Ventspils brīvostas teritorijā esošais Augsto tehnoloģiju parka Biznesa inkubators pēdējo piecu gadu laikā ir atbalstījis jau vairāk nekā 100 dažādu nozaru uzņēmumus, no maziem biznesa cālēniem palīdzot izaugt gan stabiliem informācijas tehnoloģiju, gan nopietniem ražošanas uzņēmumiem. Taču netiek aizmirstas arī radošās industrijas. Tuvāko mēnešu laikā tiks noslēgta kārtējā valsts biznesa inkubatoru programma, kurā atbalstu saņēmuši arī vairāki radošie uzņēmumi.

Biznesa ideju netrūkst

Ventspils Biznesa inkubatora vadītāja Natālija Nudga stāsta, ka trīsdesmit divas biznesa idejas atbalstītas jau šobrīd, taču līdz programmas noslēgumam – šī gada 31. oktobrim – inkubatora komanda strādās pie vēl vismaz piecu biznesa ideju pieteikumu izvērtēšanas. «Interese no jau esošiem uzņēmējiem ar jaunām idejām vai arī tiem, kuri tikai vēlas izmēģināt savu prasmi un veiksmi biznesā, ir, taču finansējums tiek piešķirts, balstoties uz dažādiem kritērijiem.» Tiek izvērtēts gan biznesa plāns un idejas dzīvotspēja, gan arī paša uzņēmēja iespējas un prasmes biznesa ideju īstenot. Taču ne vienmēr inkubators var sniegt tādu atbalstu, kādu uzņēmējs gaida. «Nevaram atbalstīt pamatlīdzekļu iegādi un finansēt algas uzņēmumu darbiniekiem,» stāsta vadītāja. Tomēr inkubators sadarbojas ar Altum, palīdzot piesaistīt finansējumu, ko savukārt var izmantot arī pamatlīdzekļiem vai apgrozāmajiem līdzekļiem.

 

«Biznesa inkubatora un Ideju studijas komanda neatlaidīgi un ar entuziasmu turpina darboties, lai veidotu uzņēmējiem un biznesa ideju autoriem pēc iespējas draudzīgāku uzņēmējdarbības vidi Ventspilī. Mēs esam lojāli savā attieksmē pret visiem klientiem – kā mazu veikalu īpašniekiem, tā lielu ražošanas uzņēmumu vadītājiem, cienām un respektējam ikvienu, kas vēršas pie mums pēc palīdzības un padoma. Strādājot ar jaunajiem uzņēmējiem un ideju autoriem plecu pie pleca jau 10 gadus, esam iemantojuši viņu uzticību un reputāciju, kas parāda – mums uzticēties var. Latvija ir maza, tāpēc ir svarīgi attaisnot klientu cerības un iemantot viņu uzticību, pierādot, ka viņu idejas un sapņi pie mums ir drošībā. Ja kāds mūsu klients to vēlas, piedāvājam noslēgt arī konfidencialitātes līgumu. Pie mums bieži vēršas klienti ar līdzīgām idejām, tomēr katra ideja savā izpildījumā ir unikāla un tās īstenošana ir atkarīga no idejas autora uzņēmības un neatlaidības,» skaidro inkubatora vadītāja, uzsverot, ka nereti rodas arī starpgadījumi, kad klients ir sarūgtināts, ja inkubatora komanda nerod pārliecību par idejas dzīvotspēju vai nevar sniegt tieši tādu finansiālo atbalstu, kādu uzņēmējs gaida.

 

Pieprasīts ir dizains

Inkubators piedāvā telpu nomu, biroja aprīkojumu, bet galvenais – sniedz atbalstu dažādiem pakalpojumiem: mārketingā, prototipa izstrādē, mājaslapu izstrādē, klientu piesaistē, grāmatvedības, finanšu jautājumos u.c. Inkubatorā var uzņemt komersantus, kas nav vecāki par diviem gadiem.

 

«Lai arī sākumā likās, ka termiņš valsts pagarinātajai inkubatoru programmai ir ļoti īss, interese no uzņēmējiem bijusi ļoti liela un līdz oktobra beigām arī 300 tūkstoši eiro būs ieguldīti vietējās uzņēmējdarbības attīstībā,» atklāj Nudga. Jau šobrīd vairākas atbalstītās idejas straujiem soļiem tiek realizētas. Viens no piemēriem ir The spirit of Ventspils – uzņēmums, kas veiksmīgi izmantojis inkubatora piešķirto finansējumu produktu izstrādei, dizainam un mārketingam. Izveidotā Ventspils apģērbu un suvenīru līnija ātri iekarojusi gan vietējo iedzīvotāju, gan Ventspils viesu sirdis, un aizvien vairāk ielās redzam jauniešus, bērnus un pat cilvēkus gados ar T krekliem, uz kuriem izlasāms Ventspils gars. Uzņēmējs īpaši piedomājis pie tā, lai produkti būtu līdz niansēm izstrādāti un kvalitatīvi. «The spirit of Ventspils ir viens no pozitīvajiem piemēriem radošo industriju jomā, kas pierāda, ka arī Ventspilī šī nozare var pastāvēt,» uzsver Biznesa inkubatora vadītāja.

 

Vēl viens no uzņēmumiem, kas aktīvi sācis darbu inkubatorā, izmantojot valsts finansiālo atbalstu iepriekš minētās programmas ietvaros, ir Makasars. Tas veic skandināvu stila moduļu mēbeļu ražošanu. Uzņēmumam jau šobrīd ir neliela mēbeļu ražotne Ventspilī, bet, piesaistot inkubatora pakalpojumus, tas strādā pie jaunas mēbeļu dizaina līnijas. Saņemts pa­sū­tījums no topošas viesnīcas Melnkalnē, kurai mēbeļu dizaina līniju gatavo Makasars. Arī šis uzņēmums ir piemērs, kā atbalsts kvalitatīvam dizainam palīdz biznesa izaugsmē.

 

Vēl viens no radošajiem uzņēmumiem ir PinBook. Uzņēmums piedāvā specializētas, individualizētas grāmatiņas, kurās iespējams ievietot informāciju par mazuļa pirmajiem dzīves mirkļiem, mēnešiem, gadiņiem. Arī šis uzņēmums jau saņēmis atbalstu un, pateicoties tam, varēs ātrāk attīstīt savu biznesu.

 

Savukārt kāda ventspilniece, kas pārstāv uzņēmumu Piece of cake, soli pa solim attīsta ideju ražot bezglutēna pārtiku. Viņa savā draugu un paziņu lokā novērojusi, ka mums līdzās ir aizvien vairāk cilvēku, kuriem ir glutēna nepanesamība vai kuri izvēlas nelietot uzturā balto miltu produktus. Šādiem cilvēkiem pārtikas izvēle ir ļoti ierobežota, bet pagatavošana – laikietilpīga vai arī trūkst zināšanu par alternatīvām, kuras būtu gan baudāmas, bet vienlaikus – nekaitīgas veselībai. Tādēļ ventspilniecei radusies ideja ražot saldētas bezglutēna pārtikas sagataves.

 

Elektronika un IT – aizvien prioritātes

Neizpaliek arī idejas informācijas tehnoloģiju un elektronikas jomā, kas ir vienas no pilsētas un brīvostas industriālās zonas prioritātēm. Tā, piemēram, viens no Ventspils Starptautiskā Radioastronomijas centra zinātniekiem pieteicies inkubatora atbalstam un strādā pie prototipa izveides inovatīvai kameras platformai, lai vēlāk sāktu tās ražošanu.

 

Savukārt uzņēmums Ventspils Composites, kas specializējas stiklplasta konstrukciju ražošanā ķīmiskās, naftas un enerģētiskās rūpniecības vajadzībām, izgatavojot dažāda izmēra reaktorus un cisternas, par būtisku atzīst inkubatora atbalstu, kas pieejams uzņēmuma sertificēšanai, produktu testēšanai u.c.

 

Jau informējām, ka šī gada martā Biznesa inkubators parakstīja līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) par inkubācijas pakalpojumu sniegšanu Ziemeļkurzemes reģionā. Līdz ar to Ventspils un Talsu reģiona uzņēmējiem tika dota iespēja apgūt finansējumu 300 tūkstošu eiro apmērā. Oktobra nogalē būs noslēgusies kārtējā biznesa inkubatoru finansēšanas programma, un kādu laiku valsts un Eiropas Savienības fondu līdzfinansēti biznesa inkubatora pakalpojumi vietējiem uzņēmumiem nebūs pieejami. Šobrīd Ekonomikas ministrijā norit darbs pie jaunā ES fondu plānošanas perioda finansējuma vadlīniju izstrādes. Tiek plānots, ka no nākamā gada vidus uzņēmēji atkal varēs pretendēt uz inkubatora atbalstu.

 

Ideju studija ir atvērta ikvienam

Taču vēl līdz pat šī gada beigām visi tie, kuriem ir biznesa ideja un apņēmība to realizēt, var vērsties Ideju studijā, kuru līdzfinansē Ventspils pašvaldība. Ideju studija izveidota ar mērķi palīdzēt biznesa ideju autoriem skaidri definēt savu ideju un saprast, vai tai ir potenciāls un kādi secīgi soļi sperami, lai to īstenotu dzīvē. Ideju studijā tiek gan sniegts konsultatīvs atbalsts, gan nodrošināta vide, kurā ir iespēja attīstīt biznesa ideju pirms uzņēmuma dibināšanas. Bez maksas tiek piedāvātas biroja telpas un internets, ar biroja mēbelēm aprīkota darba vieta un tehnika, pieeja sanāksmju telpām.

Ideju studijā var iestāties fiziskas personas, kurām ir ideja un kuras to plāno realizēt Ziemeļkurzemes reģionā, kā arī juridiskas personas, kas nav vecākas par diviem gadiem, atbilst mazā un vidējā uzņēmuma statusam un kurām nav maksātnespējas vai nodokļu parādu.

 

Vienlaikus VATP teritorijā norit darbs pie jaunā Tehnoloģiju centra būvniecības. Pilnībā pabeigta ārējo inženiertīklu un elektroapgādes transformatora, kā arī autostāvlaukuma izbūve. Tāpat noslēgusies metāla konstrukciju un jumta būvniecība. Turpinās darbs pie ēkas celtniecības un inženierkomunikāciju tīkla izveides. Topošās ražošanas ēkas būvniecības projekts tiek īstenots ES līdzfinansējuma programmā Atbalsts ieguldījumiem ražošanas telpu izveidei vai rekonstrukcijai, ko administrē LIAA. Konkursā par būvniecības darbu veikšanu uzvarēja uzņēmums SIA Ostas celtnieks. Tehnoloģiju centra ražošanas ēka 4200 m2 platībā būs piemērota mašīnbūves, metālapstrādes, ķīmiskās rūpniecības, kā arī lielgabarīta izstrādājumu ražotājiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: