Par godu valsts svētkiem māksliniece Alise Mediņa Ventspils novadā gleznos daudzbērnu ģimenes. Šogad Lāčplēša dienas priekšvakarā, 10. novembrī, īpaši godinās lielākās Ances un Jūrkalnes ģimenes.

Uz Ventspils novadu ir aicināta jaunā māksliniece Alise Mediņa, kura laipni piekritusi gleznot pagastu kuplākās saimes.

 

Kā tas notiks,šobrīd grūti pateikt, jo bērni ir kustīgi, bet gleznošana nav fotografēšana. Katrā ziņā, mērķis ir skaists. Vairāk par mākslinieci var uzzināt: http://vimeo.com/28612303.

 

Gleznošana notiks Ances pamatskolā no plkst. 11 līdz 18. Uz pasākumu aicinātas trīs daudzbērnu ģimenesdivas no Ances (Pērkoni un Leperi) un viena no Jūrkalnes (Putniņi).

 

Šī ir viena no aktivitātēm, ko īsteno Ventspils novada pagastu pārvaldes pēc 2011.gada pavasarī veiktās socioloģiskās aptaujas Ancē un Jūrkalnē dzīvojošo sieviešu vidū. Aptaujas mērķis bija noskaidrot, ko pagastu iedzīvotājas uzskata par svarīgu, lai laistu pasaulē vēl vienu bērnu. Aptaujas rezultāti ir publicēti 2013.gada Latvijas Universitātes medicīnai veltītā rakstu krājumā. Gan aptauja, gan daudzbērnu ģimeņu iemūžināšana notika, pateicoties Jūrkalnes draugu grupas iniciatīvai.

 

Uzmanības izrādīšana daudzbērnu ģimenēm par godu valsts svētkiem ir viena no daudzajām iecerēm, ar kuru Ventspils novada pašvaldība un deputāti vēlas uzsvērt, ka atbalsts daudzbērnu ģimenēm un dzimstības veicināšana ir viņu prioritāte. Pēc Aivara Mucenieka domām, tieši Jūrkalnes un Ances aktivitātes ir vienas no pirmajām, kas veicināja uzmanības pievēršanu demogrāfijas jautājumiem visā valstī.

 

Jau iepriekš Ventspils novada pašvaldībaatbalstījusi daudzbērnu ģimenes, palielinot vienreizēju bērna dzimšanas pabalstu līdz 100 latiem, piešķirot daudzbērnu ģimeņu bērniem brīvpusdienas skolās, ieviesta "sudraba karotītes" tradīcija, pasniedzot tās jaundzimušajiem. Šogad pašvaldība novada reproduktīvā vecuma sievietēm uzdāvināja Daces Rezebergas rokasgrāmatu "Gribu būt māmiņa", kas tapusi ar nolūku, lai dzimtu ne tikai vairākbērnu, bet viņi būtu arī veseli.

 

2012.gadā Ances un Jūrkalnes pagastu pārvaldes par godu mūsu valsts dzimšanas dienai iedibināja jaunu tradīciju daudzbērnu ģimeņu godināšanai – tās dāvanā saņēma iespēju svinīgos apstākļos fotografēties ar valsts karogu fonā. Uz pasākumu ieradās arī omītes un opīši,un bērnu mīļākās rotaļlietas. Ziemassvētkos pagastu pārvaldes ģimenēm uzdāvināja fotosesijas laikā tapušās bildes glītā noformējumā. Šogad ir cerības, ka fotografēšanās tradīciju turpinās Vārves pagastā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: