Ventspils Tehnikums regulāri sadarbojas ar dažādu jomu uzņēmumiem mūsu pilsētā. Pagājušā gada maijā noslēgtais sadarbības līgums starp pašvaldības SIA Ventspils siltums un Ventspils Tehnikumu par nozares profesionālās izglītības procesa nodrošināšanu, popularizēšanu un attīstības veicināšanu joprojām ir darbībā.

Pagājušajā nedēļā Ventspils siltuma katlumājā, Brīvības ielā 38, viesojās deviņi Ventspils Tehnikuma audzēkņi – topošie mehatronisko sistēmu tehniķi – un viņu pasniedzējs, tehnikuma Enerģētikas metodiskās komisijas vadītājs Jānis Luksis, lai klātienē apskatītu un iepazītu siltumapgādes uzņēmuma darbību.

Mācību ekskursijas laikā jauniešiem bija iespēja klātienē iepazīt katlumājas darbību un apskatīt tajā esošās iekārtas, kā arī uzzināt par katlumājas operatoru ikdienas darba specifiku.

Ar jauno speciālistu grupu tikās arī uzņēmuma Ventspils siltums valdes priekšsēdētājs Arnis Uzaris, kurš pastāstīja par siltumapgādes uzņēmuma darbības principiem, tostarp par atjaunojamo energoresursu izmantošanu siltumenerģijas ražošanā. Proti, pateicoties atjaunojamā energoresursa – šķeldas – izmantošanai siltumenerģijas ražošanā, būtiski samazinās vides piesārņojums, kā arī ražošanas izmaksas. Kā viens no nozīmīgākajiem risinājumiem ir uzstādītais dūmgāzu kondensators, kas ļauj maksimāli efektīvi izmantot siltumu, kas rodas šķeldas sadegšanas procesā. Šādā veidā tiek palielināta siltumenerģijas ražošanas efektivitāte un nodrošināts ievērojami mazāks izmešu daudzums atmosfērā.

Jauniešu interesi izraisīja arī siltumenerģijas tarifa jautājums – kādi ir galvenie faktori, kas to ietekmē. Uzaris paskaidroja, ka pirms katlumāju rekonstrukcijas siltumenerģijas tarifu galvenokārt ietekmēja kurināmā izmaksas, kas veidoja pat 71%. Īstenojot apjomīgus modernizācijas projektus, šobrīd kurināmā izmaksas ir 34% no tarifa. Uzaris uzsvēra, ka pēdējo gadu laikā uzņēmumam izdevies pazemināt siltumenerģijas tarifu jau divas reizes un šobrīd tiek strādāts, lai siltumapgādes tarifs tiktu vēl samazināts.

Ekskursijas noslēgumā jaunieši atzina, ka līdz šim katlumāju bija redzējuši tikai no ārpuses un nav nojautuši, kādas tehnoloģiskās iekārtas atrodas iekšienē. Apskatot to klātienē, jaunie speciālisti pārliecinājās, ka siltuma ražošana ir gana sarežģīts process un tā nodrošināšanai ir nepieciešamas labas profesionālās zināšanas un prasmes.

Savukārt uzņēmuma valdes priekšsēdētājs norādīja, ka Ventspils siltums labprāt veicina jauniešu profesionālo prasmju pilnveidi, nodrošinot prakses vietas siltumapgādes, enerģētikas un mehatronikas mācību programmu studentiem. Tā ir iespēja topošajiem speciālistiem iepazīties gan ar izvēlētā aroda specifiku, gan pilnveidot mācību iestādē iegūtās teorētiskās zināšanas reālā darba vidē.

Ieklausījušies uzņēmuma vadības aicinājumā, divi jaunieši jau izteica vēlmi pieteikties praksē uzņēmuma Ventspils siltums katlumājā. To atzinīgi novērtēja pasniedzējs Jānis Luksis, jo apmācību kursa Mehatronisko sistēmu tehniķis audzēkņi profesiju apgūst pusotra mācību gada laikā un drīz viņiem sāksies obligātā kvalifikācijas prakse. Tā ilgs no 11. jūlija līdz 14. oktobrim, bet pēc tās jauniešiem sekos eksāmeni un tehnikuma absolvēšana.

Tehnikuma direktore Kristīne Vāgnere norādīja, ka tehnikumā ir vairākas mācību programmas, kuru audzēkņiem sadarbība ar uzņēmumu Ventspils siltums ir nozīmīga mācību procesa daļa; tie ir jau pieminētie mehatronisko sistēmu tehniķi, ēku inženiertīklu apkalpes speciālisti un metinātāji. Uzņēmums kā sadarbības partneris ne tikai iepazīstina jauniešus ar viņu izvēlēto profesiju, bet arī nodrošina iespēju to iepazīt praktiskā darbībā, saņemot speciālistu padomus praktiskās lietās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: