Livonijas ordeņa pili, paceļamo tiltu pāri Ventai, Dienvidu molu, Krišjāņa Valdemāra pieminekli un jūras vārtus, kā arī Ventspils ostas industriālo zonu – to visu un ne tikai, ja laika apstākļi ir labvēlīgi, ar sauli sejā un vēju matos iespējams apskatīt, izbraucot ar Ventspils brīvostas pārvaldes ekskursiju kuģīti Hercogs Jēkabs. Pēc nelieliem atjaunošanas darbiem kuģītis 1. maijā uzsāka savu 21. sezonu.

Kā pastāstīja Hercoga Jēkaba kapteinis Raitis Blumbergs, pirms kārtējās sezonas ekskursiju kuģītim tepat Ventspils ostā veikti dažādi nelieli remontdarbi, tostarp atjaunots krāsojums un veikts profilaktiskais dzinēja remonts. Kapteinis atzīst, ka sezona iesākusies labi – katru dienu kuģītis veic piecus līdz septiņus 45 minūšu ilgus braucienus pa Ventspils ostu. Jau izvizinātas vairākas skolēnu klases, kas uz Ventspili atbraukušas ekskursijā, kā arī viesi, piemēram, no Lietuvas. Ja neskaita ekskursantu grupas, lielākoties izbraucienos dodoties ģimenes ar bērniem.

Vienisprātis ar Hercoga Jēkaba kapteini par to, ka sezona uzsākta veiksmīgi, ir arī kuģīša biļešu kases kasiere Marija Visocka. Pirmajā sezonas dienā, kas bija svētdiena, kuģītis izvizinājis 120 pasažieru, arī 4. maija svētku brīvdienā pasažieru bijis gana daudz. Kasiere atzīst, ka labvēlīgo laika apstākļu dēļ pašlaik sezona uzskatāma par veiksmīgāku, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Tāpat daudzas ekskursantu grupas pierakstītas uz priekšu. «No Ugāles, Vaiņodes, Rīgas, Valmieras, Kuldīgas, Jūrmalas, Ķemeriem, Tukuma, Klaipēdas un citām vietām. Tiešām no visas Latvijas brauc, arī no Lietuvas,» tā pēc ieskatīšanās plānotājā sacīja kasiere. Hercogs Jēkabs pasažierus vizina katru dienu, bet uz nakti tiek pietauvots vecajā zvejas ostā. Ekskursiju kuģītis darbu turpinās līdz tūrisma sezonas noslēgumam 31. oktobrī.

Lai arī septiņās Ventspils brīvostas piestātnēs Ostas ielas promenādē joprojām turpinās atjaunošanas darbi, posmā, kur atrodas Hercoga Jēkaba piestātne, metāla žogs ir noņemts, lai kuģītis varētu kursēt. «Sarunājām ar būvniekiem tādu darba grafiku, lai viņi to pirmo pabeidz un Hercogs var sākt darbu,» pastāsta Ventspils brīvostas pārvaldes Tehniskās daļas vadītājs Māris Petrovskis. Viņš norāda, ka piestātnē veikts fasādes sienas remonts ūdens mainīgā līmeņa daļā, kā arī dzelzsbetona virsbūves remonts. Tāpat atjaunota kuģu atvairelementu jeb fenderu sistēma. AS LNK Industries būvniekiem darbi Ostas ielas promenādē esot jāpabeidz līdz 30. maijam.

Kapteinim Raitim Blumbergam šī būs otrā sezona uz Hercoga Jēkaba klāja. Kapteinis atzīst, ka pēc darba uz bunkurētājkuģa Ventspils ostā un jūrā uz dažādiem zvejas kuģiem ekskursiju kuģīša vadīšana esot kā atpūta. Pēc divām nostrādātām dienām kapteini Raiti Blumbergu nomaina otrs ekskursiju kuģīša kapteinis Osvalds Zemels. Kapteiņa uzdevums uz klāja ir vadīt kuģīša komandu. Ikdienā uz kuģīša strādā trīs cilvēki – kapteinis, matrozis un mehāniķis.

Viens no apskates objektiem, kuģītim dodoties virzienā uz dzelzceļa tiltu, ir paceļamais tilts pār Ventu, kas turklāt ir vienīgais tāds Latvijā. Kuģīša kapteinis Raitis Blumbergs atzīst, ka tas ir viens no objektiem, kas visvairāk piesaista pasažieru uzmanību. Tāpat brauciena laikā tuvumā iespējams apskatīt kuģus, tostarp brīvostas pārvaldes flotē esošos kuģus, kas strādā ostā, kā arī pasažieru prāmi, kas dodas uz Zviedriju vai atgriežas no tās. Kā atzīst kuģīša kapteinis – labos laika apstākļos pasažieri lielākoties izvēlas braucienu baudīt uz atklātā klāja. Pavisam uz kuģīša ir 150 vietu.

Ekskursiju kuģīša mehāniķis Guntars Kuciņš (no kreisās) un matrozis Uldis Lazdiņš. Mehāniķis atbild par kuģa tehnisko drošību, bet matrozis – par kārtību un drošību uz kuģa klāja, kā arī pirms iekāpšanas kuģītī pārbauda pasažieru biļetes, attauvo kuģi no piestātnes un pēcāk pietauvo pie tās. Pavisam Hercoga Jēkaba komandā ir četri matroži, kas mainās ik pēc dienas, un divi mehāniķi, kas mainās tāpat kā kuģa kapteiņi – ik pēc divām dienām.

Iespēju apskatīt Ventspili no Hercoga Jēkaba klāja izmanto viesi no Saldus. Daiga un Mārtiņš Segliņi (attēlā centrā) kopā ar vedējiem Līgu un Didzi Krūmiņiem un Daigas vecākiem Laumu un Valdi Rubuļiem atzīmē savas papīra kāzas jeb gada kāzu jubileju. «Mēs atbraucām uz Ventspili, lai iedibinātu jaunu ģimenes tradīciju – katru gadu apmeklēt vienu pilsētu,» atzīst Daiga. Viņa atceras, ka ar ekskursiju kuģīti savulaik izbraukusi arī skolas laikā, aptuveni pirms desmit gadiem. «Ļoti skaista, sakopta pilsēta, ir ļoti patīkami, arī saulīte lutina šoreiz. Brauciens ir ļoti relaksējošs. Bērniem arī patīk, tas ir galvenais,» piebilst jaunā sieviete.

Kasierei Marijai Visockai šī ir astotā darba sezona Hercoga Jēkaba biļešu kasē. «Esmu otrās grupas invalīde, priecājos, ka te varu strādāt un ka tieku no mājām ārā starp cilvēkiem. Tas ir kolosāli,» atzīst kasiere. Sieviete pastāsta, ka pēc brauciena ar kuģīti pasažieri nereti atgriežas pie biļešu kases, lai padalītos ar iespaidiem par redzēto. Aizvadītajā nedēļā kāds vīrietis no Maskavas sajūsminājies par paša uzņemtajām fotogrāfijām un atzinis, ka plāno no tām veidot izstādi. Savukārt, gadu gaitā komunicējot ar viesiem no Lietuvas, kasiere apguvusi lietuviešu valodu.

Pēc tam, kad Hercogs Jēkabs aiz paceļamā tilta pār Ventu apgriežas un dodas jūras virzienā, pie jūras vārtiem skatam paveras Dienvidu mols. Vispirms Mākslas skolas audzēkņu apgleznotā betona siena, tad tetrapodi un pastaigu promenāde un visbeidzot – bāka. Hercoga Jēkaba kapteinis Raitis Blumbergs novērojis – cilvēkiem, kas atbraukuši no vietām, kur jūras tuvumā nav, ļoti patīkot apskatīt molu un jūru. «Patīk, ka ierauga dzīvu jūru,» smaidot saka kapteinis. Kad skaļākas kļūst kaiju klaigas un sajūtama jūras smarža, kuģītis veic apgriešanās manevru un dodas atpakaļ uz piestātni, lai izvizinātu nākamos pasažierus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: