Ventspilnieku atmiņā vēl ilgi paliks neaizmirstami brīži, kas saistīti ar starptautisko burinieku regati TheTall Ships Races 2013. Par to bija parūpējušies daudz cilvēku, kuru centieni un pūles palika aiz kadra.

Ventspils nebija starp regates TheTall Ships Races, kas reizi četros gados notiek Baltijas jūrā, galvenajām ostām. Šoreiz šo misiju pildīja Orhūsas, Helsinku, Rīgas un Ščecinas ostas. Par godu Ventspils ostas 750 gadu jubilejai Ventspils brīvostas pārvalde nolēma sagādāt iedzīvotājiem un pilsētas viesiem šādu neaizmirstamu dāvanu – uzaicināt regates dalībniekus apmeklēt mūsu pilsētu kā viesostu. Jāpiebilst, ka Ventspils brīvostas pārvalde un pilsētas pašvaldība finansēja regates ienākšanu Ventspilī, jo visi pakalpojumi kuģiem, izņemot degvielas uzņemšanu, tika sniegti bez maksas.

No Ventspils brīvostas pārvaldes puses regates dalībnieku uzaicināšanas un uzņemšanas darbus koordinēja projektu vadītājs Mārcis Nēliuss. Darbs sākās ar informācijas par Ventspils ostu savākšanu un apkopošanu, lai to iekļautu bukletā, kas bija paredzēts regates dalībniekiem. Pēc tam tika izsūtīti uzaicinājumi kuģiem apmeklēt mūsu ostu pa ceļam no Helsinkiem uz Rīgu. Regates dalībniekiem bija iespējams izvēlēties ostas, kurās ieiet. Galvenā Ventspils priekšrocība atšķirībā no mazajām ostām bija spēja uzņemt lielos A klases buriniekus. Mārcis Nēliuss tāpat no brīvostas pārvaldes puses koordinēja informācijas apmaiņu starp kuģiem, regates organizatoriem, Ventspils brīvostas pārvaldi un Ventspils pašvaldības struktūrām.

Ventspilī ienāca 9 burinieki zem Vācijas, Lielbritānijas, Krievijas, Brazīlijas, Polijas, Holandes, Somijas karogiem. Pieci no tiem – okeāna A klases jahtas, divi – B klases un divi – C klases. «Par vissvarīgāko uzskatu to, ka pasākuma sagatavošanā un organizēšanā tika iesaistīts daudz cilvēku – gan no brīvostas pārvaldes, pašvaldības struktūrvienībām, Tūrisma informācijas centra, Kurzemes filharmonijas, brīvprātīgie u.c., un katrs savā vietā veica darbu operatīvi, saliedēti, bet galvenais – ar sirdi un dvēseli un dažreiz arī bez atlīdzības. Tas bija īsts komandas darbs!» savu gandarījumu neslēpj Mārcis, paužot pateicību un atzinību saviem kolēģiem Guntim Drunkam, Guntim Tīrmanim, Arvīdam Bukam, Aldim Upmalim, Kuģu satiksmes dienesta darbiniekiem. Savos pienākumu augstumos bija arī Ventspils brīvostas pārvaldes loči un tauvotāji.

Popularizējam ventiņu viesmīlību

Aldis Ābele, Ventspils domes izpilddirektors

- Divu ar pusi dienu laikā, kamēr Ventspilī uzturējās regates The Tall Ships Races 2013 dalībnieki, pilsētu apmeklēja gandrīz tikpat daudz tūristu un viesu, cik bija Jūras svētkos. Tāpēc var uzskatīt, ka, neraugoties uz nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, regate Ventspilī izdevās! Vienlaikus mēs propagandējām Ventspili kā ostu, kas ir viesmīlīga un draudzīga ne tikai biznesam, bet arī šāda veida izklaides pasākumiem, kas prasa no pašvaldības lielus tēriņus. Šogad galveno uzsvaru likām uz A un B klases okeāna jahtām, kas varēja piestāt pie krastmalas piestātnēm.

Pie visnelabvēlīgākajiem laika apstākļiem, kādi vien varēja būt, tas attaisnojās – ventspilnieki varēja apskatīt vislielākās un visskaistākās jahtas, kā arī atšķirībā no rīdziniekiem uzkāpt uz visām jahtām, kas bija ienākušas mūsu ostā. Par laimi, ventspilniekiem nevajadzēja saskarties arī ar transporta satiksmes problēmām, kādas bija jāpiedzīvo rīdziniekiem regates laikā. Pilsētas pašvaldība un Ventspils domes vadība saņēma visaugstāko vērtējumu un atzinību no regates organizatoriem un tās direktora Pola Bišopa.

Ventspils spēj uzņemt 50 burinieku!

Uģis Kalmanis, Latvijas Burāšanas mācību asociācijas valdes priekšsēdētājs, regates krusttēvs

– Ventspils jau otro reizi uzņēma regates The Tall Ships Races dalībniekus – pirms desmit gadiem un arī šogad. Šajā reizē no vairāk nekā 20 A klases buriniekiem, kas piedalījās regatē, Ventspilī ienāca 5, toskait viens no lielākajiem Krievijas buriniekiem – Mir. Visi bija sajūsmā par ventspilnieku viesmīlību un par to, kādā līmenī notika visi pasākumi. Regates direktors Pols Bišops ierosināja, ka Ventspili varētu izvirzīt par regates galveno ostu nākotnē. Pirms tam viņš un vācu burinieka Alexander von Humboldt II kapteinis apstaigāja visu krastmalu un nonāca pie secinājuma, ka Ventspilij ir visi nepieciešamie priekšnosacījumi.

Saprotams, ka Ventspils nespēs tīri fiziski uzņemt 100 burinieku. Taču uzņemt 50 burinieku varēs! Tieši tagad tiek apspriests jautājums, lai starp lielajām regatēm Baltijas jūrā, kas notiek ik pēc četriem gadiem, notiktu arī mazās regates – ar mazāku dalībnieku skaitu – ik pēc diviem gadiem. Pagaidām tas ir diskusiju jautājums starp regates organizatoru Sail Trainig International, ostām un regates dalībniekiem. Ja Ventspils piekritīs, tad, manuprāt, drīzumā tā varēs kļūt par mazās regates The Tall Ships Races galveno ostu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: