Viena no visaktuālākajām ekoloģiskajām problēmām, kas satrauc ventspilniekus, – ogļūdeņražu smaku izplatīšanās laikā, kad Ventspils brīvostā pārkrauj naftas produktus,– varētu tikt atrisināta tuvāko divu gadu laikā. AS Ventbunkers iesniegusi pilsētas domei pieteikumu par plānošanas un arhitektūras uzdevuma izsniegšanu, lai izbūvētu naftas produktu tvaiku savākšanas un utilizācijas iekārtas.

Ventspils brīvostas pārvaldei (VBP) nav iebildumu pret būvniecību. Lai turpmāk novērstu ogļūdeņražu smaku izplatīšanos, AS Ventbunkers kā Ventspils brīvostas zemes nomnieks un naftas muliņu nr. 2 un 3 operators plāno izbūvēt naftas produktu tvaiku savākšanas un utilizācijas iekārtas.

Der atzīmēt, ka galvenais naftas produktu smaku piegādātājs dzīvojamajai zonai nelabvēlīgos laika apstākļos ir SIA «Ventspils nafta» termināls (VNT), kas pārkrauj daudz vairāk produktu, tai skaitā viegli gaistošos ogļūdeņražus – dažādu marku benzīnu, jēlnaftu, dažādus naftas produktu maisījumus. Atbilstoši pašreizējiem ES un Latvijas normatīvajiem aktiem ir nepieciešams savākt un utilizēt tikai benzīna un tā paveidu tvaikus. «Ventbunkers pārkrauj dīzeļdegvielu un mazutu, tāpēc tam nav nepieciešams uzstādīt tvaiku savākšanas/utilizācijas iekārtas pārkraušanas darbu veikšanai,» saka AS Ventbunkers preses pārstāvis Mārcis Krastiņš.

Tomēr, ņemot vērā ventspilnieku intereses un pilsētas pašvaldības uzstājīgās rekomendācijas, Ventbunkers un VNT ir izveidojuši darba grupu, bet Ventbunkers veic pirmsprojekta izpēti, lai atrastu optimālo risinājumu ogļūdeņražu tvaiku savākšanas un utilizācijas iekārtu uzstādīšanai. Izmantojot iekārtas un piedāvājot pakalpojumu VNT, varēs atrisināt smaku problēmu pilsētā tankkuģu kraušanas laikā pie noteiktiem meteoroloģiskajiem apstākļiem, atzīmē AS Ventbunkers valdes locekļi Raimonds Grīniņš un Andrejs Piņkovs.

VBP teritorijā jau darbojas viena iekārta, kas savāc tvaikus tankkuģu kraušanas laikā. Pirms dažiem gadiem šo dārgo iekārtu uzstādīja kompānija Ventamonjaks, un to tankkuģu kraušanas laikā izmanto meitasuzņēmums Ventall Termināls. Naftas produktu tvaiku utilizācija notiek, tos rekuperējot, t.i., iegūstot no tvaikiem šķidrus produktus un atgriežot tos atpakaļ kravas padošanas sistēmā, paskaidro Ventspils pilsētas domes Vides uzraudzības nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Tatjana Valdmane.

Taču tāda metode der tikai viena veida naftas produktu pārkraušanā. Tā kā Ventbunkera un VNT gadījumā nāksies utilizēt dažādu naftas produktu tvaikus (dažādu marku benzīna, jēlnaftas, petrolejas, mazuta, dīzeļdegvielas u.c.), vienīgais tehniskais risinājums, pēc Ventbunkera domām, ir to sadedzināšana, paziņojis termināļa pārvaldes direktors Viesturs Skolmeisters.

Iepazinusies ar uzņēmuma viedokli, pilsētas dome rekomendēja kompānijai Ventbunkers veikt jaunās iekārtas darbības ietekmes uz apkārtējo vidi sākotnējo novērtējumu. Savukārt dome ir apņēmusies iegūt starptautisko ekspertu viedokli par izvēlētās tvaiku utilizācijas tehnoloģijas drošības pakāpi un efektivitāti. AS Ventbunkers prognozē, ka projekta realizāciju labvēlīgos apstākļos varētu pabeigt divu gadu laikā.

Problēma izkustējusies

Jānis Vītoliņš, domes priekšsēdētāja 1. vietnieks, Ventspils brīvostas valdes loceklis

Beidzot jautājums par rekuperācijas iekārtu uzstādīšanu naftas rajonā izkustējies no nulles punkta un ir ceļā uz pozitīvu risinājumu! Gandrīz trīs gadus divi pilsētas uzņēmumi – Ventbunkers un «Ventspils nafta» termināls – nevarēja savā starpā vienoties par to, kurš finansēs iekārtas, kas un kur tās uzstādīs un kā izmantos. Rekuperācijas iekārtas nepieciešamas abiem uzņēmumiem, lai utilizētu kaitīgos naftas produktu tvaikus, kas rada smakas pilsētas dzīvojamajā zonā, kad ostā tiek veiktas pārkraušanas operācijas.

Šomēnes AS Ventbunkers informēja pilsētas domi par apņemšanos uzstādīt iekārtas ogļūdeņražu tvaiku savākšanai un utilizācijai. Domāju, ka pozitīvā virzība, risinot vienu no aktuālākajām problēmām saistībā ar pilsētas vidi, izskaidrojama ar pašreizējās Ventbunkers vadības nopietno attieksmi pret pilsētas iedzīvotāju interesēm.

Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, AS Ventbunkers apņēmusies uzstādīt iekārtas ne tikai tādēļ, lai pati utilizētu ogļūdeņražu tvaikus, bet arī lai piedāvātu šo pakalpojumu kaimiņos esošajam uzņēmumam «Ventspils nafta» termināls. Šobrīd tiek meklēts optimālais tehniskais risinājums. Apzināti vismaz divi iespējamie iekārtu ražotāji. Un, lai arī projekts pagaidām atrodas sākumstadijā, aktīvais darbs pie tā vieš cerību, ka tas drīz tiks īstenots.

Pilsētas dome un Ventspils brīvostas pārvalde iestājas par iespējami ātrāku smaku problēmas risinājumu. Līdz šim vienīgais risinājums bija naftas produktu pārkraušanas ātruma samazināšana vai atsevišķos gadījumos pat pilnīga pārtraukšana nelabvēlīgu laikapstākļu gadījumā, kad smakas izplatās dzīvojamās zonas virzienā. Saprotam, ka šāds risinājums rada uzņēmumiem zaudējumus.

Tomēr pilsētas dome principiāli iebilst pret jaunu naftas produktu veidu pārkraušanu, neizmantojot rekuperāciju. Saņemot no reģionālās Vides pārvaldes uzņēmumu iesniegumus par papildu piesārņojošo darbību, dome vienmēr pieprasa to nodošanu sabiedriskajai apspriešanai un uzstāj, lai bez kaitīgo tvaiku utilizācijas nenotiktu naftas kravu nomenklatūras paplašināšana.

Diemžēl pašreizējā likumdošana nepieprasa uzņēmumiem obligāti veikt naftas produktu tvaiku utilizāciju, veicot pārkraušanas operācijas ostās. Mēs uzskatām, ka reģionālā Vides pārvalde caur Valsts vides dienestu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju varētu iniciēt atbilstošas izmaiņas likumdošanā. No savas puses pilsētas dome pēc savas iniciatīvas jau pusgadu veic smaku koncentrācijas mērījumus dzīvojamajā zonā. Atsevišķos gadījumos konstatēta atļauto normu pārsniegšana. Mērījumu rezultāti nosūtām reģionālajai Vides pārvaldei un ceram uz adekvātu rīcību no tās puses.

«Ventspils nafta» termināls ģenerāldirektors Larss Panclafs (Lars Pantzlaff):

– Šobrīd esam sarunu procesā ar Ventbunkeru par tvaiku savācēja uzstādīšanu, kas varētu apkalpot gan Ventbunkera, gan «Ventspils nafta» termināla vajadzības. Mēs ceram, ka par tvaiku savācēja izmantošanu mums izdosies panākt vienošanos ar Ventbunkeru, kas balstīta uz labu biznesa praksi un kas sniegs labumu ne tikai abiem uzņēmumiem, bet galvenokārt jau visiem Ventspils iedzīvotājiem.

Lai operatīvi reaģētu uz iedzīvotāju sūdzībām par vides problēmām, t.sk. nepatīkamu smaku traucējumiem, ir iespējams ziņot, zvanot uz

  • Valsts vides dienesta bezmaksas tālruni 80000828

  • darba dienās zvanot uz Valsts vides dienesta centrālo struktūrvienību, tālr. 67084200

  • vēršoties Ventspils reģionālajā vides pārvaldē, tālr. 63626903

  • Ventspils pilsētas domes Vides uzraudzības nodaļā, tālr. 63601283

  • jebkurā diennakts laikā zvanot SIA ”Ventspils Nafta” termināls dispečerdienestā, tālr. 63666237

  • a/s „Ventbunkers” dispečerdienestā, tālr. 63602604

  • SIA Ventall Termināls dispečerdienestam, tālr. 63660506.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: