Vairākos Ventspils brīvostas uzņēmumos gads iesācies, papildinot darba kolektīvu. Dažos aizvien vēl norit darbinieku meklēšana, kas uzticēta Ventspils Biznesa inkubatoram. Aktīvākie darbinieku meklētāji pašlaik ir Ventspils metināšanas rūpnīca, kā arī jaunais uzņēmums EuroLCDs. Pieprasīta ir spēja pārdot un labas svešvalodu zināšanas.

Ventspils Augsto tehnoloģiju parka (VATP) Biznesa inkubatora projektu vadītāja Natālija Nudga, kas pēc uzņēmumu pasūtījuma vada darbinieku atlasi, atklāj, ka visgrūtāk Ventspilī ir sameklēt labus pārdošanas speciālistus. Prasmīgi, pieredzējuši pārdevēji bijusi aktuāla vakance vairākos uzņēmumos, tostarp Ventspils metināšanas rūpnīcā un uzņēmumā EuroLCDs, kas šobrīd veido ražotni Pārventā, kurā tiks ražotas šķidro kristālu iekārtas. Nudga no savas pieredzes zina teikt, ka visbiežāk pārdošanas speciālisti tiek piesaistīti no citām pilsētām, pat no tāda Ventspilij attāla reģiona kā Latgale, jo nereti starp vietējiem nav viegli atrast tādus, kam būtu teicamas angļu valodas un vēlams arī vācu valodas zināšanas, kā arī pieredze pārdošanā – izkoptas komunikācijas un prezentācijas prasmes, turklāt parasti vēl nepieciešams arī pārzināt nozares specifiku. Taču tieši no labiem pārdošanas speciālistiem atkarīgs, kā uzņēmumam veiksies – vai tie spēs sagādāt jaunus un noturēt jau esošos klientus.

 

Ventspils metināšanas rūpnīcas pārstāve Elga Babre stāsta, ka uzņēmums izvēlējies slēgt darba līgumu ar bijušo ventspilnieku, kas pēdējos gadus strādājis citviet Latvijā, bet tagad, dabūjis jauno darbu, kopā ar ģimeni nolēmis atgriezties Ventspilī. Savukārt Biznesa inkubatora speciālisti pēdējā laikā novērojuši tendenci, ka viņu uzturētajā CV datubāzē aizvien biežāk iekrīt pieteikumi no visiem Latvijas reģioniem, arī Rīgas. Turklāt daudzi tiešām mērķtiecīgi meklē darbu Ventspilī, lai pārceltos uz šejieni kopā ar ģimeni. «Daļa ir tādi, kas iepriekš dzīvojuši Ventspilī, bet savulaik pārcēlušies uz Rīgu lielākas algas vai karjeras iespēju dēļ, taču tagad, kad izveidojuši ģimeni, vēlas, lai bērni izaugtu Ventspilī, tādēļ grib atgriezties,» stāsta Natālija Nudga.

 

Ventspils metināšanas rūpnīcā šobrīd vēl meklē metināšanas kvalitātes kontroles inženieri, bet ar pretendentiem uz tādiem amatiem kā pārdošanas menedžeris, vadītāja vietnieks, konstruktors un konstruktoru biroja vadītājs pārrunas jau beigušās un darba līgumi noslēgti. Elga Babre stāsta: kad komandas veidošana būs noslēgusies un darba līgums ar inženieri noslēgts, tuvākajā laikā jauni darbinieki nebūs nepieciešami. Tāpat viņa piebilst, ka uzņēmumā šobrīd notiek aktīvs darbs pie jau esošo pasūtījumu izpildes, kā arī tiek slēgti jauni līgumi, tādēļ viņa nākotnē raugoties cerīgi. Jāatgādina, ka Ventspils metināšanas rūpnīca ir viens no lielākajiem metālapstrādes nozares uzņēmumiem, kurā ietilpst vairāki projektu tehniskie biroji, kā arī ražošanas kompleksi, tostarp Ventspils rūpnīca, tāpat arī montāžas grupas un mazumtirdzniecības vietas. Viens no perspektīvākajiem virzieniem, kurā uzņēmums darbojas, ir lielgabarīta metāla konstrukciju ražošanu un piegāde.

 

Savukārt EuroLCDs trīsdimensiju attēlu tehnoloģiju rūpnīcā šobrīd notiek pēdējie būvniecības darbi, bet paralēli tam jau arī tiek veidota darbinieku komanda. Menedžments strādā jau labu laiku, bet nule ar Biznesa inkubatora palīdzību noslēgusies pārdošanas un elektronikas speciālistu meklēšana. Jāatzīmē, ka nozare, kurā gatavojas iekļauties EuroLCDs,pieder augsto tehnoloģiju jomai un ir gana specifiska, tādēļ amata pretendentiem nepieciešams tajā orientēties. Tajā pašā laikā, kad ražotne sāks darbu, būs vajadzīgi arī darbinieki bez elektronikas zināšanām, bet tādi, kas rūpīgi un pedantiski spēj iemācīties strādāt ar elektronikas iekārtām, tāpat kā Ventspils elektronikas fabrikā. Natālija Nudga stāsta, ka darbinieku meklēšanā tiek izmantota CV datubāze, ko veido jau vairākus gadus, un tikai nepieciešamības gadījumā tiek likti sludinājumi. Tomēr šajā datubāzē lielākoties ir informācija par informācijas tehnoloģiju nozares speciālistiem. Turklāt EuroLCDs gadījumā savu lomu spēlējis fakts, ka Ventspils Augstskolā ir arī elektronikas programma, tādēļ ir vieglāk atrast darbiniekus.

 

Tāpat Biznesa inkubatorā uzsver, ka šobrīd vēl aizvien ir iespēja pretendēt uz divām vakancēm – jau pieminēto metināšanas kvalitātes kontroles inženiera amatu Ventspils metināšanas rūpnīcā, kā arī būvgaldnieka un galdnieku amatu mēbeļu rūpnīcā MVF. Lai pretendētu uz inženiera amatu, nepieciešama atbilstoša izglītība inženierzinātnēs, kā arī derīgi sertifikāti. Vēlama arī iepriekšēja darba pieredze ražošanas vai celtniecības uzņēmumā. Sīkāk ar prasību aprakstiem var iepazīties www.vatp.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: