Pagājušā gada beigās Šveices pasaules koncerna Bucher Industries Ventspils meitasuzņēmuma dzīvē sākās kārtējais jaunais posms. Tika nomainīts uzņēmuma nosaukums un vienlaikus sākās tā paplašināšana. Šogad Bucher ražošanas kopējā platība Ventspilī sasniegs 10 000 m2.

Vienots nosaukums visiem

Pagājušā gada rudenī koncerna Bucher Industries vadība nolēma nomainīt to visu uzņēmumu nosaukumus, kuri ietilpa Bucher Municipal divīzijā, apvienojot viņus zem kopēja nosaukuma. Kopš 2014. gada 1. oktobra Ventspils uzņēmumam Bucher Schoerling Baltic ir jauns nosaukums -- Bucher Municipal. Tādi paši nosaukumi šobrīd ir visiem vienā no pieciem koncerna divīzijas uzņēmumiem. Uzņēmumi ir izvietoti visā pasaulē, un atšķirība vien tāda, ka katrā valstī citādi apzīmēts uzņēmuma juridiskais statuss, stāsta valdes priekšsēdētājs Niklauss Hūzers (Niklaus Huser). Piemēram, Latvijā tā ir Bucher Municipal SIA, Šveicē – Bucher Municipal AG, Vācijā – Bucher Municipal GmbH utt. Tagad Ventspils uzņēmumam ir vienots nosaukums ar visu Bucher Municipal divīziju.

 

Ražotne atkal paplašinās

Nosaukuma maiņa nav ietekmējusi Ventspils uzņēmuma Bucher Municipal profilu un darbību. Uzņēmums joprojām ražo komunālo mašīnu komponentes. Tomēr nosaukuma maiņa laika ziņā sakritusi ar kārtējas paplašināšanas sākumu. Septembra beigās Bucher Municipal saņēma Ventspils domē būvniecības atļauju, bet oktobra sākumā Ganību ielā 105 sāka būvēt ražošanas piebūvi 3000 m2 platībā. Galvenā darbuzņēmēja funkcijas pilda Rīgas kompānija North Projects, būvniecības darbos iesaistīti Ventspils uzņēmumi Ostas celtnieks, Samrode, Kuldīgas uzņēmums Griestiņš, Rīgas – Primo Baltic.

 

Nepieciešamība būvēt jaunu ražošanas korpusu radās tādēļ, ka jau tagad visiem uzņēmuma iecirkņiem nav vietas zem viena jumta. Daļa metināšanas ceha izvietota nomātajās telpās Vārvē. Otru paplašināšanas iemeslu Niklauss Hūzers saista ar nepieciešamību palielināt ražošanas jaudas. Jaunajā korpusā plānots uzstādīt otru lāzeriekārtu griešanai un trešo iekārtu metāla locīšanai, kā arī paplašināt krāsošanas iecirkni. Jaunajā ražošanas telpā tiks radītas ap 20 jaunas darbavietas.

 

Koncernam ir ilgtermiņa mērķi

Pēc ražošanas paplašināšanas koncerns uz Ventspili varēs pārcelt daļu savu ražošanas jaudu no Šveices. Proti, tās komunālo mašīnu komplektējošās komponentes, kas tika iepirktas no citiem piegādātājiem un montētas Šveicē, tagad ražos Ventspilī, stāsta Huzers. Plānots, ka maijā beigās būvniecības darbi Ganību ielā 105 tiks pabeigti, bet septembrī uzstādīs jaunās iekārtas. Attīstības iespējas Bucher Municipal nodrošināja, izpērkot no Ventspils brīvostas pārvaldes 50 000 m2 zemes Ganību ielā. Šobrīd uzņēmumam pieder visas ražošanas ēkas un zeme, uz kuras tās atrodas. Tas tikai liecina par Šveices koncerna ilgtermiņa plāniem un mērķiem Ventspilī.

 

Pēc pašreizējiem paplašināšanas darbiem Bucher Municipal ražotnes kopējā platība, neskaitot administratīvās telpas, sasniegs 10 000 m2. Pagājušajā gadā daudz plašākas kļuva arī biroja un sadzīves telpas. Tagad Bucher Municipal darbiniekiem ir sava ēdnīca, kur no plkst. 11 līdz 15 var ieturēt pusdienas. Daudz brīvāk un ērtāk kļuvis speciālistu kabinetos.

 

Tvertnes sūta uz Eiropu, Kanādu, Krieviju

Ventspils uzņēmums, esot milzīga pasaules koncerna ķēdē, ir patstāvīgs un attīsta savu produkcijas noieta tirgu. Lai gūtu priekšstatu par visa koncerna Bucher Industries mērogiem un Ventspils uzņēmuma vietu tajā, atliek vien salīdzināt: koncernā ir nodarbināti 10 000 strādājošo, divīzijā Bucher Municipal – 1500, Ventspils uzņēmumā – 230 darbinieku. Taču pat tik mazs posms milzīgā koncerna, kura uzņēmumi atrodami visā pasaulē, ražošanas ķēdē pilda savu neaizvietojamo funkciju. Ventspils uzņēmuma Bucher Municipal saražotās komunālās tehnikas pamattirgi atrodas Eiropā – Vācijā, Francijā, Itālijā, Spānijā. Pēdējā laikā komunālās mašīnas tiek sūtītas arī uz Tuvajiem Austrumiem, Kanādu un Krieviju. Krievijas tirgū Bucher Municipal partneris komunālo mašīnu tvertņu pārdošanā ir kompānija Mercator International. No Ventspils uz Krieviju tiek sūtītas lielas tvertnes, kuras tur pēc tam montē uz komunālo mašīnu šasijām.

 

Niklauss Hūzers norāda, ka pēdējā laikā, krītot Krievijas rubļa kursam, importa komunālā tehnika Krievijas tirgū kļuvusi daudz dārgāka, tomēr sadarbība turpinās, bet Krievija joprojām ir viens no lielākajiem un svarīgākajiem noieta tirgiem Ventspils uzņēmuma Bucher Municipal produkcijai. Savukārt nelielas tvertnes, kas tiek izgatavotas Ventspilī, tiek sūtītas uz Šveici, kur tās montē uz komunālajām tīrīšanas mašīnām.

 

Darbinieku vidējais vecums – 33 gadi

Uzņēmums Bucher Municipal jau teju divus gadus ir svarīga duālās profesionālās izglītības programmas daļa, piedaloties metinātāju un metālapstrādes speciālistu sagatavošanā Ventspils Tehnikumā. Uzņēmumā nepārtraukti tiek apmācīti un praksi iziet tehnikuma audzēkņi. Jau aptuveni desmit absolventu strādā uzņēmumā. Šeit tāpat darbu atraduši aptuveni 20 Ventspils Augstskolas absolventu vai pašreizējo studentu. Hūzers lepojas, ka uzņēmums ir gana gados jauns, jo darbinieku vidējais vecums Bucher Municipal Ventspilī ir 33 gadi.

 

Uzņēmumā Bucher Municipal nodarbinātos apvieno ne tikai darbs vienā uzņēmumā, bet arī kopēja interesanta brīvā laika pavadīšana. Strādājošie kopā ar ģimenēm piedalās korporatīvajos pasākumos – Ziemassvētku ballēs, velobraucienos, Pilsētas svētku gājienā, Atvērto durvju dienā, futbola un galda tenisa sporta sacensībās. Uzņēmumā regulāri notiek fotokonkursi, labākos darbus iekļauj Bucher Municipal kalendārā, kuru jau vairākus gadus rotā darbinieku radītās fotogrāfijas.



Kirills Antonovs,

Mercator International pārstāvis (ventasbalss.ru portālā):

«Krievijas kompānija Mercator International cieši sadarbojas ar Šveices ražotāju Bucher Municipal. Kopš 2014. gada tehnika tiek komplektēta arī Krievijā. Atsevišķas komplektācijas pienāk arī no Ventspils. Daudziem Krievijas komunālajiem dienestiem viņu autoparkā ir mašīnu CityFant un CityCat tehnika. Šīm mašīnām ir līderpozīcija Krievijas komunālo tīrīšanas mašīnu tirgū. Paldies par sadarbību kā Šveices, tā arī Latvijas piegādātājiem!»



Niklauss Hūzers,

SIA Bucher Municipal valdes priekšsēdētājs:

«Uzņēmuma Bucher Municipal attīstības pirmajā posmā Ventspilī, kas bija vairāk nekā pirms 10 gadiem, savu izšķirošo lomu nospēlēja Ventspils brīvostas pārvaldes gatavība uzbūvēt par saviem līdzekļiem rūpniecisko ēku un to mums iznomāt. Sākumā, kad mēs vēl nezinājām, kāds būs mūsu projekta liktenis svešā un mums nepazīstamā valstī, kad mūsu uzņēmums bija pavisam neliels un ne tik spēcīgs, kāds tas ir šodien, Ventspils brīvostas pārvaldes atbalsts un palīdzība izrādījās mums ļoti svarīga.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: