Ventspils brīvostas rūpnieciskajā zonā Rūpniecības ielā 39 savu darbību uzsācis vēl viens jauns uzņēmums – lielgabarīta metālkonstrukciju ražotne Ventspils metināšanas rūpnīca. Ražotnē izmanto Latvijā un Baltijā modernākās tehnoloģijas.

SIA Ventspils metināšanas rūpnīca ir Latvijā pazīstamās daudzprofilu kompānijas Izoterms meitas uzņēmums. Rūpnīca uzbūvēta uz 75 tūkst. kvadrātmetru liela zemes gabala, kas tiek nomāts no Ventspils brīvostas. Iekārtas jaunajai ražotnei tiek līdzfinansētas no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem. Projekts ir praktiski pabeigts un palikušas tikai formalitātes ar dokumentu nokārtošanu. Pēc uzņēmuma vadītāja Jevgēnija Lapkovska vārdiem, kompānija ir gandarīta par lietišķo un produktīvo sadarbību ar Ventspils brīvostas pārvaldi. «Patīkami sadarboties ar partneriem, kas piedāvā konkrētus un saprotamus sadarbības nosacījumus un paši rūpīgi tos pilda,» saka uzņēmuma vadītājs, uzsverot, ka visās pašvaldībās tā nestrādā.

Ekspluatācijā nodota rūpnīcas pirmās kārtas ražošanas daļa. 8,5 tūkstošu kvadrātmetru platībā atrodas cehs metālkonstrukciju izgatavošanai un krāsošanai, kā arī noliktava metāla izejvielu un gatavās produkcijas uzglabāšanai. Rūpnīca jau uzsākusi liela un vidēja gabarīta metālkonstrukciju ražošanu pasūtītājiem Latvijā, Zviedrijā, Krievijā, Somijā. «Lielizmēra metālkonstrukciju pasūtījumu skaits pieaug, jo īpaši Skandināvijā», saka Ventspils metināšanas rūpnīcas vadītājs Jevgēnijs Lapkovskis.

Metināšanas rūpnīcas produkcija tiek izmantota celtniecībā, tai skaitā, ceļu, tiltu un tuneļu izbūvē. Starp pasūtītājiem ir Ventspils uzņēmums Ventspils Andren un tā saistītie uzņēmumi Valmierā un Somijā. Ventspilī ražotās metāla sijas izmanto jaunā transporta mezgla celtniecībā Rīgā, Daugavgrīvas ielā, tiltu objektos Jelgavā. Gatavās produkcijas noliktavā savus pasūtītājus gaida metāla fermas vienam no Betas veikaliem.

Patlaban rūpnīca ražo no 100 līdz 200 tonnām metāla izstrādājumu mēnesī. Plānoto jaudu – 400 t/mēnesī jeb 5000 t/gadā – plāno sasniegt šī gada laikā, skaidro Lapkovskis.

Uzņēmumā nodarbināti vairāk nekā 40 cilvēku.Pēc tam, kad ražošana rūpnīcas pirmā kārtas cehā sasniegs pilnu jaudu, būs vajadzīgi 90 pāri darbaroku, bet rūpnīcas otrajai kārtai – vēl 60. Ražotnē ir pieprasīti konstruktori, metāla atslēdznieki, metinātāji, krāvēji, dažādu iekārtu operatori: skaldīšanas mašīnas metāla virsmu attīrīšanai un metāla plazmas griezējam, automātiskajai caurumu urbšanas līnijai, kā arī citu specialitāšu darbinieki, stāsta Lapkovskis.

Lai ražotni nodrošinātu ar kvalificētiem darbiniekiem un inženiertehnisko personālu, rūpnīca noslēgusi līgumu par sadarbību ar Ventspils Augsto tehnoloģiju parka Biznesa inkubatoru un Ventspils Profesionālo vidusskolu. Uzņēmumam ir vajadzīgi labi sagatavoti speciālisti, kas var strādāt pie datorizētiem darbagaldiem, vadīt metināšanas robotus un citas mūsdienīgas iekārtas, kas jau ir uzstādītas pirmās kārtas cehā un kas tiks saņemtas metināšanas ražotnes otrajai kārtai. Ventspils metināšanas rūpnīca pretendē uz vienu no mūsdienīgākās ražotnes statusu nozarē. Ražošanas iekārtas pārsvarā tiek saņemtas no Eiropas - Austrijas, Vācijas, Zviedrijas un Itālijas.

Celtniecības stadijā ir 3-stāvu sadzīves un administratīvā ēka, kurā 4,5 tūkstošu kvadrātmetru platībā būs biroji, noliktavas, mehāniskais iecirknis, ģērbtuves, dušas telpas, ēdnīca un pat ziemas dārzs.

Celtniecības darbos bez pašu brigādes piedalās arī Ventspils uzņēmumi Ostas celtnieks, Latus Sardze, Galantus. Vienlaikus notiek sagatavošanās rūpnīcas otrās kārtas – ražošanas ceha 5,5 tūkstošu kvadrātmetru platībā, kur būs iespēja ražot īpaši smagas lielgabarīta konstrukcijas – būvniecībai. Lai ātrāk īstenotu otro kārtu, Ventspils metināšanas rūpnīca pretendē uz naudas līdzekļu piesaisti no Eiropas Savienības fondiem. Uz jautājumu: kāpēc Ventspils metināšanas rūpnīca nolēmis būvēt jaunu ražotni tieši Ventspilī, Lapkovskis atbild lakoniski: «Jo ražotne ir orientēta uz eksportu, bet šeit ir osta.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: