Ventspils dzemdību nodaļā nonākusi viena no simboliskajām gultiņām, kas jūnija beigās pilsētvides akcijas Izglābsim 100 bērnus laikā tika izstādīta iepretim valdības ēkai.

Uz zīdaiņu gultiņas ir uzraksts «Mēs gribam, lai Latvijā dzimtu vairāk bērnu!», objekts izgaismots ar lampiņu virteni, lai pievērstu garāmejošo uzmanību. Simboliskā gultiņa ir tukša un to vajag piepildīt. «Mums jāpriecājas par katru bērnu, kas dzimst un paliek Latvijā,» uzsver dzemdību nodaļas vadītājs Eduards Ošiņš.

 

Akcijas mērķis bija pievērst uzmanību perinatālās aprūpes kvalitātei Latvijā. Perinatālais periods ir no 22. grūtniecības nedēļas līdz dzemdībām un pirmās sešas jaundzimušā dzīves dienas. Latvija ik gadus zaudē vairāk nekā 100 jaunu dzīvību, kuras varētu izglābt, ja tiktu pilnveidota perinatālās aprūpes sistēma, nodrošināts atbilstošs sociālais atbalsts un aprūpe ikvienai grūtniecei.

 

Akcijas ietvaros pirmo reizi Latvijā tika veikts arī vērienīgs pētījums, kas noskaidroja perinatālās mirstības cēloņus. Vairāki Latvijas vadošie dzemdniecības speciālisti bija apvienojušies, lai veiktu detalizētu perinatālās mirstības cēloņu izpēti, kā arī meklētu risinājumus un sniegtu racionālus ieteikumus esošās situācijas uzlabošanai.

 

Perinatālās mirstības rādītāji Latvijā ir vieni no augstākajiem Eiropas Savienībā. Pētījumā noskaidrots, ka lauku reģionos jaundzimušajiem ir 1,4 reizes lielākas iespējas nomirt nekā pilsētās. Tāpat konstatēts, ka 30% no grūtniecēm vēlīni stājušās uzskaitē un ne reizi nav bijušas uz ultraskaņas izmeklēšanu.

 

Tikmēr mūsu pilsētai pētījuma rezultāti bija labvēlīgi. Tie liecināja, ka Ventspilī ir viens no zemākajiem jaundzimušo mirstības līmeņiem valstī. Ziemeļkurzemes slimnīcas pēdējos gados ieguldītā darba rezultātā perinatālā mirstība Ventspilī samazinājusies līdz 1,93 gadījumiem uz 1000 jaundzimušajiem, salīdzinoši valstī – vidēji 8,2 gadījumi.

 

Būtisks nosacījums perinatālās mirstības samazināšanā ir arī savlaicīga grūtnieces stāšanās uzskaitē līdz 12. nedēļai un grūtnieces izmeklēšana ar ultraskaņu 10.–12. nedēļā, pēc pētījuma publiskošanas uzsvēra Ventspils slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis.

 

FOTO: «Mēs gribam, lai Latvijā dzimtu vairāk bērnu!» – šāds uzraksts rotā simbolisko zīdaiņa gultiņu Ventspils dzemdību nodaļā. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: