Pašā 28. septembra rīta agrumā, ja vien laika apstākļi būs labvēlīgi, visā Latvijas teritorijā būs iespēja novērot pilnu Mēness aptumsumu. Šī ir allaž gaidīta debess parādība, kuru tik bieži nevaram savos platuma grādos novērot. Par spīti nakts vidum un agrajai rīta stundai, Mēness aptumsuma novērošanai gatavojas arī Ventspils Jaunrades nama observatorija un aicina ikvienu interesentu ciemos.

Šis aptumsums sagadījies vēl kāda interesanta notikuma laikā: mūsu vienīgā dabīgā pavadoņa aptumšošanās notiks laikā, kad tas atradīsies Zemei īpaši tuvu. Mēness riņķo ap Zemi pa nedaudz eliptisku orbītu, tādēļ attālums starp abiem debess ķermeņiem mēdz atšķirties. Vidējais attālums ir 384 tūkstoši kilometru, bet perigeja jeb brīža, kad Mēness ir vistuvāk Zemei - vidēja 362,5 tūkstoši kilometru. Dažkārt Mēness pietuvojas pavisam tuvu un aptumsuma laikā attālums būs vien nepilni 357 tūkstoši kilometru. Novērotājs no Zemes pamanīs, ka Mēness būs vizuāli lielāks nekā ierasts.

 

Aptumsums sāksies ar pusēnas fāzi plkst. 3.12, bet daļējas fāzes jeb laiks, kad Mēness virzīsies arvien dziļāk Zemes ēnā, sāksies plkst. 4.07. Kad Mēness disks būs pilnībā aizklāts, plkst. 5.11 sāksies pilnās fāzes daļa, kad Mēness kļūs tumšsarkans. Maksimālās fāzes (tās lielums 1,2764) brīdis būs plkst. 5.47. Pilnās fāzes beigas būs plkst. 6.23, bet daļējā fāze - plkst. 7.27. Tobrīd Mēness jau būs praktiski norietējis. Atlikušo aptumsuma daļu nebūs iespējams novērot, turklāt plkst. 7.30 ir saullēkts.

 

"Par godu šim interesantajam notikumam Ventspils Jaunrades namā notiks īpašs izglītojošs un arī izklaidējošs vakars un nakts observatorijā," saka Ventspils Jaunrades nama observatorijas lektors un Latvijas Astronomijas biedrības biedrs Artūrs Anžs. "Veselu stundu un 12 minūtes Mēness pilnībā atradīsies mūsu planētas ēnā, tādēļ debesīs būs redzams sarkanīgi brūns Mēness disks. Šis ir patiesi aizraujošs un satraucošs brīdis. Lai arī Mēness aptumsumus varam novērot biežāk nekā Saules aizklāšanu, tomēr katra reize ir ļoti gaidīta. Tādēļ vēlamies šo notikumu padarīt īpašu ikvienam interesentam," uzsver Artūrs Anžs.

 

Vakara ievadā - 27. septembrī - laikā no plkst. 20 līdz 23 paredzēta atraktīvi izglītojoša vakara programma ar interesantiem lektoru stāstiem, kā arī vakara novērojumiem un stāstījumiem par zvaigznēm, planētām un Visumu kopumā. Katrs stāstījums un novērojums ilgs vienu stundu. Mēness aptumsuma gaitai varēs sekot no plkst. 4, kad sāksies daļēja Mēness aptumsuma fāze. Novērot aptumsumu būs iespējams līdz pat saullēktam! Lūgums interesentiem iepriekš pieteikties apmeklējumam pa tālr. 63622805.

 

Lai novērotu aptumsumu, nav nepieciešamība pēc īpaša aprīkojuma - to viegli varēs redzēt ar neapbruņotu aci. Ja jūsu rīcībā ir tālskatis, tā būs iespēja to izbaudīt vēl krāšņāk. Protams, jācer uz labiem laikapstākļiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: