«Sezona beigusies! Lai dzīvo cita sezona!» – ar šādiem vārdiem Ventspils muzeja direktore Margarita Marcinkeviča 1. novembrī atklāja jaunu pasākumu ciklu Iepazīstam muzeja vēsturiskosmūzikas instrumentus.

Jā, tiešām, vasara ir beigusies, tūristu plūsma, kas muzejā šogad bijusi intensīvāka nekā pērn, ir noplakusi, bet muzejā sākas jauna sezona – trīs gadalaiki, kuros ventspilniekus un pilsētas viesus iepriecināsim ar daudzpusīgiem, emocionāliem, saturiski un vizuāli pievilcīgiem notikumiem.

 

Par valstiskās neatkarības ideju

«Es taču teicu, ka Viņš nāks atpakaļ, ka Viņš atgriezīsies – aizgrābti, asarām acīs viena veca sieviete čukst otrai, stāvēdama Jāņa Fabriciusa pakājē un skatīdamās uz Vēstures muzeja ēku, virs kuras drošs un skaists plīvo mūsu tautas karogs.» (Laimdota Sēle)Karoga atgriešanās Ventspilī (LTF biļetens Ventas Atmoda nr. 4, 1989. gada 7. aprīlī)

 

“Šīs rindas atradu, pārlapojot biļetenu Ventas Atmoda, un tās šķita tik patiesas, ka kļuva par moto muzeja pasākumiem, kas veltīti Latvijas dzimšanai, brīvībai un neatkarībai.

 

Projekta Valstiskās pašapziņas vēsture Ventspils novadā, ko finansē Latvijas Republikas Kultūras ministrija, ietvaros Ventspils vēsturiskās atmiņas institūcijas – muzejs, bibliotēka un arhīvs – kopā ar citiem sadarbības partneriem aicina ventspilniekus uz pasākumiem, kas stāstīs ne tikai par tautas atmodai svarīgo 1988. gadu, kad dibināta Latvijas Tautas fronte, bet arī citiem valstiskās pašapziņas vēsturei un neatkarības idejai nozīmīgiem notikumiem mūsu valstī un Ventspilī.

 

Šodien, 6. novembrī, plkst. 18 Ventspils Galvenajā bibliotēkā, Akmeņu ielā 2, notiks informatīvās izstādes par valstiskās neatkarības ideju Latvijā un Ventspilī 1943.–1990.g. atklāšana. Par to, kas vieno 1943. gada 13. augustā izveidoto Latvijas Centrālo padomi (LCP) un Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas kustību 20. gs. astoņdesmito gadu beigās, par Ventspils īpašo lomu LCP darbības vēsturē stāstīs Ventspils muzeja vadošais pētnieks vēstures zinātņu doktors Armands Vijups.

 

Brīdi vēlāk, plkst. 19, Vecpilsētas laukumā pie Galvenās bibliotēkas notiks sadziedāšanās un karoga pacelšana virs bijušā Ventspils vēstures un mākslas muzeja (tagad Ventspils Digitālais centrs) ēkas, Akmeņu ielā 3.

 

Lāčplēša dienā, 11. novembrī, plkst. 16 Livonijas ordeņa pilī vēsturnieks Artūrs Tukišs stāstīs par bermontiādi un piedāvās iespēju apskatīt muzeja krājumā esošos ieročus.

 

14. novembrī plkst. 19 Lielirbes baptistu baznīcā, Piejūras brīvdabas muzejā, Vīri ieskandina valsts svētkus – skanēs dziesmas mūziķes Lorijas Vudas vadītās Ventspils vīru kora grupas izpildījumā.

 

Latvijas neatkarības proklamēšanas dienā – 18. novembrī – no plkst. 11 līdz 15 būs atvērta Livonijas ordeņa pils, kurā būs apskatāma pastāvīgā ekspozīcija, saturiski un vizuāli saistošā krājuma izstāde Ventspils ostai – 750 un jaunatklātā tekstilmākslas izstāde Svētki. Aust, kā arī tiks piedāvāta iespēja darboties radošajās darbnīcās. Amatu mājā darbosies suvenīru salons un sveču darbnīca, kurā, kā vienmēr, būs gaisma, siltums un krāsas, šoreiz īpašās – karmīnsarkanā un baltā.”

 

Margarita Marcinkeviča, Ventspils muzeja direktore

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: