildījumu un bez tā izgatavošanas līnija. Otra līnija ražo izejvielu mūsu konfektēm un šokolādes tāfelītēm, proti, šokolādes masu. Trešā līnija ir iepakošanas,» skaidro Baranovs. Dažas konditorejas fabrikas strādā jau ar gatavu izejvielu, iepērkot to citās ražotnēs vai importējot no ārzemēm. Tā dara pārsvarā nelielas konditorejas ražotnes, toskait Latvijā. Taču Ventspils fabrika Pobeda Confectionary ir pilna cikla ražotne. Tas nozīmē, ka izejviela šokolādes tāfelītēm un konfektēm tiek ražota tepat – no sarīvēta kakao, kakao sviesta, cukura, piena, saldā krējuma un citām sastāvdaļām, sajaucot to visu pēc īpašās Pobedas receptes, kas arī nodrošina ventspilnieku iecienītā tirdzniecības zīmola šokolādes un konfekšu neatkārtojamo garšu. «Daudz izdevīgāk un ērtāk ir ražot šokolādes masu uz vietas. Īpaši svarīgi, ka tikai tā mēs varam pircējiem garantēt nemainīgo šokolādes garšu, ko tie iemīļojuši. Ja fabrika izmanto atvestu masu, dažādu partiju šokolādes garša var atšķirties,» norāda Baranovs.

Maijā tika pabeigti visi darbi saistībā ar receptūras noslīpēšanu un papildu cauruļvadu uzstādīšanu šokolādes masai, personāls izgāja apmācību darbam ar iekārtām. «Mēs paveicām lielu darbu un, pirms fabrika sāk darboties ar pilnu jaudu, nolēmām uztaisīt nelielu pauzi un palaist darbiniekus atvaļinājumā, lai jūnijā uzsāktu ražošanu ar jauniem spēkiem. Visās Pobedas fabrikās atvaļinājums ir maijā, un mēs nolēmām ievērot šo tradīciju arī Latvijā,» turpina Baranovs. Šobrīd uzņēmums strādā vienā maiņā, kur nodarbināts 21 strādnieks un četri inženierdarbinieki – ražošanas vadītājs, galvenais tehnologs, galvenais mehāniķis un galvenais grāmatvedis. Kad gatavās produkcijas pasūtījumu apjomi pieaugs, ražošana notiks visu diennakti trīs maiņās, kas nozīmēs, ka darbā vajadzēs pieņemt vēl papildu strādniekus, stāsta Baranovs.

Produkcija

Pagājušajā nedēļā šokolādes ražotnē Kustes dambī varēja satikt operatorus Vladimiru un Alekseju, kuri bēra rīvēto kakao tilpnēs, un operatoru Mārtiņu, kurš kausēja kakao sviestu. Sausās un šķidrās sastāvdaļas tālāk nonāk šokolādes masas sagatavošanas cehā. Sākumā sastāvdaļas tiek sajauktas maisīšanas stacijā, bet pēc tam nonāk divveltņu dzirnavās, kur tiek sasmalcinātas līdz 90 mikroniem. Nākamajos ražošanas posmos izejviela tiek sasmalcināta līdz vēl mazākām frakcijām, pārvēršoties šokolādes masā, no kuras izgatavo šokolādes tāfelītes un konfektes.

Šonedēļ no konveijera Ventspilī nonāca pirmās šokolādes tāfelītes iepakojumā ar tirdzniecības zīmolu Pobeda, kā arī tiek ražota šokolādes masa, kuru uzņēmums ne tikai izmantos savas produkcijas ražošanā, bet arī piegādās citām konditorejas fabrikām. Ventspils konditorejas ražotnes pirmā produkcija būs dažādu recepšu šokolādes tāfelītes – rūgtā, piena, deserta. Fabrikā uzturas arī Pobedas šveiciešu partneris Jenss. Viņš atbraucis uz Ventspili, lai izstrādātu divas jaunas tumšās un piena šokolādes bez cukura receptūras, pastāstīja galvenā tehnoloģe Inese Vagele.

Fabrikas Pobeda veiktie Latvijas tirgus pētījumi atklāj, ka mūsu pircēji labprāt izvēlas kvalitatīvu un dārgu rūgto šokolādi. Pobedas produkcijas topā vietējā tirgū ir rūgtā šokolāde (72% kakao) un šokolāde bez cukura ar stēviju un inulīnu, trifeles, vafeles konfektes Мишки в лесу un konfektes Птица счастья.

Cilvēki

Aleksejs Baranovs piecus gadus strādājis par inženieri Krievijas konditorejas ražotnē Pobeda. Tagad viņš vada projekta ieviešanu un ražošanas palaišanu Ventspilī. ­«Maskavas apgabalā divas Pobedas fabrikas aizņem ap 36 000 kvadrātmetru, Ventspilī mēs strādājam pagaidām tikai 5000 kvadrātmetru platībā,» Baranovs salīdzina mātes un meitas ražotnes lielumus. Uz jautājumu, kā viņam patīk Ventspils, viņš atbild īsi, bet kodolīgi: «Jūra! Tikai gribētos vairāk vasaras.» Cenšas praksē apgūt latviešu valodu – apgalvo, ka jau saprot, tikai vēl nevar sarunāties.

Inese Vagele ir Ventspils ražotnes galvenā tehnoloģe, uzņēmumā strādā kopš šī gada sākuma. Viņas pienākumos ir tehnoloģisko procesu kontrolēšana, izejmateriāla analīzes un gatavās produkcijas kvalitātes kontrole. Inese ir daugavpiliete, pēdējos gados strādājusi Rīgā alus un konditorejas ražotnēs. Latvijas Lauksaimniecības universitātes absolvente pārtikas rūpniecības tehnoloģes specialitātē. Inese saka, ka Ventspils ražotne atbilst augstiem Eiropas Savienības pārtikas rūpniecības standartiem. Tehnoloģe atzīst, ka Pobedas šokolāde atšķiras no visām iepriekš nobaudītajām tieši ar savu neatkārtojamo garšu. Viņai pašai vislabāk garšo rūgtā šokolāde.

Uzziņai

Konditorejas fabrika Pobeda – viens no šokolādes produkcijas ražošanas līderiem Krievijā. Kompānija dibināta 1999. gadā. Maskavas apgabala Jegorjevskas rajonā darbojas divas šokolādes fabrikas, kas aprīkotas ar 28 mūsdienīgām ražošanas līnijām, kurās tiek saražots 220 t vairāk nekā 200 nosaukumu produkcijas diennaktī. 2016. gada februārī sāka darboties fabrika Pobeda Ventspilī, jaunās fabrikas jauda – 10 000 tonnas šokolādes ga­dā. Fabrikas Pobeda īpašnieki – Vitālijs, Olga un Andrejs Muravjovi.

Krievijas šokolādi aizstās ar vietējo

Andrejs Muravjovs,

fabrikas Pobeda līdzīpašnieks un Latvijas filiāles vadītājs:

  • Ventspils ražotnē pašlaik strādā 21 cilvēks, darbs notiek 5 dienas nedēļā vienā maiņā. Sestdiena un svētdiena ir brīvas. Gada laikā plānojam pāriet uz pilnu slodzi, šokolādes fabriku darbinot 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā. Konditorejas fabrika Pobeda Ventspilī aktīvi uzņem ražošanas tempus. Pirmā Latvijā saražotā šokolāde jau ir noliktavā un tiek gatavota eksportēšanai uz ASV. Pirmās kravas plānots nosūtīt šomēnes. Pirms vietējās ražotnes atklāšanas produkcija Latvijas tirgū tika ievesta no Krievijas. To turpinām darīt arī šobrīd, tirgū ir pieejams plašs produkcijas klāsts, kas aktīvi tiek tirgots vietējā mazumtirdzniecībā. Tuvākajos 2 līdz 3 mēnešos plānojam aizstāt Krievijas ražojumus ar Latvijā saražoto produkciju, kas tādējādi plašāk veikalu plauktos pārstāvēta būs vasaras beigās–rudens sākumā.

 

Sakrīt garšas izvēles

Vitālijs Muravjovs,

fabrikas Pobeda prezidents:

– Mēs aktīvi nodarbojamies ar eksporta attīstību un adaptējam produktus katrai valstij – nodrošinām tieši to, kas garšo pircējiem. Piemēram, ASV mēs ražojam liela izmēra šokolādes, batoniņus ar zemesriekstu sviestu. Filiāle Latvijā ir nozīmīgs mūsu biznesa attīstības etaps. Pirms aktīvas tirgus apgūšanas mēs izpētījām, kam priekšroku dod valsts iedzīvotāji. Izrādījās, ka Latvija un Krievija ir līdzīgas savā mīlestībā pret īstu rūgto šokolādi, vafeļu konfektēm un klasiskajām trifelēm. Turklāt rīdzinieku gaume izrādījās ļoti līdzīga Sanktpēterburgas un Maskavas iedzīvotāju gaumei. Mēs aktīvi strādājam Baltijas mazumtirdzniecības tirgū. Esam sākuši tirdzniecību, izmantojot savu filiāli Viļņā, gatavojamies atklāšanai arī Igaunijā. Latvijā sadarbojamies ar lielajiem tīkliem, tādiem kā Elvi, Lats, Mego, top!. Tuvākās nākotnes plānos ir sadarbības uzsākšana ar Rimi un Maxima.

http://www.ventasbalss.lv/files/pobeda1_KR.jpg

Sauso sastāvdaļu iepildīšanas līnija. Operators ber tilpnē rīvētu kakao.

http://www.ventasbalss.lv/files/pobeda3_KR.jpg

Šokolādes tāfelītes pa transportieri virzās uz iepakošanas līniju.

http://www.ventasbalss.lv/files/pobeda4_KR.jpg

No konveijera tiek noņemta iesaiņota gatavā produkcija – ventspilniekiem pazīstamās rūgtās šokolādes tāfelītes.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: