Viens no populārākajiem tūrisma objektiem pilsētā – zvejas kuģis Azova, kas jau vairākus gadus neatlaidīgi piesaista tūristu un ventspilnieku uzmanību pie Dienvidu mola, – kļuvis vēl glītāks pēc kapitālā remonta.

Melnās jūras seiners Azova, kas kādreiz, iespējams, vedis zivis arī uz mūsu ostu, jau vairākus gadus ir Ventspils muzeja eksponāts. Pa to laiku, kas pavadīts uz postamenta pie pašas jūras, Azova bijusi pakļauta agresīvās jūras vides ietekmei un stiprajiem jūras vējiem, kā arī nereti cietusi no vandaļu nedarbiem, stāsta Piejūras brīvdabas muzeja direktors Andis Dūdiņš. Oktobrī, kad bija jau beigusies kārtējā tūrisma sezona, Azovu kapitāli izremontēja – aizdarīja izveidojušos caurumus, nokrāsoja korpusu, nomainīja atsevišķas detaļas. Un tagad kuģis visā savā krāšņumā stāv uz postamenta gluži kā jauns. Savu zvaigžņu stundu, lai nokļūtu uz postamenta, gaida arī kuģis Grots, kas pārstāv pavisam citu zvejas kuģu tipu, proti, Baltiku. Kuģi jau pārņēmis Ventspils muzejs no zvejas kompānijas Verģi, kurai Grots piederēja. Ir nolemts, ka to uzstādīs Valdemāra ielā, pie Ziemas ostas. Tomēr pagaidām vēl risina jautājumu par piegulošās teritorijas labiekārtošanu. Grotu arī restaurēs un sagatavos uzstādīšanai uz postamenta, norāda Dūdiņš. Restaurācijas laikā kuģis atgūs savu sākotnējo izskatu, kāds tas izskatījās 70. gados, kad tika uzbūvēts.

 

Ventspils muzeja kuģu ekspozīciju drīzumā papildinās arī loču kuteris Rota, kas šogad pabeidza savu darba mūžu Ventspils brīvostā. Lai iemūžinātu Ventspils ostas vēsturi, Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ierosināja padomāt par jaunas muzeja ekspozīcijas izveidi, kurā būtu pārstāvēti arī citi tehniskie peldlīdzekļi, kas apkalpojuši ostu. Loču kuģis Rota kļūs par pirmo jaunās muzeja ekspozīcijas eksponātu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: